Kom i tid, så får du hjälp lättare
Datum: 2024-12-04 16:43
Den som kommer för sent till möten blir mindre hjälpt av kollegorna när den är i knipa. Det är vad en studie betitlad ”An experimental investigation of the interpersonal ramifications of lateness to workplace meetings” från University of Nebraska at Omaha pekar på. I studien undersökte Mroz och Allen om hur sena ankomster uppfattas av de andra mötesdeltagarna och hur detta i förlängningen påverkar dessas vilja att hjälpa den som kommit sent i ett senare skede.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Sent gör en sur
Forskarna fann föga förvånande att sena mötesankomster väcker ilska och irritation hos dem som kommit i tid — särskilt när orsaken till förseningen är något som den sena kunde ha påverkat. De fann också att irritationen gjorde att de som fått vänta inte var lika benägna att bistå med hjälp till den som kommit sent om den skulle be om det.
Du (och jag och vem som helst) har därför allt att vinna på att göra vad du kan för att komma i tid till dina möten.
Gör så här
Om du på senare tid kommit sent eller fått springa sista biten för att hinna i tid till ett möte och du vill komma mer i tid i fortsättningen, gör något av det här:
- Använd bara mötespåminnelsen när du behöver den, så att du inte ”sliter ut” signalen och den inte längre betyder något för dig.
- Sätt mötespåminnelsen till så exakt lång tid innan mötet du behöver bli påmind som det är möjligt. Om du sätter den till för få minuter innan, blir det såklart stressigt, men det är också vanskligt att sätta den till för många minuter i förväg. Om den dyker upp en stund innan du verkligen behöver gå, är det risk att du snoozar eller stänger den när den kommer, eftersom du egentligen inte behövde gå än, och att du blir så upptagen av andra uppgifter du ”bara ska lösa först” att du ändå kommer iväg senare än du skulle ha behövt.
- Om mötet är någon annanstans än på kontoret, använd den karttjänst/-app du tycker bäst om för att på förhand beräkna hur lång tid du behöver för att ta dig dit.
- Boka in bufferttid mellan möten, så att de inte hamnar ”kloss an” och du ska förflytta dig från det ena till det andra på nolltid.
- Om du är tidsoptimistiskt lagd av dig och du är trött på att springa ofrivilligt, dubbla den spontant uppskattade förflyttningstiden slentrianmässigt så att du ger dig behagligare marginaler. Tror du att det tar tio minuter — dubbla det till tjugo, och så vidare till dess du märker att du blivit bättre på att gissa rimligt.
Mindre spring, mer fokus
Om du kommer mer i tid till möten hinner du samla dig innan mötet börjar. Du kan vara mer fokuserad och närvarande också mentalt i mötet, vilket gör att du mer får ut det du vill. Du tycks också, av nämnda studie att döma, få lättare hjälp när du behöver det, vilket gör att ditt arbete går ett snäpp smidigare. Är det inte värt besväret, säg?
Hur gör du?
Vad har du för knep för att alltid komma i tid till dina möten? Tipsa mig i gengäld genom att mejla mig dina bästa tips och trix.
(Känner du förresten till de här tre knepen för att komma i tid?)
Du får mer om du vill
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.