Så gör du dina mål lättillgängliga
Datum: 2023-12-11 08:42
När det är som intensivast i arbetsvardagen och vi har många uppgifter på vår lista att välja bland, behöver vi göra det så lätt för oss som möjligt att prioritera. Förresten, uppgifterna finns såklart inte bara på listan, utan därutöver dimper de ner i ett eller flera mail samtidigt, en kollega tittar in och ber oss om något, vi är på ett möte och får med oss en hop nya uppgifter med oss därifrån.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
En vanlig prioriteringsfallgrop är att hela tiden göra det som brådskar mest först — oavsett vad det handlar om. Eftersom det alltid finns saker som är brådskande, tillbringar vi då våra dagar under ständig stress och press, så upptagna av att hela tiden göra allt som brådskar så att vi inte hinner göra de uppgifter som ännu inte är brådskande — förrän de är det.
Efter vikt, inte bara efter brådska
I min andra bok “Målmedveten — prioritera rätt och säg nej med gott samvete” förordar jag därför en mer nyanserad prioritering där vi inte bara väljer uppgift efter brådska utan också efter hur viktig den är, där “vikten” avgörs av våra verksamhetsmål.
När vi väljer uppgift att göra härnäst, gör vi då i första hand de uppgifter som dels är brådskande, dels bidrar till de mål vi ansvarar för. Samtidigt lägger vi mindre tid på uppgifter som förvisso är brådskande, men som inte bidrar till målen, så vi får mer tid till uppgifter som är viktigare.
Var är målen?
Då behöver vi göra det lätt för oss att påminna oss om vilka mål vi ansvarar för — särskilt när vi har som mest omkring oss. För att slippa memorera alla mål, placerar vi dem någonstans där vi lätt tittar efter vilka de är. Men var?
Här är några idéer på möjliga platser där vi kan lägga våra mål så att de blir lättsneglingsbara:
- En sida på intranätet till vilken du har en genväg i mitten av bokmärkesfältet i din browser, där du namngett genvägen på ett sätt så att den “sticker ut” — till exempel “«< MÅL »>”. Kanske är sidan i själva verket en del av ert verksamhetsstyrnings- eller performance management-system.
- Sitter du i öppet kontorslandskap har ni kanske placerat skärmar här och var, där utfallsdata från uppföljningsverktyget visas och uppdateras i realtid. När som helst slänger du ett getöga på en av skärmarna för att stämma av hur det går, var ni står och vad som avgör om en uppgift är viktig eller ej.
- Ett kalkylblad med dina mål där du successivt lägger in utfallen för varje period. Eller, en pdf med den bild från förra internkonferensen din chef visade när ni talade om målen för den närmaste tiden. Till bägge har du en genväg på en plats på datorskrivbordet där den sticker ut från mängden och syns lätt.
- Ett dokument i vilket format som helst som är namngivet på ett unikt sätt så att du hittar det direkt om du söker på nyckelordet, som förslagsvis är ”mål”.
- En lapp, rätt och slätt, fastnålad där du lätt ser den från där du oftast sitter och arbetar.
- Något fysiskt som representerar något eller alla dina mål. Vad? Tja,
- en legoplatta där du sätter legobitar vars storlek representerar värdet på utfallet för målet
- en glasburk med så många filtkulor i som värdet på utfallet
- en vajer längs väggen med så många vimplar på som värdet på utfallet
- eller något helt annat
Gör så här
Om du just nu skulle fråga dig själv vilka mål du har att uppfylla den närmaste tiden och du då skulle behöva anstränga dig för att komma på vilka de är, skulle du ha nytta av att göra dem mer lättillgängliga än de är idag.
- Tänk efter var du oftast är när du behöver prioritera, det vill säga när du har att välja mellan många olika saker du har att göra.
- Hitta på var och hur du då kan placera målen så att de är lätta att ta fram just i de mest intensiva situationerna. Det är ett plus om de då “sticker ut” från omgivningen på något sätt, så de lätt syns när du tittar ditåt.
- Gör det du behöver just nu för att “placera” målen där eller lägg till en att göra-uppgift till din lista som innebär det du behöver göra för att få dem på plats.
Lättare rätt prioriterat
Om du gör dina mål lättsneglingsbara när du som mest behöver välja rätt uppgift bland många, kommer du att lättare prioritera rätt, det vill säga inte bara efter hur brådskande uppgifterna är utan också efter hur viktiga de är för dig, för målen och för verksamheten i stort.
Du kommer att kunna säga “nej”, “ja” och “ja, men senare” till rätt uppgift med större säkerhet och godare samvete.
Hur gör du?
Var och i vilken form har du placerat dina mål så att de är lättsneglingsbara? Skriv till mig och berätta!
(Men, hur formulerar man bra mål?)
Läs min bok om mål och prioritering
Att sätta mål och prioritera rätt kan vara en komplicerad konst, men den som bemästrar det får en oerhört mycket enklare vardag med mer kontroll och större frihet.
I min bok "Målmedveten - prioritera rätt och säg nej med gott samvete" visar jag dig hur du går tillväga.