Gör din deadline specifik
Datum: 2024-10-10 08:05
Har du någon gång varit med om att du kommit överens med någon att du ska återkomma med något på torsdag och att denna någon ringer kl 8:32 på torsdag morgon och frågar var det du ska leverera är? ”Det är ju torsdag!”
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
En skarp linje
Det är inte för inte som den som någon gång någonstans myntade begreppet ”deadline” valde att använda metaforen ”linje” snarare än ”yta”. En linje är tunn och avgränsar på ett distinkt sätt ett ”före” från ett ”efter”.
En yta innehåller därutöver väldigt mycket ”under”. Det är därför lite olyckligt, tycker jag, att vi på svenska valt att använda begreppen ”förfallodatum” eller ”slutdatum”, för de är så mycket bredare i tid räknat och därför blir sluttiden mer obestämd.
Möjligen har vi tagit revansch genom att hitta på ”brytpunkt”. Det är inte ens en linje, utan bara en enda prick.
Åtta timmar eller ingen?
På långt avstånd, till exempel två månader innan, kan ett datum kännas som en smal, tydlig linje. Det är antingen före den 12 mars eller efter. Men, på morgonen den 12 mars sträcker hela dagen ut sig framför dig. Klockan 8 och klockan 16 är båda den 12 mars, men det skiljer nästan åtta timmars arbete dem emellan — många timmar under vilka du kan hinna få mycket jobb gjort på uppgiften som ska vara klar. Det kan vara dessa åtta timmar som avgör om du hinner klart före deadline eller inte.
Jag föreslår därför att du sätter deadline inte bara med datum utan också med klockslag — inte alltid (för det kommer inte jag heller att göra), men oftare än nu (om du inte redan gör det, vill säga).
Men, är det inte lite fånigt och överdrivet att långt i förväg bestämma så på minuten när man ska leverera något? Tja, du kan ju bestämma att du ska bli klippt av din frisör kl 14 om tre veckor, så varför skulle du inte kunna bestämma att du ska leverera ett underlag senast kl 10 på fredag?
Gör så här
Den närmaste tiden, testa att sätta dina deadlines på detta mer specifika sätt, det vill säga med såväl dag som klockslag.
Lägg märke till om det gör någon skillnad för dig när det kommer till kritan den aktuella dagen.
Är det skönt att veta att du har ända till kl 15 på dig eller gör det ingen särskild skillnad?
Gav det mersmak (som det gjort för mig), ta för vana att göra på detta sätt också framgent.
Enklare planering, mindre uppskjutet
Om du sätter din deadline specifikt också med klockslag kommer det att vara lättare för dig att lägga upp dina dagar, för du har tydligare ramar att förhålla dig till. Såvida inte uppgiften som ska göras tar flera dagar att få klart, gör detta stor skillnad på när du ska göra den. Ska du ta den nu eller går det lika bra om ett par timmar, så att du hinner flika in några andra uppgifter som dykt upp först och ändå hinna klart före deadline?
Fares, som liksom du läser det här veckobrevet, upplyste mig också om att risken minskar att du blir sen med uppgiften, för visst är det lätt att i första hand prioritera de uppgifter som ska vara klara kl 9, kl 10:30 och före kl 13:00 än den som ska slutföras ”någon gång under dagen”? Lägger du uppgiften med diffus deadline åt sidan ”så länge” fler gånger än en, är risken stor att det plötsligt är så lite tid kvar av dagen att du får stressa på slutet eller sitta kvar till framåt midnatt.
Hur gör du?
Har du något annat knep för att sätta dina deadlines så att du lättare håller dem? Mejla mig och berätta!
(Ha du koll på de här fem sätten att hålla koll på dina deadlines?)
Vill du ha mer?
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.