Skaffa dig en bugglista för jobbvardagen
Datum: 2024-10-14 09:01
Att vinna mycket tid genom att ha god struktur är en sak, men en effekt av strukturen som är minst lika värdefull är känslan av att jobbet går smidigt. Den infinner sig när inget är i vägen, när du har tillhands det du behöver, när du vet vad som är rätt ställe att lägga tillbaka något du inte behöver för stunden, när du är på plats med ett par minuters marginal, när du får vara ifred när du önskar — när allt klaffar, helt enkelt.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Litet men frustrerande
Det är inte prompt de stora, omvälvande omstruktureringarna som är förutsättningen för att denna smidighet ska infinna sig. Ofta är det bara en liten justering av något som behövs, en tillrättning av en slags vardaglig bugg, för att tala programmerarspråk.
Om du är som jag, gör de här små buggarna dig smått frustrerad och småirriterad. För mig är det précis just nu några ännu icke använda emballagepåsar som inte har fått en bra plats på mitt kontor, vilket gör att de rasar ner hela tiden. Det är en träningsoverall jag fått (ja, i tjänsten!) som är i fel storlek och som jag ska göra mig av med, men den ligger kvar ännu. Det är en rutin jag inte har hittat den bästa formen för än, men som jag ändå behöver genomföra varje vecka, under pust och stön för att den är alldeles för krånglig.
De är inga stora katastrofer, men de är smolk i glädjebägaren.
Buggens orsaks orsak att rätta till
Frågar du dig vad som är orsaken till att en viss bugg förekommer och orsaken till orsaken i sin tur, ända till dess du når fram till vad du kan välja att betrakta som någon slags grundorsak och eliminerar den, är buggen borta. Du behöver inte råka ut för den igen. Du slipper!
Ofta tar tillrättningarna av dessa detaljerade grundorsaker inte så lång tid i sig att genomföra. Det är bara lätt hänt att vi inte gör det, när vi har mycket omkring oss i övrigt.
Ta kontroll över buggarna
Men, om du successivt noterar vardagens buggar som du stöter på i en lista, får du dem samlade och lättöverskådliga. Du kan då bestämma dig för att medvetet ta dig an en i veckan, varannan vecka eller när andan faller på och du vill ta hem en lätt, välgörande seger.
Gör så här
Vill också du få din vardag att bli smidigare genom att göra dig av med ”buggar”,
- Bestäm dig för på vilket enda ställe du ska ha din bugglista. Det är smart om det är ett ställe som synkroniseras till de olika enheter du använder, för då har du tillgång till den var helst du än skulle komma på något som skulle kunna bli bättre. Jag har min bugglista i anteckningsappen i telefonen och därmed också på min dator och iPad.
- Börja på listan genom att skriva ner alla buggar du spontant kommer på.
- Avgör om du ska beta av listan med regelbundenhet en bugg i taget eller bara när du har lust.
- Vill du bli av med småirriterande saker ofta, lägg en återkommande att göra-uppgift på någon av veckans dagar, i vilken du uppmanar dig att titta igenom bugglistan, att välja en och att rätta till den.
En bugg i taget
Om du samlar på dig en lista med små ting att rätta till, får du svart på vitt en hop konkreta saker du kan förbättra. Istället för att om och om igen bli påmind om att du borde gjort något åt det där frustrerande felaktiga, kan du när som helst ta ett extra litet tag och rätta till det så att din vardag på jobbet blir allt mer smidig. Tänk, så skönt att slippa den där buggen framöver!
Hur gör du?
Vad har du för knep för att lätt göra dig av med vardagens små irritationsmoment? Har du hittat något sätt att hantera dem så att du slipper allt fler? Om du har det, dela gärna med dig i ett mejl till mig.
(Vet du förresten om att du kan testa hur drabbad du är av irritationsmoment?)
Vill du ha mer?
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.