Ett effektivare sätt att säga nej
Datum: 2022-10-25 11:00
Det finns erbjudanden vi vill avböja, saker vi vill avstå ifrån, uppgifter vi vill sluta göra. För många av oss är det svårt att säga nej — till andra och oss själva — för “ja:et” frestar. Det är skönt att vara den som ställer upp, den som löser problemet, den som gör det den verkligen är bra på, fastän det egentligen inte längre är dennes jobb. Somligt “onyttigt” är på kort sikt så mycket mer njutningsfullt än “det nyttiga”.
Efteråt tar vi smällen genom att vi inte hinner de uppgifter som ligger på bara vårt ansvar, utan får stressa och jobba oss tröttare än vad vi mår riktigt bra av.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Får inte, gör inte
Så behöver det inte vara. Vi kan hjälpa oss själva att välja det “rätta” och hålla oss från det ofördelaktigt frestande valet genom hur vi formulerar vårt “nej”.
I en studie utförd 2012 av forskarna Vanessa M Patrick vid University of Houston och Henrik Hagtvedt vid Boston College gjordes ett intressant experiment. En grupp testpersoner uppmanades att varje gång de utsatte sig för en specifik frestelse, skulle de säga till sig själva “Jag får inte X.” (där X är själva frestelsen, såsom “Jag får inte äta glass.”). En annan grupp uppmanades istället att säga till sig själva “Jag gör inte X.” (till exempel “Jag äter inte glass.”).
Det visade sig att den första gruppen, som sade “Jag får inte X.”, föll ändå för frestelsen 61% av gångerna. Den andra gruppen, som sade “Jag gör inte X.”, valde det frestande bara 36% av gångerna. Forskarna drog slutsatsen att den andra gruppens sätt att formulera sitt “nej” avsevärt ökade motståndskraften mot frestelsen. I den första formuleringen är vi förhindrade (av någon annan) att göra det frestande och i den andra är vi själva den som bestämt oss för att avstå frestelsen.
Lättare rätt val
Att döma av studien kan vi lättare säga nej (och själva respektera vår intention) genom att formulera oss mer aktivt och resolut. På så sätt gör vi mer de rätta valen och lyckas bättre skapa den dagliga arbetssituation vi önskar.
Gör så här
- Fundera på en eller ett par situationer i din vardag då du frestas att välja något du senare ångrar, då du tenderar göra något du vill sluta göra eller då du har svårt att säga nej, fastän du egentligen vill. Kanske kan det vara:
- att gå in på sociala medier på förmiddagar (såvida det inte är ditt jobb att göra det)
- att arbeta på helgen
- att tacka ja till att hjälpa andra när du har högre prioriterade uppgifter själv
- att sänka priset när kunden vill pruta
- att avsluta möten efter mötets utsatta sluttid
- eller något helt annat
- Formulera dina “nej” som den andra gruppen gjorde i studien ovan. För att ta mina exempel nyss, kan det låta som:
- “Jag läser inte på Twitter, LinkedIn eller Facebook före lunch.”
- “Jag arbetar inte på helgen.”
- “Jag hjälper inte andra innan mina högst prioriterade uppgifter är klara.”
- “Jag prutar inte.”
- “Mina möten slutar inte efter slaget.”
- Skriv dina “nej-meningar” någonstans där du ser dem när frestelsen kommer. På en klisterlapp på skärmen, på datorskrivbordsbakgrunden, i almanackan, på anslagstavlan, i prioriteringsverktyget, i OneNote (där du för dina mötesnoteringar), i mötesblocket.
- Nästa gång du utsätts för frestelsen av något slag, säg tyst eller stumt eller (om du är djärv) i normal samtalston din “nej-formulering” och se om du i större utsträckning lyckas välja det rätta framför det lätta. Åtminstone för mig har det varit en avsevärd skillnad.
Mer som du egentligen vill
Om du formulerar dina avböjanden i mer aktiva och resoluta termer på detta sätt kommer du att lättare säga nej när du egentligen helst vill det. Det du säger nej till kan vara frestelsen du själv erbjuder dig eller en begäran eller fråga från någon annan, såsom en kollega eller blivande kund. Du står enklare fast vid det du i lugn och ro kommit fram till är det rätta valet i situationer som dessa, trots att det först kan vara svårt att välja annat än det som ger omedelbar belöning.
Inte ”Inte”?
En sak talar möjligtvis emot allt detta. Om jag inte missminner mig, har jag läst om andra rön som talar för att uppmaningar utan negation (utan “inte”) är än mer kraftfulla för vår beslutsamhet. Hittar jag studien kan det hända att du får läsa om det i ett kommande veckobrev.
Hur gör du?
Hur gör du för att lättare säga “nej” eller avstå från något du alltför lätt hittills sagt “ja” till? Berätta för mig!
(Du kan också underlätta för dig själv genom att göra mallar för att säga nej.)
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.