Gör det enkelt
Datum: 2009-09-23 23:24
Ett genomgående tema när det gäller att skapa god struktur är förenkling, att göra saker enklare. Jag upplever att när det går segt och långsamt framåt, när vi rent av kör fast, kan vi och vår verksamhet komma loss om vi gör det hela enkelt.
Men, hur?
Här är sex sorters enkelhet vi kan ta till.
Få istället för många
När du skriver mail, hur mycket enklare blir det om du använder färre ord än du brukar, d v s om du går mer pang på och fattar dig kort och konkret? Ofta behövs bara kort bakgrund samt en tydlig begäran eller fråga.
I din produktportfölj, hur många varianter av erbjudanden skulle du kunna ha som minst? Vad skulle hända om du lade din energi på färre produkter, så att varje variant fick mer uppmärksamhet än nu?
Hur mycket enklare skulle det bli att hitta det du söker om du bara hade en enda plats för varje sorts information, t ex ett enda ställe där du samlar all information om en viss kund?
Bygg vidare istället för att börja på nytt
När du skriver mail, brev, offerter eller räknar på en ny affär, i vilken utsträckning skriver du fraser du redan skrivit tidigare? Hur mycket skulle det förenkla om du hade mallar där så mycket som möjligt är klart från början så du snarare fyller i än börjar från noll?
Sånt du gör återkommande men inte ofta, hur mycket fortare skulle det gå att göra det om du hade en checklista över vilka steg du ska gå igenom istället för att varje gång försöka komma ihåg hur det var du gjorde senast?
När du ska skapa ett nytt material av något slag, vad kan du förfina av det du använder idag för att slippa uppfinna hjulet om igen?
Ett kort slag istället för länge
Hur skulle det kännas om du tog bara en enda, kort stund till att börja jobba effektivare (t ex börja använda att-göra- listor, börja använda en tickler file, börja använda en mall för hur du tar mötesanteckningar)? Du behöver inte ha mycket tid över för att börja jobba effektivare så du får ännu mer tid över. Börja med en kort stund en gång. Får du mersmak, ta en stund till snart igen.
Ska du göra något du drar dig för, bestäm dig för att jobba max fem minuter med det, så är du ledig att göra annat sedan. När du är redo, ta fem minuter till. Rätt som det är, är du klar.
Ta bort istället för att lägga till
Antag att du har en sak som du tänker att du borde göra, men du kan inte göra det, eftersom du måste fixa en sak först innan det kan ske. Det som du tror att du behöver göra först, vad händer om du låter bli att göra det och istället gör det du tänker att du borde nu direkt? Kan du leva med konsekvenserna av förenklingen?
Är du tveksam till om du ska slänga eller spara? Släng. Vill du vara på den säkra sidan, använd en “papperskorg med ångermånad” (vilken presenteras i ett kommande strukturtips).
Gott nog nu istället för perfekt från början
Ska du göra något nytt och har svårt att komma igång, gör en hafsig skiss först, med det viktigaste. Ha inga ambitioner att göra det perfekt från början. Gör något enkelt nu och förfina istället ofta.
Ta inte höjd för alla framtida möjligheter redan idag. Gör något snabbt, som du har nytta av nu och i den närmaste framtiden. Du vet inte vad som händer utanför din kontroll innan du hinner utnyttja alla smarta lösningar på framtida problem du byggt in.
Litet istället för stort
Kom till skott med åtminstone något av den stora uppgift du har framför dig och som du kört fast i. Vad för litet steg kan du ta direkt, som du hinner göra klart innan klockan slår hel timma nästa gång?
Vad är det minsta steg du skulle kunna ta précis just nu? Ta det.
Det finns alltid minst ett enklare sätt att göra något. Sök det och finn det.
Hur har du gjort?
Vad är det senaste du gjort enklare och vad fick det för effekt för dig? Maila mig och berätta. Adressen är {encode=“david@stiernholm.com” title=“david@stiernholm.com”}. Eller, kommentera nedan. Dina erfarenheter är värdefulla för mig och för andra jag gärna delar med mig till.