Det fina med att skaffa sig översikt
Datum: 2009-12-16 09:55
Upplever du, liksom jag, då och då att du bara avverkar uppgift efter uppgift, gör detaljerad sak efter detaljerad sak och att det är som att allt bara snurrar på utan att du hinner reflektera över vilken vecka det är och vad som är inplanerat nästa månad? Det är en sak att vara i ett skönt flöde av att “allt klaffar” och du går från klarhet till klarhet och får en massa saker gjort, men det är inte den typ av situation jag menar.
Det tillstånd jag syftar på kan du kanske märka genom att du upplever att det bara antingen är fredag eller måndag hela tiden, att du slås av häpnad att ett visst möte var “redan denna vecka?!” eller att du tycks få ont om tid på slutet av allt du gör. Du “ser inte skogen för alla träd”, för att använda ett månne slitet, men belysande uttryck.
Lösningen för mig är att skaffa mig översikt.
Rekapitulera
Att skaffa sig översikt är att rekapitulera, att ta kontrollen över situationen och hitta handlingskraft att fatta ett beslut. Hur ofta har vi inte svårt att fatta ett beslut förrän vi rett ut det hela, förrän vi skaffat oss översikt över allt som påverkar?
Allt du har att göra
Du kan skaffa dig översikt över allt du har att göra genom att skriva ner allt du har i huvudet som du vet att du har att göra i en att-göra-lista på ett blankt blad. Du kan också skriva varje enskild sak på en post-it-lapp för att sedan sprida ut alla post-it-lapparna på konferensrums-bordet och ur den samlingen välja de tre lappar som är absolut viktigast att göra först.
En månad bakåt och en framåt
Ta reda på vart du är på väg i det korta perspektivet genom att skumma igenom din kalender en månad bakåt och en månad framåt i tiden. Vilka möten har du haft och vilka ska du ha? Vilka personer har du träffat och ska du träffa? På vilka ämnesområden har du haft din tyngdpunkt och vad kommer din närmaste månad främst handla om?
GPS i all ära, men vad går upp mot översikt?
Översikten hjälper oss också att orientera oss. När vi höjer blicken och ser på vår verksamhets utveckling i stora drag, kanske med år som minsta enhet, ser vi paradoxalt nog tydligare vad vi åstadkommit hittills och kanske blir det lättare att se vad som är den naturliga, önskade fortsättningen framåt i tiden.
När du ritar upp verksamhetens historia på en tidslinje, vilka betydelsefulla milstolpar ser du, som ni passerat? Vilka skulle du vilja passera framöver?
Genom att först abstrahera, kan du sedan fokusera.
Alla dessa bollar
Har du många bollar i luften samtidigt, där bollarna är projekt, spännande idéer eller rentav “bränder” du behöver släcka i din verksamhet, är det värdefullt att skaffa dig översikt över vilka de alla är, så du medvetet kan välja vilken du vill jobba med just nu.
Gör en mindmap över alla projekt i luften och vid varje projekt, skriv ned vad ditt nästa steg är, din nästa att-göra-uppgift (om det så är att be någon annan göra något). Vips har du en lista av att-göra-uppgifter som du kan beta av i trygg förvissning om att du kommer framåt på samtliga projekt, om du så vill.
Hur gör du?
Hur gör du för att skaffa dig översikt och över vad? När jag föreläser, håller kurs eller jobbar med enskilda personer känns det för mig som en stor förmån att höra just hur dessa personer gör för att ta sig själv och sin verksamhet dit de vill, på ett så effektivt sätt som möjligt. Så också här. Välkommen att lämna en kommentar nedan.