Struktur och kreativitet är goda vänner
Datum: 2010-02-26 09:36
Är struktur och kreativitet varandras oförenliga motpoler? Hämmar tydlighet, ordning och reda kreativiteten? Är kaos en förutsättning för kreativt skapande med höjd?
En del jag möter uttrycker en farhåga att om de skulle förbättra sin struktur på jobbet, skulle de inte kunna vara lika kreativa som de är nu. De tycks tro att ordning i sig stoppar idéflödet.
Det är inte alls min erfarenhet. Jag skulle inte ge mig på att säga att god struktur stimulerar kreativiteten för alla, men för mig gör den definitivt det.
Jag tänker som klarast när jag har få saker som distraherar mig, som bryter mina tankebanor. (Detta skriver jag förresten i OmmWriter, som ett tecken på det.) När jag har fått en idé, vill jag vara kvar hos den idén, mentalt, så jag kan konkretisera och förfina den. Om jag istället vet att jag har mail som jag borde svara på snabbt, om telefonen ringer, om jag ser mötesanteckningar jag måste ta hand om innan dagen är slut så fort jag lyfter blicken, blir jag störd i mitt skapande (som kan handla om att skriva, om en ny modell, om en ny tjänst).
Så för mig är den goda strukturen det verktyg som gör att det som måste funka också funkar, utan att jag behöver ägna mig åt det hela tiden.
Först då kan jag vara fri att skapa nytt, eftersom jag vet att jag inte har något annat jag borde göra istället.
Det är klart att också jag behöver intrycksduscha ibland, för att få nya idéer. Därför besökte jag häromkvällen mitt första Pecha Kucha Night-event här i Göteborg.
Précis innan den första av kvällens tio föreläsare skulle sätta igång, gick Pecha Kucha-initiativtagaren Jesper Larsson igenom reglerna för kvällen:
- Varje talare visar 20 stillbilder, varken fler eller färre
- Varje bild visas 20 sekunder, varken längre eller kortare
- Varje presentation är således 6 minuter och 40 sekunder. Prick.
- Publiken får inte ställa frågor till föreläsaren på scenen
- Föreläsarna presenterar “kloss an” utan direkt paus emellan (efter fem föreläsare var det drickapaus)
Det var tydliga, konkreta ramar som man inte tummar på. Men, inte var det någon brist på kreativiteten. När det på detta sätt finns ett format, inbjuder det snarare till att leka med formatet.
Så, för mig är Pecha Kucha ett strålande exempel på att struktur och kreativitet går hand i hand.
Vad tycker du? Är struktur och kreativitet vänner eller motpoler?
Kommentera!