Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

14 jan.

Hur du slipper ha halvlösta mail hängande över dig


Datum: 2025-01-14 08:21
En person skriver på en laptop med ett e-postgränssnitt öppet, omgiven av en anteckningsbok, en kaffekopp och kontorsmaterial.

Det är oerhört skönt att vara ikapp (och kanske rent av få tomt) med allt inkom­mande vi tar emot om dagar­na. Att inte ha några obesva­rade sms att så fort som möjligt kom­ma till­ba­ka till, att ha läst de väsentliga med­de­lande­na och inte ha några ohanter­ade mail kvar som lig­ger och stres­sar känns för mig och många jag möter befriande. Känslan av att ha ryggen fri” låter mig fokusera fullt på de sto­ra frågorna, det långsiktiga, det kreativa.


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Lätt som en plätt — ibland

Det är lätt åstadkommet om det vi fått är lättolkat. Kor­ta och tydli­ga mail är det enkelt att veta vad vi ska göra av. De innebär att vi kan:

  • svara fort, eller
  • skri­va upp att vi ska göra något vi inte gör direkt, eller
  • sätta igång något som är stort och tar lång tid att göra, eller
  • notera att vi väntar på något från någon som vi vill följa upp, eller
  • spara undan för att de är bra att ha, eller
  • slänga för att de inte har något värde för oss

Du kan fast­na i det snåriga

Men, det är lättare sagt än gjort om en del av det vi fått är kom­plext och svårtolkat. När du läser det långa, snåriga mailet första gången, blir du inte så myck­et klokare. Det är uppen­barli­gen någon väsentligt, men vad innebär det här för dig? Det kräver en del tankev­erk­samhet och en längre stunds analys än vad du har just nu, så du släpper det, låter det lig­ga kvar och går vidare till nästa mail.

Med ens har du en lös tråd att kom­ma till­ba­ka till. När du nästa gång tit­tar efter nya mail, lig­ger det snåriga mailet kvar och du blir påmind om att du behöver ta tag i det där”.

Allt tyn­gre känns det. Men, det behöver inte göra det.

Gör så här

Oavsett hur kom­plicer­at eller snårigt något som du fått till dig är, kan du alltid göra åtminstone något åt det. Det finns alltid ett nästa steg. Det­ta nästa steg är ett verb av något slag och därför är det en att göra- uppgift som du anti­n­gen gör omedel­bums eller skriv­er upp på din att göra-lista att du ska göra.

När du är på väg att lägga till­ba­ka” ett läst mail (eller med­de­lande, pap­per, muntligt utta­lande från kol­le­ga et c) och därigenom ska­pa en lös, irriterande tråd, for­mulera istället det nästa steget för dig själv. Det kan till exem­pel börja med:

  • Analy­sera …
  • Läs igenom noga en gång till .…
  • Utred …
  • Fråga (någon annan vad du ska göra med det) …
  • Sätt dig mer nog­grant in i .…
  • och så vidare

Ta det nästa steget direkt eller skriv det som en uppgift på din att göra-lista.

Det som inkom­mit kan du spara undan där du sparar annat ref­er­ens­ma­te­r­i­al som är bra att ha. Du behöver inte ha det kvar mitt i synen för att hålla koll på det, efter­som att göra-listan håller kollen åt dig.

Fri­are och med full fart framåt

Om du definier­ar det nästa steget på vad som helst som du fått, kan du få undan mailet, med­de­landet och annat från där du tit­tar efter nytt. Även om du inte kom­mit till vägs ände med det som det inkom­na innebär, har du kom­mit igång genom att ta det första steget — om det än så bara är att du skriv­it upp vad det nästa steget är. Du är mer ikapp än tidi­gare och det är möjligt för dig att om så bara för en stund få helt tomt.

Hur gör du?

Hur gör du för att kom­ma igenom skörden av inkom­na mail och annat fort utan att fast­na? Har du ett knep? Mejla mig och berätta!

(För­resten, har du tänkt på hur du kan hjäl­pa mot­ta­garen väl­ja ditt mejl först?)


Du kan få mer!

En kvinna med gula och vita hörlurar tittar ut genom ett fönster med ett fridfullt uttryck.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!