Frågor i buntar gör dig effektivare
Datum: 2024-06-03 10:00
En fördel med att ha kollegor är att man kan få hjälp och guidning när man ska göra något som man inte kan. Och, visst är det som kollega också en fröjd och en förmån att få dela med sig av sina kunskaper?
Men, hjälper vi många mycket och ofta får vi svårt att fokusera på våra egna uppgifter. En del beskriver för mig hur de bara får korta stunder av koncentration mellan ideliga “har du en sekund?”-frågor och inplanerade möten. Kanske skjuts rent av de egna uppgifterna till slutet på dagen, när vi är som tröttast?
Samtidigt vill vi såklart hjälpa till — och vi vill bli hjälpta. Hur ska vi göra för att det ska bli så bra som möjligt för både den som behöver hjälp och den som ska hjälpa?
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Buntar eller tysta timmar?
Tysk-schweiziska forskarlaget Käser, Fischbacher, König och Kleinmann genomförde för inte så länge sedan en studie där de undersökte hur såväl hjälparens som den hjälpbehövandes effektivitet påverkades vid olika sätt att strukturera hjälpfrågandet. Varianterna var:
a) du frågar fritt, när som helst, hur mycket som helst
b) du frågar fritt, utom under avsatta ”tysta timmar” då vi inte frågar varandra, utan var och en fokuserar på sitt
c) du frågar fritt, men samlar ihop några stycken frågor i en bunt innan du frågar
Forskarna fann att variant c), att bunta ihop flera frågor innan du frågar, var den som mest gynnade bägge parters effektivitet — mer än när de som i variant b) hade avsatt tysta timmar då de med säkerhet skulle kunna koncentrera sig.
Föga förvånande var variant a), det totalt fria frågandet, det sämsta alternativet för parternas sammanlagda effektivitet.
Vill du titta närmare på studien och ta reda på vad som ligger bakom resultaten, heter den ”Helping as Mundane Knowledge Sharing: Do Bundled Help Request and Quiet Time Increase Performance?”.
Gör så här
Vill du ta fasta på vad som kom fram i den tysk-schweiziska studien, gör så här:
- På nästa möte med dina kollegor; föreslå att ni under en tid, till exempel ett par veckor, testar att så långt det är möjligt samla ihop flera frågor i en bunt innan ni ber varandra om hjälp. Referera till studien om du vill ha evidens att luta dig mot.
- Efter testperioden, utvärdera och se hur ni upplevt det. Var detta något som passade er? Eller, kan ni justera just er metod ett snäpp till det bättre?
Mer effektiva tillsammans
Om du och dina kollegor buntar ihop frågor innan ni ber varandra om hjälp, kommer ni att tillsammans bli mer effektiva än om ni frågar helt fritt hur ofta som helst — att döma av vad nämnda forskare kom fram till.
Att bunta ihop frågor sänkte nämligen inte frågeställarens effektivitet nämnvärt, och att få frågor i bunt ökade hjälparens effektivitet dramatiskt. Ömsom är vi den ene, ömsom den andre. Tillsammans blir ni avsevärt mer effektiva!
Hur gör du?
Hur har ni gjort hos er? Har ni kommit överens om något särskilt när det gäller att be varandra om hjälp? Det är många som kämpar med just detta. Dela gärna med dig av dina tips till mig.
(Känner du till hur du kan ge rappt svar på knepig fråga?)
Det finns mer där detta kom ifrån!
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.