Sex sätt att skapa god framförhållning
Datum: 2015-03-18 11:00
Att ha lång framförhållning är guld värt. Är vi ute i god tid, utför vi uppgifterna med högre kvalitet, eftersom vi inte är så stressade och därför fungerar bättre. Har vi långt till deadline, kan vi hitta ett optimalt tillfälle att göra uppgiften på. Är det istället bråttom, får vi göra den nu direkt, även om vi har många timmars arbete i ryggen och vi helst skulle stänga för dagen. Och, så är det så skönt att vara ute i god tid också.
Ett bättre alternativ till illusionen om vad man måste
Då och då hör jag någon säga till mig att “men, du vet, jag behöver vara ute i sista sekunden för att få saker gjort, för jag gillar när jag har kniven på strupen”. Snarare är det nog på det sättet att personen i fråga upplever att det måste vara så, eftersom det är så hon eller han brukar göra. Men, den långa framförhållningens ljuva sötma måste upplevas. Har vi väl smakat den, söker vi den lätt igen.
Det skulle vara lätt att till varandra säga “Ha längre framförhållning!”, men hur gör man för att få det?
Här är sex sätt jag själv använder från gång till annan.
Gör så här
- Skumma framåt i kalendern systematiskt en gång i veckan. Se vilka deadlines som närmar sig och fundera på om du behöver prioritera upp (eller rent av boka tid i kalendern för) några att göra-uppgifter för att lättare hinna till deadline.
- Ha en översikt över alla aktiva, stora uppgifter (projekt, förändringar, bearbetningar et c). Skumma igenom dem några gånger i månaden och definiera då nästa steg som att göra-uppgifter. Sätt förfallodatum på att göra-uppgifterna, boka in tid i kalendern och/eller fragmentera uppgifterna i mindre steg om de tenderar bli sena.
- Reflektera fritt när du väntar i telefonkö, på att fasten seat belts-skylten ska släckas eller på att mötet ska börja. Fånga upp sådant du kommer på att du “inte får glömma” som att göra-uppgifter och lägg in dem i din att göra-lista.
- Har du din att göra-lista digitalt, sätt startdatum på uppgiften ett tag före förfallodagen. Har du ställt in vyerna rätt, kommer uppgiften upp i din dagslista med god framförhållning.
- Gör ett “årshjul” över årets tolv månader och rita in de avgörande milstolparna, händelserna och faserna som inträffar under året. Lägg till på din översikt över dina stora uppgifter allt du kommer på behöver göras för att uppnå det planerade. Definiera första steget på var och en av de stora uppgifterna som en att göra-uppgift och lägg till den i din att göra-lista. Sätt förfallodatum om du tror att det behövs.
- Ta för vana att varje dag leta fram en uppgift i din att göra-lista som förfaller om ett riktigt långt tag. Även om det inte är bråttom på länge än, är det så skönt att redan ha det gjort sedan, när det annars var dags.
Må bra och gör bättre
Tar du till något knep (ett av de ovanstående eller något helt annat) för att få lång framförhållning, kommer du att ligga steget före i din tillvaro istället för snäppet efter och med andan i halsen. För vårt välbefinnande (och vår verksamhet) är det en avgörande skillnad.
Hur gör du?
Så gör alltså jag. Hur gör då du? Dela gärna med dig genom att skriva en kommentar.