”Jag har inte tid”
Datum: 2016-05-02 10:53
“Jag har inte tid.” Hur ofta hör vi inte det? Hur ofta säger vi det inte själva? Och, hur många gånger har vi inte hört eller läst någon säga att “tid är det enda vi alla har lika mycket av” och att vi ska vara noga med vad vi gör med den.
Ändå upplever vi då och då att tiden är knapp och att vi inte heller den här veckan har tid till det vi egentligen tycker är viktigt. Visst, att vi säger “jag har inte tid”, skulle kunna vara ett sätt att lätt tacka nej till något vi blir ombedda att göra, men jag tror att utsagan oftast kommer ur en uppriktig känsla av att vi inte har tid, att vi inte hinner med något ytterligare — oavsett hur gärna vi skulle vilja det.
Fler och fler saker blir det
Varför tar då tiden slut? För, på ett sätt gör den det. Vi kan inte hinna med hur mycket som helst varje dag. Ting tar tid och vill vi göra många ting, får vi knappt med tid kvar.
En del av oss har lätt för att säga “ja” när vi blir ombedda att göra något. Andra är flitiga med att själv hitta på fler och fler saker “man skulle kunna göra” eller “som måste bli gjort”.
Inte stressa, inte gå miste om
Det skulle vara lätt av mig att proklamera “säg ja till färre saker” eller “lär dig att säga nej”, men jag tror att detta är ett mer intrikat problem än så. Annars hade så många “inte haft tid”. Vi vill göra en korrekt bedömning av vad vi ska göra och inte göra, för vi vill dels inte stressa, dels så klart få gjort sådant som är viktigt om vi har tid trots att vi upplever att “det är mycket nu”.
Vi kan därför försöka göra det lätt för oss att i stunden säga ja och nej till rätt saker, så vi får tid över (att disponera till det som är viktigt).
Tre tidsrelaterade ting
Som jag ser det, är det tre saker vi behöver väga in i bedömningen om vi ska göra något eller inte göra något — oavsett om det är något vi blir ombedda att göra, om vi får ett erbjudande att vara med på något eller om det är något vi själva kommer på att vi kan göra:
- Är aktiviteten/uppgiften viktig?
- Hur mycket tid har vi till vårt förfogande?
- Hur lång tid skulle detta ta i anspråk?
Gör så här
Vill du hjälpa dig själv att lättare svara på om du har tid eller inte, fråga dig själv:
- Vad är det som för dig avgör vad som är viktigt? För det flesta är det de mål de har att uppnå i sin roll. De uppgifter är viktiga som bidrar till målen. Har du inga tydliga mål eller tycker att målbegreppet är abstrakt? Fråga dig då vilka arbetsuppgifter som är själva kärnan i din roll. De är troligen de viktiga. Detta är inte svart/vitt. Du får göra sådant som inte är viktigt i relation till målen, men när min tid är knapp, gör jag helst de uppgifter som bidrar till det jag vill åstadkomma (de som bidrar till mina mål).
- Hur får du en bild av hur mycket tid du har till förfogande? Att titta i kalendern och se hur mycket luckor där finns ligger nära till hands. Där ser du möten och de uppgifter du reserverat tid för att göra. Men, resten? I väntan på det att göra-listverktyg som visar hur mycket tid att göra-uppgifterna i listan representerar per dag (jag har inte hittat något, har du?), får vi ta till en schablon. Själv har jag laborerat mig fram till att jag behöver minst 10 obokade timmar per vecka. När bokad tid överstiger 30 timmar, är det fullt. Då blockar jag de resterande timmarna i kalendern. Ett alternativ är att du på förhand bokar in de 10 (?) egen-tid-timmarna som återkommande i kalendern (och spelar femton-spel med dem, som jag skrivit om tidigare), då blir det fullt med automatik.
- Hur vet du hur lång tid uppgiften tar? Blir du ombedd att hjälpa till, fråga hur lång tid det tar. Eller, om du ska göra bedömningen själv och du betecknar dig som tidsoptimist — dubbla den tidsåtgång du först gissar på. I värsta fall kommer du att få tid över.
- Var någon av dessa frågor svåra att svara på? Definiera en att göra-uppgift som innebär första steget mot att finna ett bättre svar än du nu kunde ge dig själv. Det kan vara något så enkelt som att du går igenom din att göra-lista och uppskattar tidsåtgången (och skriver dit den) på de uppgifter som den innehåller. För egen del är mitt nästa steg i detta att modifiera ett script jag hittat, som exporterar alla mina att göra-uppgifter ur det listverktyg jag använder, för fortsatt bearbetning.
Fakta ger rätt svar på tal
Om du har eller skaffar dig konkreta svar på de frågor jag ställde ovan, kommer du att i stunden ha lättare att svara korrekt på om du har tid till något ytterligare eller ej. Risken blir mindre att du tar på dig för mycket att göra eller att du tackar nej till saker du hade hunnit med och som var viktiga för det du vill åstadkomma. Känsla i all ära, men när det gäller tidsplanering förlitar jag mig hellre på fakta.
Hur gör du?
Har du hittat ett snabbt och lätt sätt att göra en träffsäker uppskattning av om du har tid eller inte? Skriv gärna en kommentar och berätta.