Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

04 dec.

Kom i tid, så får du hjälp lättare


Datum: 2024-12-04 16:43
En person klädd i kostym tittar på klockan på sin handled nära en laptop.

Den som kom­mer för sent till möten blir min­dre hjälpt av kol­le­gor­na när den är i kni­pa. Det är vad en studie beti­t­lad An exper­i­men­tal inves­ti­ga­tion of the inter­per­son­al ram­i­fi­ca­tions of late­ness to work­place meet­ings” från Uni­ver­si­ty of Nebras­ka at Oma­ha pekar på. I stu­di­en undersökte Mroz och Allen om hur sena ankom­ster upp­fat­tas av de andra mötesdeltagarna och hur det­ta i förlängningen påverkar dessas vil­ja att hjälpa den som kom­mit sent i ett senare skede.


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Sent gör en sur

Forskar­na fann föga förvånande att sena mötesankomster väcker ils­ka och irri­ta­tion hos dem som kom­mit i tid — särskilt när orsak­en till förseningen är något som den sena kunde ha påverkat. De fann ock­så att irri­ta­tio­nen gjorde att de som fått vänta inte var lika benägna att bistå med hjälp till den som kom­mit sent om den skulle be om det.

Du (och jag och vem som helst) har därför allt att vin­na på att göra vad du kan för att kom­ma i tid till dina möten.

Gör så här

Om du på senare tid kom­mit sent eller fått springa sista biten för att hin­na i tid till ett möte och du vill kom­ma mer i tid i fortsättningen, gör något av det här:

  • Använd bara mötespåminnelsen när du behöver den, så att du inte sliter ut” sig­nalen och den inte längre bety­der något för dig.
  • Sätt mötespåminnelsen till så exakt lång tid innan mötet du behöver bli påmind som det är möjligt. Om du sätter den till för få minut­er innan, blir det såklart stres­sigt, men det är ock­så van­skligt att sätta den till för många minut­er i förväg. Om den dyk­er upp en stund innan du verk­li­gen behöver gå, är det risk att du snoozar eller stänger den när den kom­mer, efter­som du egentli­gen inte behövde gå än, och att du blir så upp­ta­gen av andra uppgifter du bara ska lösa först” att du ändå kom­mer iväg senare än du skulle ha behövt.
  • Om mötet är någon annanstans än på kon­toret, använd den karttjänst/-app du tyck­er bäst om för att på förhand beräkna hur lång tid du behöver för att ta dig dit.
  • Boka in buffert­tid mel­lan möten, så att de inte ham­nar kloss an” och du ska förflytta dig från det ena till det andra på nolltid. 
  • Om du är tid­sop­ti­mistiskt lagd av dig och du är trött på att springa ofriv­il­ligt, dub­bla den spon­tant upp­skat­tade förflyttningstiden slentrianmässigt så att du ger dig behagli­gare mar­ginaler. Tror du att det tar tio minut­er — dub­bla det till tju­go, och så vidare till dess du märker att du bliv­it bättre på att gis­sa rimligt.

Min­dre spring, mer fokus

Om du kom­mer mer i tid till möten hin­ner du sam­la dig innan mötet börjar. Du kan vara mer fokuser­ad och närvarande ock­så men­talt i mötet, vilket gör att du mer får ut det du vill. Du tycks ock­så, av nämnda studie att döma, få lättare hjälp när du behöver det, vilket gör att ditt arbete går ett snäpp smidi­gare. Är det inte värt besväret, säg?

Hur gör du?

Vad har du för knep för att alltid kom­ma i tid till dina möten? Tip­sa mig i gengäld genom att mejla mig dina bäs­ta tips och trix.

(Kän­ner du för­resten till de här tre knepen för att kom­ma i tid?)


Du får mer om du vill

En kvinna med grått hår njuter av musik genom hörlurar medan hon sitter vid ett fönster.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!