Klart beskrivet är till hälften löst
Datum: 2022-05-10 09:00
Från gång till annan upplever vi våra strukturproblem extra påtagligt. Vardagen känns överväldigande, vi rusar från möte till möte mer än vanligt, oron i maggropen om att vi missat något maler intensivare än någonsin. En tanke väcks om att vi behöver ändra på något, på vår struktur, på hur vi arbetar, på hur vi brukar göra.
Vi frågar oss: — Men vad?
… och får svaret: — Något. Allt. Hela tillvaron.
- Så, vad är problemet?
- Det är ju bara för mycket! Jag hinner aldrig, trots att jag jäktar!
- Hur skulle du önska att det var?
- Enklare. Lugnare. Jag skulle vilja hinna tänka.
Du ser. Inte så mycket klokare blir vi och inte så mycket bättre struktur och enklare, lugnare, mer eftertänkandefull vardag blir det.
“A problem well stated is a problem half solved” lär uppfinnaren Charles Kettering (1876 – 1958) ha sagt. Det skriver jag verkligen under på, i synnerhet när det gäller strukturförbättringar. Beskriver vi våra vardagsarbetsproblem så luddigt och otydligt som ovan, är det väldigt svårt att hitta på något konkret att göra för att förfina rutinerna och därmed få det enklare och lugnare om dagarna.
Ringa in problemet
När du upplever att du behöver göra något åt din struktur, försök därför ringa in problemet så tydligt som möjligt. Försök inte fånga alla strukturbekymmer på en gång, utan välj ett enda frustrationsmoment, om än mycket litet och därmed specifikt, bara för att börja någonstans. Också här hjälper det oss att ta små steg.
Avgränsa
När det känns som att “det är för mycket” har vi nämligen ändå inte tids- eller orkutrymme att ta ett jättegrepp om våra arbetsvanor. Väljer vi att lösa ett avgränsat litet problem, får vi istället en snabb, god effekt som i sig lättar på bördan för oss och vi mäktar med att ta nästa förbättringssteg och nästa.
Gör så här
- Om du vill, tänk efter på vilka saker eller händelser i vardagen på jobbet som gör dig frustrerad, stressad och som du upplever hindrar dig i onödan. Välj det fenomen som känns värst för ögonblicket.
- Ringa in problemet i en så tydlig formulering som möjligt. Låt mig exemplifiera. Den senaste tiden har jag haft lätt att skjuta upp hanteringen av taxi‑, lunch‑, buss- och hotellkvitton som jag samlar på mig när jag är på resa. Just när jag tar emot ett kvitto jag ska vidaredebitera, scannar jag det med telefonen och skickar bilden till mig själv, varefter jag lägger det fysiska kvittot rätt ner i min portabla inkorg (en hållbar plastficka jag når utan att ta ur den ur väskan) för vidare hantering när jag kommer till kontoret. Men när jag kommit tillbaka till kontoret har det känts så omständigt och rörigt att ta hand om kvittona att jag prioriterat andra uppgifter först, vilket gjort att kvittohanteringen hängt över mig och tyngt mig och att den dessutom blivit än jobbigare att göra när jag väl sätter mig med den.
Så, om jag skulle beskriva det här luddigt, skulle jag kunna säga att “det är så himla jobbigt med alla dessa kvitton och jag skulle vilja göra på ett bättre sätt”. Jaha. Mer konkret och specifikt skulle det kunna beskrivas så här: “När jag har en dag på kontoret efter ett par dagars resa och jag tycker att det vore skönt med en lugn arbetsdag i avskildhet, känns det så överväldigande att se högen av skrynkliga kvitton i den nästan fulla inkorgen att jag bävar för att hugga tag i det och istället jobbar med annat under det att jag sneglar på högen och försöker ignorera den, men ändå upptar den en högst ansenlig del av mitt dåliga samvete.”
Bra. Nu har vi lite att jobba med. Eftersom jag uppenbarligen helst vill ha en lugn, reflekterande dag när jag har ett par dagars föreläsningar och resande i ryggen, är det bättre att jag tar hand om kvittona i en annan situation, tidigare. Åsynen av mängden kvitton känns tung, så därför kan jag hitta ett sätt att inte se alla samtidigt. Jag retar mig på att de är skrynkliga, så om jag viker ihop dem snabbt och lätt när jag stoppar ned dem i den portabla inkorgen istället för att knyckla ihop dem, blir jag gladare att se dem. Om jag tar några kvitton i taget, kanske vid varje resdags slut, istället för att angripa alla samtidigt, skulle jag inte bli lika överväldigad. Och så vidare. Med tydligare problembeskrivning hittar vi lättare flera små lösningar vi kan testa — som ett första steg. - När du har problembeskrivningen klar för dig, välj den första lösning du kommer på och testa den som en förbättring. Kan du inte genomföra förändringen nu direkt, skapa en att göra-uppgift nu som beskriver vad ditt nästa steg är och lägg till den till din att göra-lista.
- Och, fortsätt. Och igen, så snart du upplever att du vill förbättra något i din struktur.
Snabbare problemfri
Om du beskriver det du upplever hindrar dig i din vardag så konkret och mångfacetterat du bara kan, kommer du lättare hitta en lösning. Du blir snabbare fri från problemet och får enklare en mer angenäm vardag.
Hur gör du?
Hur gör du för att lättast och kvickast hitta saker du kan förbättra med din struktur? Frågar du någon om råd? Läser du bloggar? Tömmer du huvudet på ett blankt, vitt ark? Dela gärna dina tankar med mig.
Faktum är att min tredje bok “Förenkla på jobbet — gör det krångliga lätt” helt och hållet handlar om att göra sig av med sådana här vardagliga, irriterande krångel. Där delar jag med mig av hur du i sju snabba steg kan förenkla sådant som sätter käppar i hjulet för dig på jobbet.
Förresten, om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få just det här.