Fem saker struktur inte är
Datum: 2015-03-11 11:00
I ett trevligt samtal över en god lunch med en god vän för ett par år sedan, gick det plötsligt upp för mig att alla inte upplever ordet “struktur” lika positivt som jag.
Det är klart att jag då och då möter människor som uttrycker att de har svårt för ordet, men över den där lunchen slog det mig med full kraft att det som är så självklart för mig, att struktur ger frihet och stimulerar kreativitet, inte är det för alla.
Så, låt mig ägna denna utgåva av Klart! till fem saker struktur inte är.
Missförstånd skapar obehag
Struktur är inte att
… du fyrkantiserar bort all glädje och gör så att allt är utstakat för dig till den milda grad att du kvävs, blir uttråkad och inte har utrymme för improvisation.
Snarare gör strukturen att allt det som bara måste fungera i vardagen kommer att fungera (och kommas ihåg) på ett lättare sätt, utan att du behöver anstränga dig lika mycket som annars.
… du måste strukturera för strukturerandets skull.
Man kan missbruka allt här i världen, också struktur. Upplever du att själva strukturerandet i sig tar mer tid än du får tillbaka, arbetar du onödigt krångligt. Förenkla istället och dra ner på ambitionerna, så du bara strukturerar det som verkligen gör nytta för dig.
… du aldrig får vika en tum från det du planerat, oavsett vad som händer.
I de flestas vardag dyker det upp oförutsebara saker många gånger om dagen. Vi vet inte vad som dyker upp, men vi vet att något dyker upp. Även om vi inte på förhand kan veta vad det kommer att handla om, kan vi skapa ett strukturerat arbetssätt för hur vi tar hand om det som dyker upp när det dyker upp, så vi undviker att bli över att vår plan gick i bitar.
Först när vi har en plan har vi något att planera om.
… vara oerhört disciplinerad.
Hade det bara handlat om disciplin, hade vi inte behövt vara så strukturerade. För mig är struktur ett sätt att göra det önskade arbetssättet (eller rutinen) till det lättaste arbetssättet, så jag spontant vill välja det istället för att ta till den stränga, disciplinerade tonen gentemot mig själv för att välja det.
… få så mycket gjort som möjligt.
Som jag ser det är det nämligen inte ett självändamål att göra mycket. Strukturen hjälper oss dock att få det vi väljer att göra gjort med så liten ansträngning som möjligt och så smidigt som det bara går.
Gör så här
- Luta dig tillbaka ett slag, bara någon minut.
- Tänk efter om finns något område i ditt sätt att arbeta strukturerat som känns krångligt, omständigt, byråkratiskt, fyrkantigt eller rent av olustigt.
- Är det hur du fyller i, hur du systematiserar, hur du kategoriserar, hur du planerar, hur du stämmer av, hur du prioriterar, hur du kommunicerar, hur du dokumenterar?
- Fundera på hur du skulle kunna förenkla det du gör då.
Kan du välja bland färre alternativ?
Kan du göra en mall?
Kan du skära bort något steg?
Kan du tydliggöra något?
Kan du hänga upp något så du ser det précis när du behöver se det? - Gör det direkt eller definiera det första steget på förenklingen som en att göra-uppgift och lägg till den till din lista.
Bra! Nu har du tagit ett litet steg mot ett än smidigare, strukturerat arbetssätt.
Struktur som begrepp är ett snäpp närmare att vara förknippat med en skön känsla.
Vardagens verktygslåda
Om du förenklar ditt strukturerade arbetssätt så att det är än mindre fyrkantigt, byråkratiskt och begränsande blir också din vardag på jobbet något smidigare. Du frigör ytterligare lite tid och ork till de uppgifter som du verkligen ser fram emot att göra.
Hur gör du?
Hur märker du att det är dags att förfina ditt arbetssätt? Vad är det i din vardag som sätter igång ett strukturförbättringsarbete? Skriv gärna och berätta i en kommentrar.