En vision för många sinnen
Datum: 2009-11-04 10:59
Som jag ser det, beskriver visionen den tänkta, framtida situation vi vill uppnå i företaget. Visionen ska få mig som ledare och medarbetare att ryckas med, att vilja ägna minst 40 h per vecka i x år för att komma till den här situationen. Så, visionen ska framkalla någon grad av hänryckning, en spänning, iver, en skön magkänsla hos mig. Ju fler sinnen visionen appellerar till, desto effektivare är den i att inspirera oss.
I vilken form kan man då skriva visionen? Här är sex olika idéer på format.
Punktform
Punktformen är i mina ögon den mest använda formen. En fördel är att visionen blir rätt så konkret, men en nackdel är att den ofta tenderar att bestå av alltför detaljerade mål, fast på lång sikt.
Berättelse
Ända sedan vi var små har vi ryckts med av berättelser. Vår fantasi kittlas när vi läser skönlitteratur och vi berörs känslomässigt när vi läser om dramatiska händelser. Så kan det också vara med visionen.
Beskriv den som en berättelse för att göra den mer levande och lättare att ryckas med i. Beskriv en typisk dag i din verksamhet om fem år. Beskriv en viktig symbolhändelse som verkligen visar att ni tagit er dit ni vill från nu till sen.
Tidningsartikel
År 2001 tog Anne M Mulcahy över som ordförande och VD för Xerox, ett företag som hade haft stora problem ett tag och bl a fått mycket stryk av affärspressen och i synnerhet av Wall Street Journal. För att samla personalen kring visionen att rycka upp företaget, skrev hon en öppet fiktiv Wall Street Journal-artikel daterad fem år fram i tiden. I artikeln höjde Wall Street Journal Xerox och dess personal till skyarna och berömde dem för vilka framsteg de gjort under de senaste fem åren.
Artikeln blev en intern succé och refererades till i alla samtal om vision Mulcahy hade med sin personal.
Bild
För en hel del år sedan, innan mobiltelefonerna riktigt hade slagit igenom, målade det japanska telekombolaget NTT-DoCoMo upp sin vision genom att publicera en enda bild. Bilden föreställde ett japanskt Shinkansen (höghastighetståg) på väg ut ur en tunnel. I tåget stod det fullt med folk som alla talade i mobiltelefon. Bilden representerade företagets vision om vad deras tjänster och produkter ska klara av i framtiden: Man ska kunna tala i telefon på ett tåg som kör i en tunnel och man ska kunna tala många samtidigt i portabla telefoner.
Film
NTT-DoCoMo har fortsatt visionera i bildform. På deras internationella site kan man se en tio minuters film kallad “The Road to Hokusai’s Waterfall” som beskriver vilka mobila tjänster de vill kunna leverera i framtiden. Jag kan verkligen rekommendera filmen; den är absolut fascinerande.
Upplevelse
Vad är då den ultimata, hänryckningsskapande formen av vision? Är det inte att uppleva med alla sina sinnen hur det är att vara i den situation visionen beskriver, att bli förflyttad dit för en stund? Hur skulle det vara om vi med hjälp av ljus och ljud, smak och doft, film och känsel skapade en miljö och aktivitet som låter oss uppleva visionen uppnådd?
Hur blir vi som anställda i företaget bemötta av utomstående? Vad säger kunderna? Hur låter det på kontoret? Vad äter vi för mat? Hur doftar det? Vad gör vi en vanlig dag? Jag tror att totalupplevelsen som spelar på många sinnen är den form som allra kraftfullast kommunicerar den framtida situation vi vill uppnå.
Hur tänker du?
Hur tänker du själv kring visionens form? Välkommen att kommentera nedan. Jag är idel öra.