Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

10 dec.

Gör en digitala-dokument-karta


Datum: 2024-12-10 11:41

Ett genomgående tema i den goda struk­turen är att sam­la ihop istället för att spri­da ut. Det hand­lar inte bara om noteringar­na om det du har att göra och kanaler­na du kom­mu­nicer­ar i, utan ock­så om dina dig­i­ta­la doku­ment och annan infor­ma­tion. Men, i dessa det dig­i­ta­la arbetets dagar är det ofta en utman­ing att följa. Arbe­tar du med andra inom och utanför din organ­i­sa­tion blir det över tid lätt många ställen där du har dokument.


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Vad är problemet?

Många gånger är det inget fel i sig, då den bästa lagringsplat­tfor­men för de kun­der, grup­per, samar­betspart­ners och andra som du delar doku­ment med kan vara oli­ka mel­lan sam­man­hangen. För några är Google Dri­ve det opti­mala, för andra istället OneDrive och för en del är det självklart att infor­ma­tio­nen bäst finns i det pro­jek­tverk­tyg själva pro­jek­tet dri­vs i.

Leta, spara fel och skjut upp

Prob­lemet är bara att det kan vara svårt att veta var allt lig­ger när plat­ser­na är många. Är du osäker på var något lig­ger eller ska lig­ga, finns det risk att du sparar något på fel ställe, vilket gör att det plötsligt finns två ver­sion­er av sam­ma doku­ment. Vilken ver­sion är den rätta? Du risker­ar ock­så lägga onödigt med tid på att leta efter doku­ment — tid då du istället skulle kun­nat ha fått sak­er gjort. Och, är du som en del av oss, gör det krångliga i att du behöver leta att du väljer att skju­ta upp det du skulle göra, till förmån för någon lättare uppgift istället.

Hur du brukar hit­ta vad du söker

När du är på resa och vill veta var något lig­ger tar du fram en kar­ta som någon gjort och på den märkt ut var sak­er finns. Med kar­tan får du en översikt över allt och du hit­tar lättare dit där det finns som du söker.

Just så kan du ock­så göra för dina dig­i­ta­la dokument.

Gör så här

Känner du igen dig i att det kan vara svårt att hit­ta, gör nu så här.

  1. Ta ett tomt ark — det kan vara fysiskt eller dig­i­talt. Själv föredrar jag ett stort pap­per­sark för det här. 
  2. Tänk efter och rita på arket ut de platser där det finns doku­ment eller infor­ma­tion spa­rade som du behöver hantera och hit­ta ibland. Du kan rita dem fritt där på arket som du tyck­er att de pas­sar. Kanske har du en men­tal bild av var de är.
  3. Vid var­je plats, ange:
    • Vad för dokument/​information som lig­ger där.
    • Vad kri­teri­et är för att det ska lig­ga där och ingen annanstans. Är det för att det hör till en viss arbets­grupp? För att det är en viss typ av doku­ment? För att de behövs i ett speci­fikt sammanhang?
    • När och under vil­ka förutsättningar du med gott samvete kan ta bort något därifrån. Jag har till exem­pel en USB-stic­ka där jag sparar pre­sen­ta­tions­fil­er inför mina upp­drag som en back­up om min dator plötsligt skulle börja krångla. Efter att upp­draget är genomfört kan jag utan att blin­ka radera fil­er­na, för orig­i­nalen finns någon annanstans.
  4. Gott. Nu har du en kar­ta. Bravo.

Snab­bare hit­tat, raskare sparat

Om du ger dig själv en klarare bild av var du har dig­i­tal infor­ma­tion, kom­mer du att snab­bare hit­ta det du söker just när du behöver det. Du sparar ock­så undan nytt mate­r­i­al på rätt ställe med större säkerhet, vilket underlättar för ditt framti­da jag som när det brådskar raskt vill få tag på det du sparat en gång.

Hur gör du?

Hur gör du för att hålla koll på var du har allt? Har du något knep eller verk­tyg som verk­li­gen hjälper dig? Svara gär­na i ett mejl till mig — kanske finns det fler som kan dra nyt­ta av just ditt tips. 

(Jag tyck­er för­resten att du ska ren­sa där du är när du ändå är där.)


Vill du få mer tips av detta slag?

En man med en laptop sitter på ett tåg och arbetar medan han njuter av utsikten över grönskan utanför fönstret.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!