Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

18 feb.

Sätt upp trafikregler för dina appar och verktyg


Datum: 2025-02-18 09:56
Flygvy över en trafikerad flerfilig väg med bilar i olika färger fast i kö, medan några motorcyklister slingrar sig mellan filerna.

Appar­na, pro­gram­men och tjän­ster­na i vil­ka vi gör vårt jobb blir allt­fler. Var och en kan de ock­så göra allt­mer. Det­ta innebär att du idag kan använ­da oli­ka appar till sam­ma sak. Från att ha var­it spe­cialis­er­ade på en sak de är rik­tigt bra på, blir de allt­mer av multifunktionsverktyg. 

Du kan chat­ta lite varstans, spara doku­ment både här och där, få påmin­nelser och pling om något du ska göra från alla möjli­ga håll. Det är som gjort för att röra till det. 


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Inte färre, men tydligare

Man kan förledas att tro att en vän av ord­ning som jag då tyck­er att du inte ska använ­da så mån­ga appar, utan begrän­sa dig till några få, men där skulle du ta fel. Det är i mitt tycke inte utvä­gen här, lika lite som att lös­nin­gen på att det blir mån­ga krockar när mån­ga for­don kör kors och tvärs är att begrän­sa antalet for­don. Snarare behövs det tydli­ga trafikre­gler, för såväl for­don som appar.

Gör så här

Kän­ner du igen dig i att din vardag blir röri­gare av att du sparar infor­ma­tion och doku­ment som kan vara bra att ha i flera oli­ka verk­tyg och du kom­mu­nicer­ar med oli­ka per­son­er i all­sköns direk­tmed­de­lande­funk­tion­er, gör tydli­ga regler så här:

  1. På en lapp, gör en lista till vän­ster över de appar, tjän­ster, pro­gram eller verk­tyg du använ­der om dagar­na. Det kan vara Out­look, Gmail, Påmin­nelser i iPhone, mapp­struk­turen på servern, OneDrive, Google Dri­ve, Excel, Google Docs, LinkedIn — ja, allt möjligt.
  2. Till höger på lap­pen, gör en lista över de oli­ka funk­tion­er eller oper­a­tioner du utför eller de behov du fyller med appar­na, tjän­ster­na, pro­gram­men och verk­ty­gen. Jag föreställer mig att det är mejla, direk­tmed­de­landen, chat, lagra doku­ment du behöver ha kvar, skri­va möte­san­teck­ningar, hål­la koll på det du har att göra, se din kalen­der, samar­be­ta i arbets­grup­per och myck­et annat.
  3. Dra streck mel­lan appar­na och funk­tion­er­na som rep­re­sen­ter­ar vad du använ­der till vad.
  4. När du är till­räck­ligt klar, ta en titt på lin­jesys­temet du ritat. Frå­ga dig:
    • När en funk­tion har streck till/​från mån­ga appar, kan du ta bort något streck, det vill säga slu­ta använ­da den appen till just det för att få ett mer ren­od­lat använ­dande med färre krockar? Det kan vara att i fort­sät­tnin­gen bara föra mötes­no­teringar i OneNote och ingen annanstans. Eller, slu­ta notera något du har att göra i ett verk­tyg du mest använ­der till andra sak­er (men som råkade ha en list­funk­tion ock­så) och istäl­let enkom använ­da din huvud­sak­li­ga att göra-lista?
  5. Gör sedan vad du behöver för att stu­va om och föl­ja de av dig nyss sat­ta trafikreglerna.

Den till det­ta” hjälper dig tillrätta

Om du sät­ter upp regler och gör tydligt för dig själv vad var­je app eller verk­tyg får göra”, kom­mer du att behö­va läg­ga min­dre tid på att leta efter sådant du skriv­it eller lagt någon­stans. Istäl­let vet du med självk­larhet vad du använ­der till vad. 

Du slip­per dubbelsparande (för att inte säga dubbel­ska­pande) och istäl­let för att stjäla din tid i onö­dan, hjälper dig appar­na och verk­ty­gen så att ditt arbete blir lättare.

Hur gör du?

Hur har du gjort för att ren­od­la vad du använ­der till vad i ditt arbete? Dina bäs­ta knep, tankar och erfaren­heter kan vara ovärderli­ga för någon annan — känn dig fri att dela dem med mig i ett mejl.

(Har du för­resten tänkt på var­för du slu­tar med appen du tes­tar?


Vill du har mer?

En medelålders kvinna med kort, vågigt hår njuter av musik genom stora hörlurar med slutna ögon, iförd en färgglad halsduk utomhus.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!