Fyra farliga ord till
Datum: 2022-03-29 16:42
En strukturaspekt som roar mig särskilt mycket nu är detaljerna i hur vi formulerar noteringen om det vi har att göra — hur vi skriver att göra-uppgifter, kort sagt. Som barn fastnade jag aldrig riktigt för filateli, men det visar sig att jag finner stor glädje i att samla på ord. Särskilt farliga sådana.
När jag sitter med en adept och processar mail (det vill säga vaskar fram att göra-uppgifterna), tömmer huvudet på allt de går omkring och tänker att de har att göra eller skummar igenom anteckningsblock i jakt på sådant de lovat att komma tillbaka med, händer det att jag hajar till. Jag säger ungefär: “Stopp! Är inte det där väl luddigt? Kan du vara tydligare med vad som ska göras? Kommer du sedan verkligen att förstå hur du tänkte nu?”.
Jag har skrivit om ett strukturellt farligt ord tidigare (då “löpande”), men på senaste tiden har jag upptäckt fyra till.
Vilka och varför?
De fyras gäng är:
- “Kolla” (… om, … med, … upp, … in): Det här kan betyda helt olika saker vi gör, i olika kontexter (med olika verktyg). Det kan vara att vi ska leta upp något på internet och då behöver vi ha en stabil internetanslutning (kontexten @internet). Det kan vara att vi ska maila någon och kolla med denne om … . Om mailet är unset komplext vill vi ha möjlighet att slå upp datorn, så vi kan då inte vara utomhus i regn eller snöoväder och vi behöver kunna sitta ned (@kafé, @kontoret, @flyget, @tåget, @hemma, @datorn). Det kan betyda att vi ska ringa någon och då behöver vi förhållandevis tyst omkring oss, vi vill kunna ha bägge händerna på ratten om vi kör och är ärendet en smula känsligt, vill vi vara i avskildhet (@kontoret, @ostörd, @dagtid, @telefon). Som du ser, kan “kolla” innebära att vi ska befinna oss i skilda kontexter. Använder vi verbet och ser i vår att göra-lista att vi ska kolla något, är det risk att vi ändå inte är i den kontext vi behöver vara för att göra det “kolla” betydde den här gången. Vi blir splittrade, tappar fokus och stressas av att bli påmind om sådant vi har att göra som vi just där inte kan göra något åt.
- “Se till att”: Detta är ett syskonord till “kolla”. Också det här kan innebära många saker, det vill säga ringa någon, maila en mötesförfrågan, skicka ett mail, ta upp något med någon när du träffar den eller annat. Därutöver har det åtminstone för mig en strängare ton. Jag har lätt att föreställa mig en skuggbild av mig själv som höttande med pekfingret säger åt mig att “se till att…”. Jag har då närmare till dåligt samvete och riskerar börja skjuta upp uppgiften bara för att jag känner skuld.
- “Förbereda” (… ett möte, … inför något): Problemet med det här ordet är inte att det döljer skilda kontexter, utan snarare att det finns så många olika sätt att förbereda sig. Ibland är det att vi ska läsa in oss på något (som vi sparat undan “där”). Andra gånger ska vi sätta agenda för mötet. Vid ett annat tillfälle ska vi uppdatera oss på läget i projektet genom att stämma av med en handfull personer. Vi ska sätta samman en snitsig presentation och planen för det fortsatta framåtskridandet ska definieras. Det kan innefatta så många olika uppgifter att om vi känner oss osäkra på hur vi ska förbereda (eller vad som förväntas), riskerar vi börja skjuta förberedandet framför oss och så sitter vi där sent på kvällen före kickoffen och filar på det sista. “Förbereda mötet” är också så mycket svårare att bocka av än “sätt samman ett förslag på agenda”.
- “Fixa”: Detta är ett vitt begrepp som skulle kunna innehålla ett helt projekt (“Fixa uppgraderingen av alla installationer.”). Eftersom det är så innehållsrikt, kan en del av det som ska göras vara sådant andra ska göra och som du då väntar på innan du slutligen kan säga att “nu är det fixat”. Det är alltså inte säkert att det innebär att du ska göra något och då hör det knappast hemma på din att göra-lista? Snarare finner det sin plats på översikten över de stora uppgifterna du arbetar på över tid, varifrån du bryter ut de nästa stegen som att göra-uppgifter i termer av “ringa någon”, “maila något”, “skicka något till någon” et c.
Gör så här
När du skriver din att göra-lista, undvik luddiga verb som dessa. Sträva istället efter entydiga ord som “skriv”, “skicka”, “ring”, “tala med”, “köp” och andra.
Det är egentligen det enda du behöver göra när det gäller de här förrädiska orden.
Konkretisera mera
Om du formulerar att göra-uppgifter med konkreta och specifika verb, blir din att göra-lista lättare att läsa. Fortare hittar du rätt sak att göra nu och du tenderar inte att skjuta upp sådant som är otydligt till dess det bara måste göras, fem i tolv. Du får helt enkelt lättare gjort det du har att göra. Är det inte det vi har strukturen för, så säg?
Hur skriver inte du?
Vad kommer du att tänka på för strukturellt farliga ord som jag inte nämnt? Berätta!