Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

06 nov.

Hur den långa att göra-listan blir hanterbart kort


Datum: 2024-11-06 09:00
Färgglada alfabetiska indexflikar organiserade i rader, med bokstäver tydligt synliga på varje flik.

Två av struk­turens grund­bul­tar är att ha ett enda ställe där du sam­lar alla att göra-uppgifter du ännu inte gjort och att hål­la uppgifter­na så små i omfat­tning att ingen tar län­gre tid än en arbets­dag att slutföra. 

Föl­jer du det, hit­tar du fort vad som är rätt sak att göra härnäst utan att mis­sa något och du får boc­ka av ofta — flera gånger var­je dag. 


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


En enorm mängd uppgifter

Men, en bief­fekt blir då att du får en väldigt lång lista, efter­som du har
myck­et att göra. Efter­som du säk­ert behöver tit­ta i lis­tan flera gånger var­je dag efter vad som är rätt sak att göra härnäst, är risken stor att du bax­nar när du ser allt sam­tidigt, i en till synes oändlig, överväldigande lista.

Kat­e­goris­er­ing som katharsis

Lös­nin­gen är att du delar upp lis­tan i oli­ka delar, så att du inte ser hela lis­tan hela tiden, utan istäl­let väl­jer ur vilken kat­e­gori du plockar näs­ta uppgift. Då ser du ett min­dre utsnitt istäl­let för allt och den enda lis­tan blir lättare att hantera.

Frå­gan är bara vad du ska ha för kat­e­gori­er för att dela upp lis­tan? Det beror på vad du skulle använ­da för kri­terier för att väl­ja näs­ta uppgift. Det­ta är cen­tralt. Skulle du inte väl­ja uppgift utifrån en viss kat­e­gori, behöver du inte kat­e­goris­era för sak­ens skull.

Några van­li­ga kat­e­goris­eringar är:

  • hur lång tid uppgiften tar att göra. Jag kat­e­goris­er­ar mina uppgifter som 5‑, 15‑, 30- och 60- min­utare. När jag vill göra några snab­ba uppgifter, låter jag lis­tan enkom visa dagens 5‑minutare.
  • vilken per­son du är beroende av för att kun­na göra uppgiften. När du har en viss per­son till­hands, kan du låta lis­tan bara visa de uppgifter du behöver dennes hjälp för att få gjorda.
  • vilken större uppgift, ärende, arbets­grupp eller pro­jekt uppgiften är en del av. Vill du ibland bara få gjort så myck­et som möjligt som har med en viss arbets­grupp att göra, låter du lis­tan bara visa just de uppgifterna.
  • vilken kund som är mot­ta­gare. Vill du den när­maste tim­men göra det du lovat en viss kund, låter du lis­tan bara visa den kun­dens uppgifter.
  • var du behöver vara någon­stans för att kun­na göra uppgiften. Det kan vara vid just ditt skrivbord, i ett visst mötes­fo­rum, på lab­bet, i byg­gnad C (där de sit­ter som du behöver pra­ta med), på ert kon­tor i Malmö, ute hos kund, i bilen.
  • under vil­ka förut­sät­tningar du behöver vara för att göra uppgiften. Har du sta­bil inter­ne­tanslut­ning, kan du väl­ja uppgifter ur kat­e­gorin Inter­net”. Funger­ar inte anslut­nin­gen av någon anled­ning just nu, väl­jer du istäl­let uppgifter där du bara är beroende av Datorn” (för den har du med dig och kan använ­da oavsett om du har anslut­ning eller ej). Måste du vara ostörd för att få till­räck­ligt fokus på en kom­plicer­ad uppgift, väl­jer du att bara visa Ostörd”-kategorins uppgifter.
  • vilken pri­or­itet uppgiften har. Det är vik­tigt som bidrar till de mål du ans­varar för. Vill du göra dagens högst pri­or­it­er­ade uppgifter, låter du lis­tan visa bara de uppgifter som för­fall­er idag som har kat­e­gorin Vik­tigt”.
  • om uppgiften är svår eller lätt, rolig eller tråkig. En dålig dag” kan du vil­ja göra det lätt för dig och en dag när du är i ditt esse kan du ta dig an de mest utmanande uppgifterna.
  • när på dagen du lämpli­gen gör uppgiften. Vis­sa sak­er kan det pas­sa dig bät­tre att göra en för­mid­dag medan andra med fördel görs senare på eftermiddagen.

Gör så här 

Vill du dela upp din lista så att du slip­per se allt hela tiden, gör så här:

  1. Har du inte kat­e­goris­er­at alls tidi­gare, välj ett enda sätt att kat­e­goris­era, så att du gör det lätt för dig. Tes­ta något av mina förslag nyss om du vill.
  2. Hit­ta hur du lämpli­gen kat­e­goris­er­ar uppgifter i det verk­tyg du valt för din lista. Använ­der du Out­looks Uppgifter/​Tasks, kan du använ­da kat­e­gori-funk­tio­nen. Har du Microsoft To-Do eller Wun­derlist använ­der du #-tag­gar. I andra verk­tyg kan det istäl­let talas om etiket­ter eller labels. Har du istäl­let en pap­per­slista kan du använ­da oli­ka färg­er, rita oli­ka sym­bol­er eller dela upp lis­tan i flikar.
  3. Sätt kat­e­gori­er på alla dina uppgifter.
  4. De när­maste dagar­na, öva på att väl­ja uppgift utifrån kat­e­gori­er­na du valt.
  5. Efter några dagar, reflek­tera över hur det funger­at. Ska du sät­ta fler kat­e­gori­er? Eller, helt andra?

Rätt och lätt

Om du kat­e­goris­er­ar dina att göra-uppgifter kom­mer du att slip­pa se hela lis­tan hela tiden, vilket gör det mer hanter­bart att fak­tiskt sam­la alla uppgifter till ett enda ställe. Du väl­jer snab­bare vad som är näs­ta uppgift och chansen är större att du väl­jer den rät­ta uppgiften istäl­let för den du bara råkar se för att den låg överst. Rätt sak­er gjort, på lättare sätt.

Hur gör du?

Har du kat­e­goris­er­at dina att göra-uppgifter på något annat sätt än med de kat­e­gori­er jag näm­nt här? Skriv! Dela med dig till mig

(Kän­ner du för­resten till att att göra-lis­tan ibland myck­et väl kan vara två?)


Om du vill får du mer

En kvinna som sitter i en lobby och arbetar fokuserat på en laptop, omgiven av varm belysning.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!