Blanda inte idéer och att göra-uppgifter i samma lista
Datum: 2023-09-11 08:51
Med tiden blir vår att göra-lista lång. Det var kanske ett bra tag sedan vi anammade principen om att ha en enda att göra-lista och allteftersom åren går fyller vi på den med fler och fler uppgifter och den blir allt längre. Det är OK. Den behöver inte ta slut, någonsin. Det kommer alltid att finnas någonting mer vi skulle kunna göra.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Självfallet ska vi sträva efter att ofta bli klar med dagens uppgifter och få de uppgifter vi har kvar att göra idag att ta slut, men att bli färdig med allt jag överhuvudtaget någon gång kommit på att jag skulle kunna göra är åtminstone inte ett mål för mig.
Allt annat än klart
Med tiden blir listan också något “grumlig”. Däri ligger saker vi bestämt oss för att göra, men också en del saker vi tänker att vi kanske ska göra eller idéer om vad vi skulle kunna göra. Listan blir något rörig och otydlig.
När vi tittar igenom listan är det vissa uppgifter som vi ser, börjar tänka på, kommer fram till att “äsch, nej, förresten; inte nu i alla fall” och vi tittar vidare. De distraherar oss, de där uppgifterna som vi en gång tänkt att vi skulle kunna göra, men nu, långt senare inte längre är så övertygade om.
Listan blir en ”att kanske göra, eventuellt-lista”, vilket klingar helt annorlunda än ”att göra-lista”.
Definitivt — inte eventuellt
I att göra-listan, lägg sådant du verkligen vill göra, inte sådant som du tänker att du skulle kunna göra. Ha istället sådana saker du kanske ska göra på en “någon gång, kanske”-lista. Många digitala listverktyg har till exempel en lista som heter “Someday/Maybe” eller liknande.
Den här listan behöver du inte bevaka, för om uppgifterna inte blir gjorda på länge, är det inte något större problem. Du tittar igenom den någon gång varje månad och ser om det där ligger något du tidigare tänkt att du kanske vill göra som du nu faktiskt vill göra. Flytta uppgiften då till din att göra-lista och vips, är du igång.
Gör så här
Vill du göra din att göra-lista klarare och renare, gör nu så här:
- Skumma igenom din att göra-lista och leta efter uppgifter du inte är säker på att du ska göra. En gång var det en god idé, men nu är du inte längre så säker.
- Flytta de tveksamma uppgifterna till din “någon gång, kanske”-lista istället.
- Lägg in i checklistan för den genomgång du gör varje vecka att om det är den första veckan i månaden ska du också titta igenom din “någon gång, kanske”-lista och aktivera eventuella uppgifter det nu är rätt läge att sätta igång med.
Skärp dig inte — skärp listan
För, om du gör din att göra-lista skarpare så där bara står saker du bestämt dig för att göra, blir den mer konkret och lättare att arbeta med. Dessutom blir den kortare.
Det som står där kan du agera på utan att tveka, om det är rätt tid, om du har tid och om du är på rätt plats för att göra det. När du skummar igenom listan för att hitta vad som är rätt sak att göra härnäst, slipper du bli distraherad av oväsentligheter.
Hur gör du?
Var gör du av dina idéer om sådant du skulle kunna göra, men ännu inte bestämt dig för att du ska göra? Har du månne något idéställe? Berätta för mig!
(Jag skriver här ovan att du ska ha en enda att göra-lista, men det är en sanning med modifikation. Det finns situationer då det inte är hela världen att du har flera listor ändå.)
Du kan få mer sådant här!
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.