En groda efter frukost, kanske?
Datum: 2022-03-28 21:01
Du har säkert någon gång fått rekommendationen att “äta den största grodan först” när det handlar om hur du ska lägga upp din arbetsdag.
Snarare än att vara en inbjudan till en säregen kulinarisk upplevelse, betyder detta i klartext att du direkt på morgonen när du kommer till jobbet ska hugga tag i den uppgift du drar dig mest för att göra.
Kanhända har du läst Brian Tracys bok “Eat that frog!” eller så har du hört det citat av Charles Dickens som lär vara metaforens ursprung: “Start each morning by eating a live frog, and nothing worse will happen to you that day.”. En av mina läsare delade för ett tag sedan med sig av det till mig. Tack för det!
Grodan kan också få vänta
Men, det finns också de som propagerar för motsatsen — att direkt på morgonen göra en handfull korta, enkla uppgifter som går fort att slutföra och vilka vi snabbt får njuta av att bocka av. Syftet är då att tidigt på dagen få en skön kick av att vi redan fått saker gjort och sedan går även de värre uppgifterna lättare.
I mun på varandra
Jaha. De här talar helt mot varandra. “Gör det värsta först!” säger den ene. “Gör det lättaste först!” säger den andre.
Vilket är rätt, då?
Båda.
Åtminstone om du frågar mig och dem av mina kunder jag reflekterat kring frågan med. Min erfarenhet är att det beror på dagsformen. Vissa dagar har vi gott självförtroende och känner oss starka. Andra är vi inte på topp och behöver några stöttande klappar på axeln från oss själva.
Hammare eller klubba?
Därför är det värdefullt för mig att känna till bägge förhållningssätten. I mitt förråd hemma har jag både hammare och gummiklubba. Jag kan inte säga vilken som är den bästa, eftersom de används för olika ändamål. Båda verktygen hjälper mig slå i något, men på lite olika sätt.
Båda förhållningssätten hjälper mig komma igång när jag har en seg dag och det finns uppgifter jag drar mig för att göra, men de gör det på lite olika sätt.
Gör så här
Om du då och då har svårt att komma igång och har uppgifter som hänger över dig, kan dessa två strategier vara knep som hjälper dig (det finns naturligtvis många fler sätt, men låt oss just nu bara tala om dessa två).
- Hitta på ett sätt att göra det lätt för dig att bli påmind om att de två verktygen finns précis när du behöver dem som mest.
- Rita en groda på en post it-lapp och några att göra-uppgiftsymboler på en annan. Sätt upp lapparna där du lätt ser dem när du sitter framför skärmen. Du ska bara behöva lyfta blicken för att få syn på dem.
- Leta upp en bild på en groda och en på något som representerar några korta, lätta uppgifter. Ta kort på bägge bilderna samtidigt och lägg bilden som startskärm eller bakgrundsbild på din mobiltelefon, så du ofta ser den.
- Om du behöver bli påmind varje morgon, lägg en återkommande påminnelse i din kalender som plingar till på det klockslag då du brukar börja jobba. Låt påminnelsen lyda till exempel “En groda eller några enkla?”
- Eller, hitta på något helt annat sätt. Vill du stilla min nyfikenhet, maila mig och berätta vad du hittar på.
- Om det du bestämmer dig för att göra är något du inte hinner göra précis efter att du lagt ifrån dig det här strukturtipset, lägg nu direkt till en att göra-uppgift som representerar det du behöver göra till din att göra-lista. Då blir det lättare gjort istället för något du bara tänker att “ja, det där ska jag göra någon gång”.
Få upp fart snabbt oavsett dagsform
Om du tar till grodmetoden eller enkla uppgifter-metoden när du har svårt att komma igång, får du lättare fart. Bördan av att skjuta fram obehagliga uppgifter lyfts av dig och med större tillfredsställelse arbetar du dig igenom din dag. Att ha fart och flyt är så mycket behagligare än att motvilligt sitta fast.
Hur gör du?
Det finns säkert fler teorier om vad vi bör hugga tag i först. Om det för dig inte är grodan eller de enklaste uppgifterna, vad är det? Berätta gärna för mig.