Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

05 nov.

Det här kan du ha Microsoft Planner till


Datum: 2024-11-05 08:35
En person använder Microsoft Planner på en surfplatta för att hantera uppgifter för ett projekt.

I allt fler organ­i­sa­tion­er jag besök­er har man infört Microsofts Office 365-pro­gramsvit. Om det är så hos dig, grat­uler­ar jag, för med den får du en rejäl hand­full nya verk­tyg som under­lät­tar ditt arbete. 

Men, jag ser ock­så att mån­ga inte egentli­gen tag­it de nya pro­gram­men i bruk, utan mest fort­sät­ter som tidi­gare, med Out­look, Word, Excel och andra. Det är i och för sig förståeligt, för de har ock­så ett jobb att skö­ta och det kan vara klurigt att få tid att sät­ta sig in i nytt man fått. 


    För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


    Ett lät­tfat­tligt sätt att planera

    En tjänst som skulle kun­na använ­das av fler är Microsoft Plan­ner. Låt mig där­för slå ett lätt slag för den idag.

    Plan­ner är ett verk­tyg för att just plan­era något stort som ska göras. Det kan vara en särskild arbets­grup­ps arbete, ett event som ska genom­föras, ett helt pro­jekt i klas­sisk bemärkelse eller något helt annat som består av flera oli­ka aktiviteter.

    Lap­par, men digitalt

    Enkelt beskriv­et är Plan­ner som en white­board med post it-lap­par (du kan såk­lart ha flera white­board- tavlor sam­tidigt). Jag skulle drista mig till att beskri­va det som Microsofts svar på den pop­ulära tjän­sten Trel­lo.

    En tavla (kallas plan” i Plan­ner) är inde­lad så mån­ga kolum­n­er (kallas buck­ets” i Plan­ner) du vill. Kolum­n­er­na kan till exem­pel representera:

    • faser­na i ett projekt
    • delom­rå­den i en arbets­grup­ps arbete
    • oli­ka pri­or­itet, så att du gör en kol­umn för prio 1, en för prio 2, en för prio 3 och en för ännu opri­or­it­er­ade uppgifter

    Det som ska göras läg­ger du som lap­par (kallas uppgifter” i Plan­ner) i de oli­ka kolum­n­er­na. Var­je lapp kan du tilldela någon som blir ans­varig för att göra det lap­pen rep­re­sen­ter­ar. Även om det är en tavla som bara du arbe­tar med, föres­lår jag att du tillde­lar dig själv uppgiften, efter­som den då ock­så dyk­er upp i sam­lingsvyn Mina uppgifter” där du ser allt du bliv­it tillde­lad i alla tavlor du är involverad.

    Uppgifter­na fly­t­tar du lätt mel­lan kolum­n­er­na, för att plan­era om, ändra pri­or­itet eller vad du har valt att kolum­n­er­na ska rep­re­sen­tera. När en uppgift är klar, mark­er­ar du den lätt som slut­förd genom att klic­ka på en grön, annars dold, knapp i lap­pens övre högra hörn.

    Det finns åtskil­li­ga ytterli­gare funk­tion­er, men om du ännu inte är bekant med Plan­ner, tyck­er jag att det här räck­er för nu.

    Mer för stort än för smått

    Jag tyck­er inte att Plan­ner är att rek­om­mendera att ha som att göra-lista, efter­som det skulle bli väl klumpigt att ha alla detal­jer­ade att göra-uppgifter du har som lap­par på den mängd tavlor det skulle krä­va. Men, för att plan­era och samar­be­ta kring sto­ra uppgifter och pro­jekt, där lap­par­na motsvarar något någon ska göra (till exem­pel du) ner till en detaljnivå som är snäp­pet ovan­för ring någon”, är det ett utmärkt verktyg.

    Gör så här

    Har du ännu inte använt Plan­ner, men tyck­er att det verkar vara något för dig, gör så här:

    1. Välj något arbete du har att göra som tar län­gre tid än en arbets­dag och som består av flera att göra-uppgifter. Det kan vara något du gör i samar­bete med andra och då kan du tes­ta samar­bets­funk­tion­er­na, men det behöver inte vara det för att du ändå ska ha nyt­ta av att bekan­ta dig med verktyget.
    2. Ska­pa en ny plan, det vill säga en tavla. 
    3. Bestäm dig för vad kolum­n­er­na ska rep­re­sen­tera och ge dem namn. Kom­mer du inte på vad som är det abso­lut rät­ta? Tes­ta med Före”, Under” och Efter”. Vis­ar det sig vara helt fel, kom­mer du säk­ert att kom­ma på något som är myck­et bättre.
    4. Ska­pa de uppgifter som du nu vet kom­mer behö­va göras i respek­tive kolumn.
    5. I din veck­o­rutin, när du tit­tar igenom din över­sikt (eller dina över­sik­ter) över dina sto­ra uppgifter och pro­jekt för att säk­er­stäl­la att du har ett näs­ta definier­at steg på var­je, lägg ock­så in att du ska tit­ta igenom den nyss ska­pade tavlan och upp­dat­era den.
    6. Ger det­ta mers­mak, använd Plan­ner ock­så för fler pro­jekt du är involver­ad i.

    Enkel över­sikt

    Om du tar Plan­ner i bruk, får du en bra över­sikt över vad som ska göras (och av vem) i pro­jekt som inte är så kom­plexa att du behöver ett mer avancer­at pro­jek­tled­ningssys­tem. När du använ­der det för att samar­be­ta med andra ger det er en gemen­sam bild över arbetet som är mer dynamisk och lät­tjuster­ad än en pro­jek­t­plan i till exem­pel Excel ofta är.

    Täm­li­gen smidigt, om du frå­gar mig.

    Hur gör du?

    Du som använ­der Plan­ner — vad är ett typiskt pro­jekt som du använ­der det till? Mejla mig gär­na och berät­ta, för jag är nyfiken att höra vad som funkar fint för dig.

    (Kän­ner du för­resten till de här fem sät­ten att smidigt fån­ga fram­steg i ett pro­jekt?)


    Vill du ha mer?

    En kvinna med hörlurar och glasögon tittar fundersamt uppåt, ståendes utanför en modern glasbyggnad.

    Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

    Ge mig fler strukturtips!