Hur mycket är tillräckligt tillgänglig?
Datum: 2024-12-16 09:24
Har du någon slags ledarroll kan det hända att du just som många andra tycker att det är viktigt att du är tillgänglig för dem du leder. Ni arbetar tillsammans, du vill att ni ska ha en bra teamkänsla och med gemensamma ansträngningar och gott samarbete ska ni ta verksamheten ditt ni bestämt.
Kanske har du också låtit värderingen ta sig uttryck i ett mål bland flera du satt för ditt arbete: Du ska vara en tillgänglig chef.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Ibland vill också denna människa vara en ö
Säkert har du också, liksom de allra flesta, en del arbetsuppgifter som kräver ditt fulla fokus under längre obruten tid. Skulle du då dra dig undan och stänga om dig, skulle du inte just då vara den tillgängliga chef du vill vara. Så, din dörr är alltid öppen (bokstavligen eller bildligen).
Eller, du gör dig otillgänglig ändå när du behöver, men under det att du arbetar med den fokuskrävande uppgiften gnager det i bakhuvudet att ”du borde vara tillgänglig, för det är vad du säger att du ska vara”.
Tydliggör tillgänglighetsgraden
För att kunna dra dig undan med gott samvete, behöver du bestämma dig för hur mycket tillgänglighet som är lagom (och tillräckligt).
Gör så här
Känner du igen dig i att du både behöver vara otillgänglig ibland och du har en ambition att vara en tillgänglig, närvarande ledare och att det är svårt att få ihop, gör så här:
- Tänk efter vad du egentligen menar med att ”vara tillgänglig”.
- Är det att du ska vara nåbar ett visst antal timmar varje vecka?
- Är det att dina medarbetare ska kunna lita på att du tittar förbi dem en stund varje morgon och att det då finns tid att ta upp ett och annat som är på tapeten?
- Är det att du alltid svarar inom X timmar på mail eller andra slags meddelanden från dina kollegor, även om du är sällan på plats på kontoret?
- Är det något helt annat?
- Beroende på hur du definierar tillgängligheten, sätt ett värde — ett måltal, om du så vill — på vad som är tillräckligt tillgängligt. Hur tillgänglig behöver du vara för att vara tillgänglig nog? Och, vänd på det: hur mycket otillgänglighet är OK?
- När du kommit fram till hur mycket otillgänglig du kan tillåtas vara och ändå nå ditt tillgänglighetsmål, bestäm dig för ett sätt att få den otillgänglighet du behöver, så att du kan vara tillgänglig helhjärtat sedan — utan att samtidigt stressat känna att du skulle behöva vara otillgänglig nu istället.
- Stänger du alltid om dig en specifik timme eller två varje dag (som medarbetarna känner till)?
- Tar du ”en rond” bland medarbetarna då och då, så att du direkt därefter kan arbeta ostörd en stund innan något nytt dyker upp?
- Stänger du inflödet av meddelanden och mail då och då, med gott samvete, för att du vet att inte kommer att behöva svara på något de närmaste två timmarna ändå?
- Eller något alldeles annat sätt?
Mer som du vill, så att du räcker till
Om du gör tydligt för dig själv och andra hur tillgänglig du ska vara, kommer du att kunna vara det och samtidigt också lösa andra uppgifter du har att göra, som inte bygger på samarbete. Du blir mindre avbruten när du inte vill och kommer att mer helhjärtat kunna vara den ledare du vill vara.
Hur gör du?
Hur gör du för att balansera tillgänglighet och otillgänglighet i din roll? Det kan vara en känslig fråga och svårt att hitta en bra lösning på. Ditt tips kan potentiellt hjälpa många så mejla mig och berätta.
(Så här behåller du fokus när du behöver vara tillgänglig samtidigt.)
Du kan få mer!
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.