Låt ”så länge” ha ett tydligt slut
Datum: 2024-06-17 07:12
Tekniken låter oss alltmer arbeta i stort sett var som helst. Allt mindre är vi begränsade till ett visst skrivbord på ett visst kontor för att få våra arbetsuppgifter gjorda.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Stressande strul
Men, ibland funkar det inte som du tänkt. Av någon anledning synkas inte det du har på datorn med lagringsplatsen på nätet. Tidigare har du kunnat komma åt dokumenten “på jobbet” hemifrån, men nu har något hänt och du når dem inte.
Du har bett supporten om hjälp, men än har ingen hjälp kommit. Du ska iväg på något — en jobbresa, ett externt möte, en intensiv övertidskväll i lugn och ro hemma eller något liknande — och då bara måste du komma åt de där dokumenten som du är helt beroende av.
Bara för nu?
Det är då du lägger dem på en lättillgänglig plats så länge, så att du säkert vet att du kommer att kunna göra det du planerat. Det kan vara på datorskrivbordet, i ett mail till dig själv, på ett USB-minne eller i den molntjänst du använder privat (för den kommer du åt, av någon anledning).
Det visar sig vara räddningen. Allt går fint och snart är det en vanlig måndag igen. Efter några dagars ytterligare arbete kommer du på att filerna du lade på det där stället så länge ligger kvar där och sedan du lade dem där har du jobbat en del med samma ärende, men du är inte säker på vilka dokument du ändrat i och inte. Det gick också lite fort när du skulle säkra upp allt inför mötet, så det kan hända att du lade dokumenten på flera olika ställen för att liksom både ha hängslen och livrem. Och, visst gjorde du en hel del ändringar i dem när du var iväg?
Kapitalt krångel
Rätt som det är blir det som var en smart nödlösning en fallgrop som ger dig krångel. Du får lägga tid på att reda ut vad som är vad och vad som är rätt — tid du helst skulle velat ha ägnat åt något annat.
Sätt därför en tydlig slutpunkt för när ”så länge” ska bli ”tills nu.”.
Gör så här
Vill du undvika att ”så länge”-nödlösningar ställer till det för dig, gör så här:
- Direkt när du lägger något dokument på ett tillfälligt ställe som ett temporärt undantag, bestäm dig också för när allt ska återgå till det normala och dokumentet läggas tillbaka på sin vanliga plats eller raderas på den tillfälliga platsen (så att du inte råkar uppdatera nödlösningskopian).
- Gör något för att påminna dig att ställa allt till rätta när undantagstillståndet är slut. Du kan till exempel:
- Sätta ett alarm på telefonen som påminner dig
- Lägga en kalenderbokning med påminnelse den dag (och det klockslag) du är tillbaka ”i vardagen” igen
- Ställa in IFTTT-appen i din telefon att den ska påminna dig när du kliver in på kontoret igen, även om du inte vet exakt vilken dag eller tid du kommer att göra det
- Skriva ett mail till dig själv i vilket du påminner dig om att lägga tillbaka dokumenten och ställa in mailet för försenad leverans till det klockslag då du gissar att du är tillbaka
- Skicka ett mail med det uppdaterade dokumentet till dig själv direkt efter mötet som du behövde det till, så att du snabbt kan lägga det tillbaka på sin rätta plats
- Eller något helt annat sätt som passar dig ännu bättre
Snabbare vidare med det väsentliga
Om du är tydlig mot dig själv med när den tillfälliga lösningen har löpt ut, kommer du att mindre drabbas av informationsbortfall, dubbelarbete och versionstvekan. Såklart är det absolut önskvärda att synkningar och uppkopplingar fungerar smärtfritt, men ibland är det som det är och då får vi göra vad vi kan för att få vår jobbvardagstillvaro så smidig som möjligt.
Hur gör du?
Vad har du för knep för att se till att temporära lösningar blir just tillfälliga och inte problematiskt permanenta? Alla goda råd är dyrbara och du får mer än gärna dela dina i en kommentar.
(Förresten, känner du till de här fem sätten att hålla koll på dina deadlines?)
Du får mer!
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.