Att-göra-lista? Visst, men i vilket format?
Datum: 2009-08-26 21:21
En central del i ett strukturerat, personligt arbetssätt är att-göra-listan. Då menar jag en lista som du har över tid, snarare än en som du börjar på nytt med varje morgon. En samlad lista över allt du har att göra, konkret beskrivet och lagom stora uppgifter, ger dig lätt och snabb översikt över det du åtagit dig. Den gör det möjligt för dig att i lugn och ro helt fokusera på det du gör just nu, utan att du behöver hålla en massa andra saker i huvudet samtidigt och den ger dig dessutom en tillfredsställelsens endorfinkick varje gång du bockar av en uppgift när du slutfört den.
Men, i vilken form ska att-göra-listan vara? Ja, det är en smaksak. Här följer sex varianter på format.
Outlook-/iCal-uppgifter
Såväl Outlook som mac:ens iCal har smidiga funktioner för att lägga in att-göra-listor. Sitter du mestadels vid datorn är det här ett utmärkt alternativ. Det är lätt att kategorisera uppgifterna efter såväl kontext, d v s det sammanhang som du kan arbeta med uppgiften i, som efter kund eller projekt. Då blir det också smidigt att sortera dem efter tycke och smak. Du kan lägga in deadline och bli påmind om när du måste börja jobba med uppgiften. Kanske har du en handdator som du kan synka med din stationära dator, så du lätt tar med dig listorna när du lämnar kontoret. iCal kan du dessutom synka med Google Calendar så du kan komma åt dina listor från någon annan dator med internetanslutning.
Excel
Tycker du om att jobba med listan i datorn, är Excel eller annat kalkylprogram en variant. Också här kan du lätt kategorisera, sortera och välja att bara se de uppgifter som är aktuella just nu.
Wiki
Ett ännu mer lättanvänt alternativ är en lokal så kallad wiki, vilket bygger på samma princip som wikipedia. I den wikivariant som man kör enbart på sin egen dator (och inte på internet), är det helt enkelt en enda html- fil som du öppnar i en browser, d v s Internet Explorer, Firefox eller Safari. Du har lagt upp en artikel för varje kontext, d v s en artikel “Vid telefonen”, en “Vid en internetansluten dator”, en “Ärenden — inköp” et c. I respektive artikel skriver du in uppgifterna som en punktlista. Vitsen med att använda en Wiki istället för t ex Excel är att den går snabbare att öppna och det är lätt att dölja alla artiklar du inte vill se just nu.
Webtjänst
Gillar du weblösningar, finns det en hel del webtjänster, såsom tjänsten “Remember the Milk” (www.rememberthemilk.com). Där kan du lägga upp dina listor i punktform, rent och snyggt, och bocka av dem på skärmen allt eftersom du slutför uppgifterna. Vinsten med webtjänstformatet är att du kommer åt listorna varhelst du har internetanslutning. Du kan också dela listorna med andra, om ni till exempel har gemensamma projekt.
A4-blad
Men, allt här i världen är inte elektronik och datorbaserat. Fortfarande har papper och penna många förtjänster. De behöver inte tid för att starta upp, batterierna tar inte slut, de går inte sönder om man tappar dem. Kanske trivs du bäst med att ha listorna på vanliga A4-blad, med ett blad per kontext. Om du vill kan du designa mallar i datorn och skriva ut så du får linjering och kolumner för deadline, kund, et c.
Index-kort
Sist, men inte minst, har vi indexkort i spelkortsformat, för vissa känt som HipsterPDAn. Det rör sig om en lagom tjock bunt lappar i fickformat med förtryckt plats för kund eller projekt, uppgift och i vilken kontext uppgiften kan slutföras. Alltsammans sitter ihop med hjälp av en dokument-klämma. Index-korten är lätta att skriva uppgifter på, de är portabla, behöver ingen uppstartstid och du kan alltid ha dem med dig. De är en personlig favorit, men jag är part i målet. Jag har för Stiernholm Consulting tagit fram en utvecklad variant av HipsterPDAn. Skulle du vara intresserad, finns den att köpa i vår webshop.
Hur gör du?
Har du tips om ytterligare sätt att husera dina att-göra-listor, maila mig gärna och berätta. Kanske har du också goda eller dåliga erfarenheter av något särskilt format. Maila dina reflektioner till {encode=“david@stiernholm.com” title=“david@stiernholm.com”} eller kommentera nedan.