Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

12 nov.

Ska du ha arbete och fritid i samma lista?


Datum: 2024-11-12 13:44
Två kontrasterande scener är diagonalt sammanslagna: en där yrkespersoner går och pratar i ett modernt kontor, och en annan där en person går ensam genom en solbelyst skog.

Att ha en enda att göra-lista är defin­i­tivt att före­dra. Då är det lätt att stäm­ma av att du inte mis­sat något och du kan kän­na dig trygg med att du inte kom­mer att få några obe­hagli­ga över­raskningar i stil med att du upp­täck­er att du bor­de gjort något för länge sedan. 


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Knap­past tuvan som stjälper lasset

Innebär det­ta att jag föror­dar att du blandar ihop pri­va­ta och job­bre­lat­er­ade att göra-uppgifter i sam­ma lista (som ju då är en enda)? Nej, inte prompt så bestämt.

Som jag ser det är det en smak­sak och något du själv kan väl­ja efter vad som pas­sar dig. Det är näm­li­gen inte på den punk­ten den goda struk­turen står och faller.

Tit­tar någon över axeln?

Den springande punk­ten är insyn. Om jag hade var­it anställd i en verk­samhet (särskilt en offentlig) där andra hade insyn i min att göra-lista, hade jag inte var­it så bekväm med att ha mina pri­va­ta att göra- uppgifter i job­bets Out­look”. Då hade jag istäl­let sep­a­r­erat arbete och fritid i två oli­ka lis­tor. Det hade var­it allde­les OK, efter­som det är tydligt för mig (och säk­ert ock­så för dig) när jag är i arbet­släge och när jag är mitt privatjag.

Nu är det dock så att jag är anställd i en väldigt liten verk­samhet som består av en per­son och det är jag. Ingen annan än jag har insyn i min data, så där­för blandar jag pri­va­ta och job­bre­lat­er­ade sak­er i sam­ma lista, i sam­ma verktyg.

Hur du ska göra, väl­jer du själv.

Gör så här

Om du ännu inte tydligt bestämt dig, ta nu en fun­der­are på vad som skulle pas­sa dig. Ska du blan­da allt i sam­ma lista eller sep­a­r­era arbete och fritid i två listor?

För vägled­ning kan du frå­ga dig:

  • Är du ensam om att ha insyn i din jobblista?
  • Har du lätt till­gång till lis­tan ock­så när du inte är på jobbet? 
  • Har du lätt för att kop­pla bort” job­bet när du är ledig, även om du skulle råka se något som har med job­bet att göra?

Svarar du nej” på någon av dessa frå­gor, talar det för att sep­a­r­era job­b­lis­tan från den privata.

Behöver du ändå till­gång till din pri­va­ta lista på job­bet, för att du lik­som jag ibland kom­mer att tän­ka på ditt pri­vatliv ock­så under kon­torstid, kan du ha den i en webbtjänst såsom Todoist. Då ser du lätt den pri­va­ta lis­tan i inter­net­browsern och i tele­fo­nen utan att du behöver ha den i job­bets verktyg.

Tydli­ga gränser och snabb koll 

Om du sep­a­r­erar din pri­va­ta att göra-lista från din job­b­lista får du ha lis­tan ifred och du skil­jer tydligt arbete från fritid när du är ledig. Om du istäl­let har allt i sam­ma lista, ser du blixtsnabbt allt vad du har att göra — oavsett om det hand­lar om ditt jobb eller om ditt pri­vatliv. Vilken fördel som väger tyn­gst avgör du själv.

Hur gör du? 

Hur har du gjort? Skil­jer du på lis­tor­na eller har du allt i sam­ma? Skriv gär­na ett mejl och dela med dig.

(Kän­ner du till de här tio tipsen för att lyckas med din att-göra-lista?)


Du kan få mer av det här slaget

En kvinna med kort blont hår bär hörlurar och tittar tankfullt åt sidan, mot en bakgrund i art deco-stil.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!