Lär dig något nytt på mindre än tio minuter
Datum: 2024-05-16 09:22
Känner du igen att det är lätt att efter ett tag glömma vissa saker du just lärt dig? Någon visar dig hur du ska göra något i en uppgift du just blivit ansvarig för och précis då känns det så självklart, men första gången du ska göra det, tvekar du. Hur var det nu?
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Känner du också igen den här situationen? Du ska göra något som är ytterst krångligt och du minns inte exakt hur du brukar göra. Men, efter en stunds trixande och fixande faller allt på plats. Just det, så var det! Men, nästa gång du ska göra detta, är den solklara lösningen som bortblåst.
Eller, känner du rent av igen det här? Du har blivit av med en del uppgifter och du ser fram emot att få ägna dig åt det nya, spännande du blivit ansvarig för. Men, först ska du lära upp den som ska ta över de “gamla” uppgifterna. Ni bokar en tid och du går igenom allt, men redan nästa dag kommer den efterträdande kollegan förbi och frågar “Du, hur var det nu det gick till? Kan du bara visa igen?”.
En lektion om en enda sak
Du som är inläst på lean och bevandrad i de verktyg man inom det fältet brukar använda för att göra arbetet enklare och mer effektivt känner till de så kallade “OPL:erna”, det vill säga “One Point Lessons”, förslagsvis kallat “en-punkts-lektioner” på svenska.
Det är enkla, korta beskrivningar av hur något går till, hur man gör ett moment eller en hel uppgift. Låt mig betona att en sådan OPL/EPL är enkel — både till sin utformning och att utforma.
Så enkelt att vi inte skjuter upp
Traditionellt ska lektionen rymmas på ett enda blad (ett fysiskt eller ett digitalt av motsvarande omfattning). Det ska inte vara mer komplicerat än att det tar max en kvart att sätta samman och högst tio minuter att gå igenom med den som ska lära sig. Lektionen kan vara skriven i text och/eller illustrerad i bild. Den kan bestå av en skiss som förklarar hur det går till eller en skärmdump som du ritat pilar och ringat in saker på.
Meningen med det hela är att snabbt och lätt visa hur något går till — och att lektionen är så enkelt utformad så att det inte finns någon anledning att skjuta upp skapandet av den och ta det “se’n, nå’n gång” (och därmed gå miste om dess vardagsförenklande egenskaper under onödigt lång tid).
Gör så här
Kände du igen dig i exemplen jag nämnde nyss eller lockas du av en-punkts-lektionernas smidighet, gör så här:
- Tänk ut ett enda moment som du skulle ha nytta av att göra en lektion av. Är det något dina kollegor borde kunna, som inte är så svårt, men som bara du kan?
- Bestäm dig för att göra en en-punkts-lektion innan dagens slut. Det tar inte mer en minut. Ta det direkt efter lunch, till exempel, så bryter den inte av ditt arbete under för- och eftermiddag.
- Skapa lektionen i ett så enkelt format att du hinner det på en kvart. Den kanske inte blir perfekt och inte heller snygg, men tillräckligt bra för att du eller en kollega har nytta av den!
- Behöver du, lägg en kvart lite senare på att göra den lite bättre. Den behöver inte bli perfekt, bara bättre än förut.
- Applåd! (Från mig, om inte annat!)
Tid till det väsentliga
Om du gör enkla en-punkts-lektioner för de där momenten eller uppgifterna du eller dina kollegor behöver lära sig, slipper du att lägga onödig tid på att om och om igen lära dig samma sak. Du kan ägna mer tid åt de viktiga uppgifterna istället. Det är väl det vi alla önskar?
Hur gör du?
Har du redan gjort ett antal OPL/EPL:er? Berätta gärna i ett mejl till mig. Jag är nyfiken!
(På tal om lärande, så här kan du lägga mindre tid på att lära upp!)
Vill du ha mer sånt här?
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.