Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

11 nov.

Bygg in flexibilitet i din struktur


Datum: 2024-11-11 12:56
En traditionell japansk helgedom med ett tegeltak ligger bland frodig grönska, med ett berg och en stadsbild i bakgrunden under en delvis molnig himmel

När vi senast semestrade i Japan besök­te vi ock­så den allde­les charmerande hamn­staden Kobe, som 1995 drab­bades av en kraftig jord­bävn­ing som skör­dade allde­les för mån­ga dödsoffer. 


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Knap­past ett korthus

Jord­bävningar är ett väldigt van­ligt fenomen i Japan och man kan då förledas att tro att japan­s­ka hus bör vara extra kraftigt byg­g­da för att stå pall när marken skakar.

Kan­hän­da kän­ner du till att så inte är fal­l­et. Ett rigitt och fast fix­er­at hus risker­ar att spric­ka i fog­a­r­na och fal­la ihop när marken det står på rör sig kraftigt. Om det istäl­let kan svän­ga med” i rörelser­na håller det myck­et bät­tre och jord­bävnin­gen orsakar min­dre förödelse. Där­för står enligt uppgift jord­bävn­ings­för­bered­da hus på mju­ka gum­miföt­ter som tillåter mer rörelse än vanligt.

Faran med för fast plan

När jag läste hur det lig­ger till, tänk­te jag allde­les osökt på vår struk­tur i arbetet. Om den är för rigid, rasar den när något oförut­sett inträf­far. Om du planer­ar in allt du ska hin­na med i kalen­dern i tron att om du har avsatt tid för det, kom­mer du att hin­na det (för struk­tur hand­lar väl om planer­ing?), har du ingen bered­skap för när något du inte förvän­tat dig inträf­far. När marken gun­gar sprick­er struk­turen och allt fall­er ihop i en röra att reda ut.

Bygg istäl­let din struk­tur flex­i­bel, så att den står pall. Hur? Jo, så här till exempel.

Gör så här

Låt din struk­tur vara flex­i­bel genom att:

  • du skriv­er något generellt i kalen­der­boknin­gen då du blockar egen­tid i kalen­dern istäl­let för att du speci­fi­cer­ar just vad du nu tänker att du ska göra under den block­ade stunden.

  • du sät­ter för­fal­lo­da­tum bara när det verk­li­gen krävs (och låter mån­ga uppgifter lig­ga utan speci­fikt datum) istäl­let för att du prompt sät­ter ett datum (som lätt vis­ar sig vara fel) bara för att där finns en datumruta.
  • du väl­jer att mark­era bara några få uppgifter som dem med högs­ta pri­or­itet i taget (till exem­pel för nästkom­mande dag innan du går hem om efter­mid­da­gen) istäl­let för att fyl­la näs­ta dags måste-hin­na-lista” med allt du helst skulle vil­ja hin­na dagen efter, även om det inte är helt kritiskt.

  • du gör något annat som bety­der att du blås­er in luftkud­dar i din struk­tur, så att du har svän­grum att ock­så ta hand om det som dyk­er upp på uppstuds.

Bered vägen för det oförutsedda 

Om du byg­ger din struk­tur flex­i­bel istäl­let för fix­er­at fast, kan du lättare par­era varda­gens svängningar. När dagen kom­mer då berg sjunker och djup står opp” åker du med, tack­lar det inträf­fade på upp­studs och klarar ändå ski­van med att få det erforderli­ga job­bet gjort.

Hur gör du? 

Hur har du byg­gt in flex­i­bilitet i din struk­tur? Skriv till mig och berät­ta, för jag är nyfiken på att höra hur du gjort. 

(Vet du att om du planer­ar dina pauser så ökar kreativiteten?)


Vill du ha mer?

En äldre man med grått hår, hörlurar och en varm jacka ser uppåt med ett glatt uttryck utomhus.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!