Ju längre vi väntar, desto längre tid tar det
Datum: 2023-04-17 13:02
Det råder delade meningar om hur nära deadline vi ska göra saker. Somliga föredrar att göra uppgifter sent och under viss tidspress, för då upplever de att de arbetar snabbare och i vissa fall mer kreativt än när de börjar på uppgiften när det ännu är mycket tid kvar.
Andra föredrar att börja tidigt med åtminstone en del av uppgiften, för de finner det värdefullt att “idissla” den då och då under processens gång och låta det undermedvetna bearbeta problemet och leverera oväntade infallsvinklar de inte skulle kommit på om de hade stressat mot slutet.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Personligen känner jag igen mig i båda fallen, diplomatiskt nog. För mig är det skönt att ha god framförhållning och få den flexibilitet i planeringen det skänker. Samtidigt kan jag njuta av den lätta känslan av eufori när jag har fart och allt bara klaffar under arbetet de sista timmarna före något måste vara klart.
Den som har knappt om tid är inte fri
Men, för oss som har mycket omkring oss och åtskilligt att göra, för att vi har höga och ibland stigande ambitioner, är det riskfyllt att vänta länge med att börja med en uppgift. Bortsett från hur ofria vi blir i våra planeringsmöjligheter genom att fler och fler saker “bara måste göras nu”, är faran också att uppgiften i sig kräver längre tids arbete om vi börjar sent än när vi börjar tidigt.
Hur? Jo:
- Är vi ute i sista sekunden är chansen mindre att någon annan kan hjälpa oss med delar av uppgiften, för “den andre” behöver vara tillgänglig just någon av de få timmar som är kvar till deadline. Börjar vi tidigt, är det många fler timmar till deadline och sannolikheten att den andre har åtminstone någon timme fri av alla timmar till deadline är större. Det går åt mer av vår tid, för får vi inte hjälp, behöver vi göra större del av uppgiften själva.
- Börjar vi sent med en uppgift vi tackade ja till för länge sedan, är det risk att vi har glömt vad uppgiften egentligen var och vad vi egentligen menade med det vi formulerat som en att göra-uppgift. Det går åt mer av vår tid, för vi måste dra oss till minnes vad som sades senast och vi får leta upp eller fråga efter mötesnoteringarna som innehåller de avgörande ledtrådarna.
- När ni kom överens om att du skulle ta dig an uppgiften, var det en kollega som visade dig hur man ska göra, men nu är det så länge sedan att du känner dig osäker på hur det ska gå till. Och, kollegan är inte längre inom räckhåll. Det går åt mer av vår tid, för du behöver leta upp en annan kollega (som förhoppningsvis är tillgänglig) som kan visa dig och du behöver fråga igen och få en ny genomgång av rutinen.
- Är det mycket kort med tid kvar och du är av den ambitiösa sorten, kan det hända att du känner dig allt mer stressad allteftersom deadline närmar sig. Det går åt mer av vår tid, för under stress begår vi lätt misstag och gör fel, vilket får till följd att vi behöver lägga mer tid än vi önskar på att rätta till det felaktiga.
Börja därför tidigt med åtminstone en del av en uppgift som du vet med dig att du har en tendens att skjuta till sista sekunden.
Gör så här
Om du vill ta första steget just i detta nu på att börja med saker tidigare än hittills:
- Skumma igenom din att göra-lista såväl som din översikt över stora uppgifter och projekt. Leta efter uppgifter som förvisso förfaller om ganska så länge, men som är av en karaktär du tidigare blivit sen med.
- Definiera det första steget på var och en av dessa lättuppskjutna uppgifter som en liten, konkret att göra-uppgift och bestäm dig för att slutföra dessa första steg den närmaste tiden. Tidshorisonten bestämmer du själv, men ju tidigare du börjar, desto lättare får du uppgiften gjord med mindre insats själv.
- Vill du ändå erfara den ljuvliga kittlingen av sista-minuten-arbete, slutför inte uppgiften helt och hållet, utan spara några få sista moment till “fem i tolv”. Eftersom de är få, kan du intensivarbeta mot slutet utan större risk att du inte kommer att hinna trots allt. Varför välja när man kan få allt?
Fort gjort
Om du börjar med ännu inte brådskande uppgifter tidigt, undviker du de tidsfällor jag nämnde ovan. Det som ska bli klart behöver du lägga mindre tid på och du får praktiskt taget mer tid över till annat — andra uppgifter eller vad du själv föredrar att göra med oförbrukad tid.
Hur gör du?
När du har riktigt ont om tid kvar innan deadline, har du något favoritknep som gör att du får extra mycket gjort på kort tid, så du ändå hinner? Enkla metoder som skänker en slags turboeffekt till vårt arbetssätt intresserar mig och många andra, så berätta gärna för mig.
(Förresten, känner du till de här sex sätten att få god framförhållning?)
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.