Bör vi hjälpa kollegan först?
Datum: 2015-04-08 12:00
När kollegor kommer till oss och behöver hjälp, ska vi inte då alltid hjälpa dem? Om han har kört fast och inte kommer loss, visst ska vi väl stå till tjänst? Om vi lägger undan vårt för en stund och svarar på hennes fråga, visst gagnar det väl oss alla? Nog är det väl ändå ogint och smått otrevligt att stänga om sig och inte vara tillgänglig långa stunder?
Ingen människa är ju en ö och vi behöver varandra för att lyckas.
Då och då hör jag resonemang som dessa från människor jag möter. Jag håller inte med dem. Oftare träffar jag andra som i och för sig instämmer i att vi gör bäst i att stänga dörren då och då, men som ändå känner ett sting av dåligt samvete när de gör det. Det tycker jag är synd.
Varför? Låt oss resonera om detta en smula.
Får vi alla hjälp om alla hjälper alla först?
När vi sitter och arbetar, vet vi inte på förhand när en kollega (eller en kund, för den delen) behöver vår hjälp. Rätt som det är ringer telefonen eller knackar det på dörrposten. Hinner vi göra allt vi får till oss med en gång varje gång och därutöver hinner våra uppgifter för övrigt, behöver vi aldrig säga nej (eller ja, men sedan). Jag har ännu inte träffat den som har det så. De flesta har tvärtom mer att göra än de spontant hinner med.
Men, tänk om alla hjälpte alla först, då skulle ju också vi bli hjälpta med våra uppgifter när vi behöver det? Ja, är det verkligen så? Har vi för mycket att göra och väljer att jobba med andras uppgifter först, är det våra uppgifter som senareläggs. Ägnar vi så mycket tid till att vara tillgängliga för andra och till att hjälpa kollegor och dessutom har avsikt att göra det, kan man fråga sig hur “våra” våra uppgifter är egentligen.
Fokusera med målen i sikte
När jag på tu man hand hjälper kunder att renodla bland uppgifterna för att arbetsbördan är för stor, tar vi avstamp i de verksamhetsmål som min adept ansvarar för genom sin befattning. De uppgifter som definitivt bidrar till att vi når nämnda mål är de viktigaste uppgifterna.
Lämpligt nog är det också målen som avgör om vi gör rätt i att då och då göra oss otillgängliga eller om vi då gör verksamheten en otjänst.
Gör därför så här
- Ta fram dina mål så du har dem framför dig
- Studera dem och se vad de handlar om
- Mäter de bara olika aspekter av det arbete du gör när du hjälper dina kollegor? Om ja, låter det som att du gör helt rätt i att hela tiden hjälpa andra först, eftersom de uppgifterna du då utför definitivt bidrar till att uppfylla de mål du ansvarar för. Hjälpen till andra är dina viktigaste uppgifter och de gör du rätt i att prioritera, oavsett hur bråttom eller inte bråttom de är oavsett hur bråttom eller inte bråttom de är.
- Om de därutöver (eller bara) handlar om andra saker än att uppfylla kollegornas förväntningar på hjälp från dig, gör du helt rätt i att då och då säga nej (eller ja, men senare) till uppgifter (och förfrågan om hjälp), eftersom du annars skulle prioritera ned uppgifter som är viktiga för att du ska åstadkomma det du arbetar för.
Säga nej till någon annan innebär att säga ja till dig själv
Att då och då säga “nej, inte just nu, men möjligen sedan” eller liknande när någon behöver din hjälp är nödvändigt för att du ska både nå det du förväntas åstadkomma och för att du ska göra det på ett hållbart och angenämt sätt, utan att arbeta för mycket och för stressat.
Om du alltid först hjälper andra, när hinner du jobba på dina egna uppgifter så mycket att du upptäcker vad du behöver hjälp av andra med? Handlar dina mål om annat än att vara intern support-funktion och du ändå vill låta andras behov av din hjälp alltid komma först, har du verkligen rätt mål? Att ansvara för mål som nås genom att göra uppgifter du sällan tillåter dig att göra ostört, är att binda ris åt egen rygg. Det vore synd.
Hur gör du?
Trots vetskapen om allt detta, kan det kännas svårt att meddela att du just nu vill vara otillgänglig. Därför, hur gör du för att utan ansträngning kommunicera till dina kollegor att du inte är mottaglig för deras korta frågor den närmaste stunden? Skriv en kommentar och berätta.