Låt begränsningarna göra dig friare!
Datum: 2014-03-25 10:25
Har du tänkt på hur lustigt paradoxalt det ofta förhåller sig, att begränsningar släpper oss fria? Ibland presterar vi bättre om vi utsätts för restriktioner.
För ett tag sedan höll jag och Pecha Kucha-ambassadören Jesper Larsson en workshop för Rikspolisstyrelsens informationsenhet just i det japanska presentationsformatet Pecha Kucha. Det går i korthet ut på att en presentation utgörs av 20 bilder som vardera visas i exakt 20 sekunder — varken mer eller mindre.
Det är stränga restriktioner, alltså. Deltagarna fick dessutom bara 60 minuter på sig att i grupp sätta ihop en presentation från grunden. Ett febrilt arbete satte igång och litet varstans hörde vi röster säga saker som att “Det här är ju jättesvårt!” & “Det är så kort om tid!”.
När timmen var till ända, var det dags för grupperna att presentera. Uppriktigt sagt var det otroligt vad de hunnit med på bara en timme. Visst, bilderna kunde förfinas här och var, men att på så kort tid i grupp forma budskapet, bygga upp en argumentation och hitta på flera stilistiska finesser var remarkabelt. Jag är övertygad om att de snålt tilltagna tidsramarna gjorde att mer hände på kortare tid än det skulle göra annars (utan att jag egentligen vet hur de vanligtvis arbetar).
Skapa en ram för att skapa mera
Somliga säger att en uppgift tar så lång tid vi avsätter till den; att vi fyller ut den tid vi tar med den uppgift vi har. Jag är inte så säker på att det är så i alla lägen, men jag tror definitivt att vi kan komprimera en uppgift om vi vill, när vi vill.
När du har en uppgift du befarar kan svälla ut och ta lång tid, testa att sätta upp en begränsning för att få dig själv att få upp farten. Begränsningen kan för all del handla om annat än tid. Låt säga att du ska klara uppgiften med bara ett visst antal av någonting, utan det hjälpmedel du vanligtvis löser uppgiften med (t ex datorn) eller genom att rådfråga fem personer (varken mer eller mindre). I detta nu har jag till exempel bestämt mig för att skriva klart det här tipset innan planet landar.
Om du vill, gör så här
- Välj en uppgift ur din att göra-lista att testa på.
- Bestäm dig för en restriktion att leka med.
- Definiera en konsekvens i den händelse du inte klarar att slutföra uppgiften inom den utsatta tiden (eller annan begränsning). Låt det svida en smula, men var inte obönhörligt grym.
För mig kan det till exempel vara: Om det är något jag vill få klart för att det sedan kommer att vara så skönt att ha det klart, bestämmer jag mig för att när tiden är ute, slutar jag arbeta med det och istället får jag fortsätta senare eller en annan dag. Det här kan låta hårt och jag har egentligen en förkärlek för ett tillåtande förhållningssätt till mig själv och andra. Men, om det här ska fungera, behöver restriktionen faktiskt vara en restriktion. Annars spelar det ingen roll om jag hinner eller inte. - När stunden att göra uppgiften är inne, sätt igång.
- Slutför uppgiften.
För att klara det du ska göra inom restriktionen, behöver du kanske hitta på ett sätt att se till att du inte blir störd. Det är utmärkt, för det knepet kan du säkert ha nytta av i andra sammanhang också. - Klarade du uppgiften inom restriktionen? Toppen. Känn efter hur skönt det känns. Klart!
Klarade du det inte? Låt det få den konsekvens du först satte upp, men tänk inte om dig själv i termer av “dålig”, “misslyckad” och “hopplös”. Fundera istället på:
a) om restriktionen var rimlig
b) vad du skulle kunna göra nästa gång för att lättare klara uppgiften inom begränsningen - Nästa gång, testa en annan sorts restriktion. Det kan hända att du på detta sätt kommer fram till lösningar du inte tidigare varit i närheten av.
Inom ramen tar vi ut svängarna
Om du själv sätter upp begränsningar att arbeta inom, arbetar du på ett sätt du annars inte gör. Du får variation i din jobbvardag och har du den minsta tävlingsnerv i kroppen, lär du känna dig sporrad av dina egna utmaningar till dig själv.
Hur gör du?
Vad är din favoritrestriktion du med glädje underkastar dig? Skriv gärna en kommentar och dela med dig.