Så vet du om ditt mål är specifikt nog
Datum: 2023-11-30 09:00
För att kunna prioritera annat än efter hur bråttom en uppgift är, behöver vi mål. Då kan vi nämligen också avgöra hur viktig den är. Men, för att ha nytta av våra mål när vi ska prioritera ska de uppfylla vissa kriterier. Kanske har du hört någon (eller mig) säga att mål ska vara SMART:a — det vill säga att de ska vara Specifika, Mätbara, Attraktiva (eller Accepterade), Realistiska och Tidssatta.
Det är ett begrepp som är väldigt välanvänt och det är gott så, för visst är det praktiskt med några rättesnören när vi ska sätta mål. Men, frågan är hur mycket nytta vi har av knepet om vi inte gräver djupare i vad dessa egenskapsord egentligen betyder? I mitt tycke är nämligen ordet “specifikt” paradoxalt nog synnerligen otydligt i sig.
Hur då ”specifikt”?
Under skrivandet av min bok “Målmedveten”, som bara handlar om att prioritera, letade jag bland vad som redan skrivits om målsättning efter en tydligare förklaring av vad som egentligen menas med “specifikt”. Någon skriver att det betyder att målet ska vara “konkret” och någon annan att det ska vara “tydligt”. För mig är det dock mer synonymer är förklaringar till ordet, så inte var det så mycket hjälp.
Antalet antagna att-göra-uppgifter avgör
Någon tar ett steg i rätt riktning genom att säga att “det ska vara otvetydigt vad vi menar” när vi formulerar målet, men det var när jag läste professorn i psykologi vid UCLA i Davis Robert Emmons ord som jag fann en definition vi faktiskt har nytta av också praktiskt.
Han menar att ospecifika mål är otydliga i vad vi kan göra för att nå dem; det vill säga, vi har svårare att komma på vilka uppgifter vi har att göra som bidrar till målen. Specifika mål är däremot tydligare i vad vi kan göra för att nå dem.
Ju fler uppgifter vi kan komma på som bidrar till ett mål, desto mer specifikt är det alltså — för oss (för nog har vi säkert olika lätt för att komma på uppgifter för ett visst mål, men eftersom målet är vårt och till för oss, må det väl vara hänt?).
Gör så här
Vill du kontrollera om de mål du satt är specifika nog, gör därför så här:
- Ta fram dina mål eller skriv ner dem så att du har dem framför dig.
- För vart och ett av målen, ta några minuter och skriv så många att göra-uppgifter du kan komma på som skulle bidra till att du når målet. Om du efter en stund inte kommer på fler, gå vidare till nästa mål.
- Hur gick det?
- Om det var lätt att komma på uppgifter som bidrar är målet troligen specifikt nog för dig, för när du prioriterar är utmaningen att avgöra vilka uppgifter som bidrar till målet och som därmed är viktiga — oavsett hur brådskande de är.
- Om det var svårt att komma på uppgifter som bidrar skulle du ha nytta av att formulera målet än mer specifikt, för annars kommer det att vara svårare för dig att avgöra vad av allt det du har att göra som är viktigt — i relation till målen.
Inte bara efter brådska
Om du ser till att dina mål är specifika nog genom den här enkla kontrollövningen, kommer du att ha avsevärt mer nytta av dem när du ska prioritera i den intensiva vardagen. Du kommer att ha lättare att avgöra vad av allt det du har på din lista (och det som just nu kommer in via mail och genom dörröppningen) som är viktigt. Istället för att bara prioritera efter brådska, kommer du att kunna säga “nej” och “ja” med gott samvete, så att du får mer tid till det som är viktigt.
Hur gör du?
Har du något annat sätt att se till att dina mål är specifika nog? Berätta!
Lär dig prioritera mer medvetet
I min bok "Målmedveten - prioritera rätt och säg nej med gott samvete" får du lära dig hur du gör för att i varje läge under dagen veta vad som är rätt sak att göra härnäst. Jag visar dig hur du skiljer på bråttom och viktigt, i praktiken.
Genom boken och det du implementerar i din vardag får du mer kontroll över din arbetssituation. Du äger din tid istället för att du styrs av allt som dyker upp.