Det är inte hela världen om du har flera att göra-listor
Datum: 2023-05-02 08:00
En av grundbultarna i att arbeta strukturerat och effektivt är att ha alla att göra-uppgifter på ett enda ställe istället för att sprida dem på lappar, i appar, som flaggade mail, som oläst-markerade lästa mail, överst i en hög och otaliga andra ställen vi tar till för att “ha koll”. Det är att rekommendera att ha en enda att göra-lista — digital eller fysisk efter tycke och smak.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Är det verkligen görbart?
De flesta lyckas samla ihop allt till ett ställe, men för en del är det inte så enkelt, av förklarliga skäl. Har du ett ärendehanteringssystem, projekthanteringssystem, supportsystem eller buggrapporteringssystem där det står saker du har att göra och detta system inte med lätthet synkar med din att göra-lista, är det närmast övermäktigt att manuellt få ihop alla att göra-uppgifter till en lista. Det är knappast heller värt tiden och besväret.
Har vi ett dokumenthanteringssystem där du blir tilldelad åtgärder eller ett projektverktyg där aktiviteterna bryts ned ända till nästa steg eller att göra-uppgiftnivå, skulle åtminstone jag känna mig rådvill om hur jag ska få alla uppgifter från de olika hållen till en lista. Som tur är, är det inte säkert att det ens är nödvändigt.
Det är vid prioriteringen det kommer till kritan
Värdet av att ha en enda att göra-lista infinner sig när vi ska välja vad som är rätt sak att göra härnäst. När vi inte tittar i listan, behöver den inte vara en enda för sakens skull. Det är klart att ju mer vi sprider uppgifterna, desto lättare är det att någon försvinner eller glöms bort, men har vi två eller tre ställen snarare än ett, kan vi klara oss rätt så bra ändå.
Det avgörande är att vi väljer ur ett ställe när vi ska prioritera, för då ska vi ändå väga ihop så många parametrar (viktighetsgrad, brådska, tidsåtgång et c) att det underlättar enormt att vi kan se allt vi väljer mellan på ett bräde.
Två steg istället för ett
Har du, säg, tre system eller ställen som din att göra-lista i princip är uppdelad på, gör du helt enkelt prioriteringen i två steg:
- Först väljer du vilket system eller vilken lista du ska arbeta med den närmaste stunden.
- Sedan väljer du den högst prioriterade uppgiften just där, utan att titta på de andra ställena. Till exempel: nu vill du beta av så många supportärenden som möjligt i en timme. Vilket supportärende har då högst prioritet, oavsett vad du har för andra saker att göra?
Först när du ska jämföra prioriteten mellan uppgifter i alla de tre ställena kommer du att lida av den splittrade och bristande översikten.
Gör så här
- Gör ett (sista?) försök att få ihop allt till en enda lista, för det är ändå att föredra.
- Om du inte lyckas med hyfsad lätthet, nöj dig med de 2 – 3 ställena.
- För att göra det lätt för dig att prioritera helhjärtat ur valt ställe när du gör det, hitta på ett sätt att avgöra vilket ställe det är dags för nu. Ska du arbeta x timmar i ett visst ställe/system varje dag, lägg in fasta återkommande timmar i kalendern så du blockar den tiden till bara detta arbete. Eller, om du inte vill bestämma dig för specifika klockslag, lägg en att göra-uppgift i din huvudsakliga lista, låt den lyda till exempel “Arbeta två timmar i supportsystemet” och sätt den som återkommande varje dag. Då får du bocka av det arbetet varje dag och du missar inte att det ska göras regelbundet.
Istället för splittring — fokus
Om du gör det lätt för dig att bara välja ur en lista när du ska prioritera, gör det inte så mycket att du av infrastrukturskäl inte fått ihop alla att göra-uppgifter till ett ställe. Istället för att bli splittrad mellan alla ställen det står att du ska göra något, hittar du ett systematiskt sätt att ändå hålla fokus och riktning.
Hur gör du?
Hur har du gjort för att tackla det faktum att du “måste” ha flera listor? Berätta för mig!
(Har du förresten sett hur jag har organiserat min att göra-lista?)
Du kan få mer av sånt här!
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.