Det befriande verbet börja
Datum: 2024-09-11 14:00
Att skjuta upp sådant vi egentligen ”borde” göra nu och hur vi istället kan få det gjort — det är nog det vanligaste deltemat inom strukturen jag skriver om. Genom åren har jag berättat om knep såsom:
- att dela upp dessa tunga uppgifter i riktigt små steg,
- att arbeta 10 minuter och vara ledig i 2 minuter fem gånger om vartannat,
- att skapa en bekväm miljö när vi ska göra dem,
- att arbeta fokuserat i 25 minuter med äggklocka,
- att ta några korta och enkla uppgifter först
- och en handfull andra metoder.
Det är inte för inte, eftersom denna prokrastinering är något jag själv understundom brottas med. Att döma av vad jag hör från dem jag träffar i organisationerna jag hjälper är jag inte heller ensam; tvärtom är vi många som har dessa tendenser.
Tillåt mig därför att här komma med ytterligare ett trick.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Ett enda litet ord
Jag har fått det av Hanna , som jag träffade när jag föreläste för Gullers Grupp för ett tag sedan.
Vi pratade om dessa otympliga, stora uppgifter som en del av oss har lätt för att ”ta sedan”. ”Surdegar” kallar en del dem, ”binda fast sig i stolen-uppgifter” säger andra. Då sade Hanna något i stil med:
”Jag brukar tänka att om jag sätter ett ’börja’ framför uppgiften, och just börjar, är det gott nog. Då kommer jag igång.”
I all enkelhet tycker jag att det är briljant.
Vad vi än har att göra som det är trögt att komma igång med kan vi sätta ett ”börja” framför, så är den på ett sätt nedbruten i ett mindre steg som är lättare att bocka av. Vi gör den, det vill säga börjar en stund och sedan kan vi fira att vi kommit igång och njuta av hur skönt det är att åtminstone bocka av en första början jämfört med att återigen skjuta den på framtiden och känna ännu sämre samvete.
- I din lista står det ”Sammanställ månadens siffror”. Du skjuter in ett ”börja” och där står istället ”Börja sammanställa månadens siffror”.
- I din lista stod det ”Skriv rapport”, men sedan stod det ”Börja skriv rapport”.
- I din lista har det stått ”Bjud in till event”, men nu står där ”Börja bjuda in till event”.
(Eller vad det nu är du har lätt för att skjuta upp.)
Gör så här
Vill du prova på Hannas knep i praktiken här och nu, titta igenom din att göra-lista och leta efter uppgifter du har skjutit dig framför dig längre än du skulle önskat.
Sätt in ett ”Börja” i början (!) av uppgiften.
Välj någon av ”Börja”-uppgifterna att sätta igång med nu direkt. När du inte kan, har tid eller orkar arbeta längre med den, bocka av den och gläds åt att du kommit igång.
Innan du gör något annat, definiera vad som ska göras härnäst (om du inte blev helt klar, det vill säga) som en ny att göra-uppgift du skriver till din lista (kanske börjar den istället med verbet ”Fortsätt”?).
Den som har börjat, har mindre kvar
Om du åtminstone börjar på det du haft svårt att få gjort länge, kommer du igång istället för att skjuta det ännu mer på framtiden. När du har börjat har du mindre kvar än innan. Din arbetsbörda är lite, lite lättare. Du kan fira en liten, välgörande seger och känna dig stolt.
Hur gör du?
Vad är då ditt favoritknep för att sluta skjuta upp saker? Är det rent av något som gjort att du inte längre faller i prokrastineringsgropen? Vi är många som faller i den vargagropen då och då — mejla mig gärna ditt bästa tips för att hjälpa mig och andra upp!
(Förresten, har du tänkt på att struktur och ordning gör susen mot prokrastinering?)
Gav detta mersmak?
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.