Bygg in flexibilitet i din struktur
Datum: 2024-11-11 12:56
När vi senast semestrade i Japan besökte vi också den alldeles charmerande hamnstaden Kobe, som 1995 drabbades av en kraftig jordbävning som skördade alldeles för många dödsoffer.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Knappast ett korthus
Jordbävningar är ett väldigt vanligt fenomen i Japan och man kan då förledas att tro att japanska hus bör vara extra kraftigt byggda för att stå pall när marken skakar.
Kanhända känner du till att så inte är fallet. Ett rigitt och fast fixerat hus riskerar att spricka i fogarna och falla ihop när marken det står på rör sig kraftigt. Om det istället kan ”svänga med” i rörelserna håller det mycket bättre och jordbävningen orsakar mindre förödelse. Därför står enligt uppgift jordbävningsförberedda hus på mjuka gummifötter som tillåter mer rörelse än vanligt.
Faran med för fast plan
När jag läste hur det ligger till, tänkte jag alldeles osökt på vår struktur i arbetet. Om den är för rigid, rasar den när något oförutsett inträffar. Om du planerar in allt du ska hinna med i kalendern i tron att om du har avsatt tid för det, kommer du att hinna det (för struktur handlar väl om planering?), har du ingen beredskap för när något du inte förväntat dig inträffar. När marken gungar spricker strukturen och allt faller ihop i en röra att reda ut.
Bygg istället din struktur flexibel, så att den står pall. Hur? Jo, så här till exempel.
Gör så här
Låt din struktur vara flexibel genom att:
- du skriver något generellt i kalenderbokningen då du blockar egentid i kalendern istället för att du specificerar just vad du nu tänker att du ska göra under den blockade stunden.
- du sätter förfallodatum bara när det verkligen krävs (och låter många uppgifter ligga utan specifikt datum) istället för att du prompt sätter ett datum (som lätt visar sig vara fel) bara för att där finns en datumruta.
- du väljer att markera bara några få uppgifter som dem med högsta prioritet i taget (till exempel för nästkommande dag innan du går hem om eftermiddagen) istället för att fylla nästa dags ”måste-hinna-lista” med allt du helst skulle vilja hinna dagen efter, även om det inte är helt kritiskt.
- du gör något annat som betyder att du blåser in luftkuddar i din struktur, så att du har svängrum att också ta hand om det som dyker upp på uppstuds.
Bered vägen för det oförutsedda
Om du bygger din struktur flexibel istället för fixerat fast, kan du lättare parera vardagens svängningar. När dagen kommer då ”berg sjunker och djup står opp” åker du med, tacklar det inträffade på uppstuds och klarar ändå skivan med att få det erforderliga jobbet gjort.
Hur gör du?
Hur har du byggt in flexibilitet i din struktur? Skriv till mig och berätta, för jag är nyfiken på att höra hur du gjort.
(Vet du att om du planerar dina pauser så ökar kreativiteten?)
Vill du ha mer?
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.