Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

10 okt.

Gör din deadline specifik


Datum: 2024-10-10 08:05
En gul väckarklocka i retrostil är placerad i mitten av en bakgrund uppdelad i en blå och en rosa halva.

Har du någon gång var­it med om att du kom­mit överens med någon att du ska återkom­ma med något på tors­dag och att den­na någon ringer kl 8:32 på tors­dag mor­gon och frå­gar var det du ska lev­er­era är? Det är ju torsdag!”


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


En skarp linje

Det är inte för inte som den som någon gång någon­stans myn­tade begrep­pet dead­line” valde att använ­da metaforen lin­je” snarare än yta”. En lin­je är tunn och avgrän­sar på ett dis­tinkt sätt ett före” från ett efter”.

En yta innehåller därutöver väldigt myck­et under”. Det är där­för lite oly­ck­ligt, tyck­er jag, att vi på sven­s­ka valt att använ­da begrep­pen för­fal­lo­da­tum” eller slut­da­tum”, för de är så myck­et bredare i tid räk­nat och där­för blir slut­ti­den mer obestämd.

Möjli­gen har vi tag­it revan­sch genom att hit­ta på bryt­punkt”. Det är inte ens en lin­je, utan bara en enda prick.

Åtta tim­mar eller ingen?

På långt avstånd, till exem­pel två månad­er innan, kan ett datum kän­nas som en smal, tydlig lin­je. Det är anti­n­gen före den 12 mars eller efter. Men, på mor­gonen den 12 mars sträck­er hela dagen ut sig fram­för dig. Klock­an 8 och klock­an 16 är båda den 12 mars, men det skil­jer näs­tan åtta tim­mars arbete dem emel­lan — mån­ga tim­mar under vil­ka du kan hin­na få myck­et jobb gjort på uppgiften som ska vara klar. Det kan vara dessa åtta tim­mar som avgör om du hin­ner klart före dead­line eller inte.

Jag föres­lår där­för att du sät­ter dead­line inte bara med datum utan ock­så med klock­slag — inte alltid (för det kom­mer inte jag heller att göra), men oftare än nu (om du inte redan gör det, vill säga).

Men, är det inte lite fånigt och över­driv­et att långt i förväg bestäm­ma så på minuten när man ska lev­er­era något? Tja, du kan ju bestäm­ma att du ska bli klippt av din frisör kl 14 om tre veck­or, så var­för skulle du inte kun­na bestäm­ma att du ska lev­er­era ett under­lag senast kl 10 på fredag?

Gör så här

Den när­maste tiden, tes­ta att sät­ta dina dead­lines på det­ta mer speci­fi­ka sätt, det vill säga med såväl dag som klockslag.

Lägg märke till om det gör någon skill­nad för dig när det kom­mer till kri­tan den aktuel­la dagen.

Är det skönt att veta att du har ända till kl 15 på dig eller gör det ingen särskild skillnad?

Gav det mers­mak (som det gjort för mig), ta för vana att göra på det­ta sätt ock­så framgent.

Enklare planer­ing, min­dre uppskjutet

Om du sät­ter din dead­line speci­fikt ock­så med klock­slag kom­mer det att vara lättare för dig att läg­ga upp dina dagar, för du har tydli­gare ramar att förhål­la dig till. Såvi­da inte uppgiften som ska göras tar flera dagar att få klart, gör det­ta stor skill­nad på när du ska göra den. Ska du ta den nu eller går det lika bra om ett par tim­mar, så att du hin­ner fli­ka in några andra uppgifter som dykt upp först och ändå hin­na klart före deadline?

Fares, som lik­som du läs­er det här veck­o­brevet, upplyste mig ock­så om att risken min­skar att du blir sen med uppgiften, för visst är det lätt att i förs­ta hand pri­or­it­era de uppgifter som ska vara klara kl 9, kl 10:30 och före kl 13:00 än den som ska slut­föras någon gång under dagen”? Läg­ger du uppgiften med dif­fus dead­line åt sidan så länge” fler gånger än en, är risken stor att det plöt­sligt är så lite tid kvar av dagen att du får stres­sa på slutet eller sit­ta kvar till framåt midnatt.

Hur gör du?

Har du något annat knep för att sät­ta dina dead­lines så att du lättare håller dem? Mejla mig och berät­ta!

(Ha du koll på de här fem sät­ten att hål­la koll på dina dead­lines?)


Vill du ha mer?

En leende kvinna med hörlurar och en halsduk står utomhus i en stadsmiljö.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!