Gör nyår oftare
Datum: 2017-10-11 10:38
Säga vad man vill om nyårslöften, men nog är de vanligt förekommande. Det är inte för inte. För många av oss förefaller det naturligt att låta årsskiftet vara en start på något nytt. En nyligen publicerad studie av Dai, Milkman och Riis vid University of Pennsylvania pekar på att orsaken till att många av oss så gärna ger nyårslöften är att årsskiftet utgör en tydligt avgränsande tidsmilstolpe mellan förr och nu. På det nya året gör vi på det nya sättet, till skillnad från hur vi gjorde under det förra året.
Nu är vi bättre
Det tycks som att vi har lätt att tillskriva våra historiska jag de sämre vanor och egenskaper vi vill bli av med och våra nutida jag de önskvärda beteenden vi bestämt oss för. Det här kan vi också använda i våra verksamheter. Förut var vi en organisation som gjorde “så där” (på det sämre sättet vi vill bli av med), men numera är vi en som gör “så här” (det bättre sättet).
Fler nyår varje år
Det är bara så synd att det är hela tolv månader mellan nyårsaftnarna, för det blir då så sällan vi får göra en omstart. Såklart är vi fria att när som helst börja med något nytt, men vill vi dra nytta av hur just nyåret är denna tydliga avgränsare — hur gör vi då? Jo, vi kan faktiskt göra något av nyår oftare.
I nämnda studie fann forskarna att även om just nyåret är en extra tydlig tidsmilstolpe till exempel i det att vi skriver det nya året så fort vi skriver dagens datum, är det många andra tillfällen som kan vara nog så användbara avgränsare, till exempel:
- När vi fyller jämnt (30, 40, 50, …)
- Första dagen på det nya jobbet
- Dagen då den nya organisationen börjar gälla
- Första datumet på det brutna räkenskapsåret
- När du fått nytt kontorsrum
- När du avslutat det gamla projektet och det nya startar
- Första arbetsdagen efter skidresan, efter Påskhelgen, efter semestern
Vill vi göra en förändring och etablera en bättre strukturvana i någon form, kan vi alltså leta upp en kommande tidsmilstolpe att sätta igång vid.
Gör så här
Vill du testa om en tydlig tidsmilstolpe skulle hjälpa dig börja göra på ett nytt sätt, gör så här:
- Välj någonting du vill börja med. Kanske kan det vara att komma mer i tid till dina möten, nyttja det aktivitetsbaserade kontorets fördelar mer än tidigare, titta efter mejl mer sällan, prioritera mer målmedvetet än bara efter brådska, eller något helt annat.
- Titta framåt i kalendern och finn ett tillfälle eller en händelse som kan vara ditt nyår, din tidsmilstolpe vid vilken du börjar med det nya. Ju större skillnad för din vardag den nya situationen innebär, desto effektivare är tidsmilstolpen i att avgränsa det nya från det gamla. Händelser som inträffar för första gången kommer att upplevas som mer betydelsefulla än sådant som händer ofta (en jämn födelsedag jämfört med 31-årsdagen, till exempel).
- Skriv ned ditt “löfte” till dig själv, det vill säga, vad du har bestämt dig för att göra på ett nytt sätt efter “nyåret”, till skillnad från hur du gjorde förut.
- Tänk igenom vad du behöver göra för att efter tidsmilstolpen agera på det nya sättet. Behöver du påminna dig själv på något sätt med jämna mellanrum? Skapa en mall? Göra en lathund? Flytta om något du brukar ha framför dig när du jobbar? Göra något med regelbundenhet i fortsättningen?
- Formulera att göra-uppgifter som innebär det du behöver göra, eller gör förändringarna nu direkt.
- Skulle du trots allt falla tillbaka i gamla hjulspår och “misslyckas” med att hålla ditt löfte, finn en ny naturlig och avgörande tidsmilstolpe och börja igen. Du behöver inte vänta i tolv månader.
Bättre och bättre ”år” för ”år”
Om du gör nyår, startar om och tar nya tag oftare än var tolfte månad får du många fler chanser att förfina ditt arbetssätt. Du har råd att falla ur de nya vanorna, för du kan mycket snart börja igen. Genom att börja med det nya ofta, övar du upp din förmåga att “komma igen”, vilket är en ovärderlig förmåga att äga i en alltmer föränderlig tid. Successivt förfinar du ditt arbetssätt, vilket gagnar såväl dig själv som den verksamhet du arbetar i.
Hur gör du?
Hur gjorde du för att lyckas med ett nyårslöfte du gett? Var det något särskilt du gjorde så att du kunde fullfölja det? Har du några bra förslag så dela gärna med dig i en kommentar.