Så slipper du en ilsket röd att göra-lista
Datum: 2022-03-15 08:31
Det finns så himla många bra appar, program och webbtjänster som tar hand om vår enda att göra-lista.
Där kan vi med lätthet samla allt, verkligen allt, vi har att göra (och som vi vill slippa komma ihåg att göra), eftersom vi där sorterar, kategoriserar och filtrerar så vi kan välja att bara se rätt handfull uppgifter i varje ögonblick.
Men, ändå är det vanligt att jag möter strukturvänner som ofta byter listverktyg. De testar det senaste, är begeistrade, allt fungerar ett tag och efter någon dryg månad testar de något annat eller tar till papperslista eller postit-lappar istället. De säger ofta att verktyget inte fungerade för dem, eftersom listan blev så rörig efter några veckor.
Hela listan hamnar i förfall
Inte alltid, men ofta, beror den här växande rörigheten på en sak som är väldigt enkel att åtgärda. Det handlar om ett överanvändande av den lilla rutan “förfallodatum” (som också kan heta “due date” eller “slutdatum”). När vi är i färd med att lägga in en ny uppgift i något slags digitalt att göra-listverktyg och kommer till rutan “förfallodatum” frestar det nämligen att skriva något där, även om det inte finns någon skarp deadline för uppgiften. Vi tänker “Hm, när kommer jag hinna göra detta? Onsdag nästa vecka blir nog bra.”. Och så sätter vi förfallodatum till onsdag, eftersom vi tänker att uppgiften då förmodligen kommer upp på vår dagslista.
Problemet är bara att under tiden fram till onsdag nästa vecka kan det komma in högre prioriterade uppgifter som gör att vi inte hinner göra den första uppgiften på onsdag (vilket förmodligen är helt rätt prioritering). På torsdag är uppgiften rödmarkerad och försenad och med tiden blir dessa senmarkerade uppgifter allt fler (även om de ej egentligen är sena).
En förvriden version
Till slut har vi en att göra-lista som ser väldigt försenad och obehaglig ut. Vi får orättmätigt dåligt samvete, listan blir jobbig att titta på och vi gör det alltmer sällan, eftersom alla de “sena” uppgifterna skymmer sikten. Vi säger att verktyget inte fungerar för oss, eftersom listan efter några veckor blivit så rörig.
Helt i onödan.
Skriv därför bara något i förfallodatumrutan när det verkligen är ett skarpt förfallodatum.
Gör så här
- Gå igenom din att göra-lista och ta bort alla förfallodatum som inte är skarpa förfallodatum. Om en uppgift inte har ett definitivt förfallodatum, men du vill ändå komma ihåg att göra den till exempel i december, gör på endera av två sätt:
a) Antingen, inled uppgiften med en formulering som “I december, maila …” et c. Då kan du i början av december söka på “december” i listan och få upp alla uppgifter som ska göras någon diffus gång under månaden. I det läget kan du välja att sätta ett förfallodatum, om det nu finns ett skarpt sådant.
b) Eller, använd något slags “mjukt” förfallodatum som finns i vissa listverktyg. I Things för Mac (som är det jag använder) kan du till exempel “schedule” en uppgift så att den börjar visas i dagslistan ett visst datum, utan att senmarkeras om jag inte väljer att göra den just det datumet. - När du ändå arbetar med dina förfallodatum, flytta fram alla försenade förfallodatum till något datum som ligger framåt i tiden, så slipper du de betungande röd- och senmarkeringarna. Du kan inte idag göra något igår, så loppet är ändå kört. Se sanningen i vitögat och bestäm om när uppgiften ska förfalla.
- När du från och med nu skriver dina uppgifter, fyll bara i förfallodatum när det verkligen behövs.
En mer sanningsenlig lista
Använder du förfallodatum med måtta på detta sätt, kommer du att ha färre uppgifter på din dagslista. Du får inte mindre att göra, men tidigare på dagen än förut kommer du till botten på “måste göra idag”-listan och du är sedan fri att välja uppgift utifrån vad den handlar om, hur lång tid den tar att göra eller var någonstans du befinner dig.
Din lista blir också mycket mer lättöverskådlig och smidig att arbeta med. Dessutom slipper du leta efter ett nytt att göra-listverktyg så ofta.
Hur gör du?
Hur gör du för att hålla din att göra-lista lättarbetad, trots att du har mycket att göra? Skriv till mig och berätta!