Skriv tydliga ärenderader i mejl
Datum: 2017-02-20 15:51
Det är inte många mejl jag svarat på under mina sommarledigheter. Eftersom jag är företagare och mår bra av att ”ha koll”, har jag naturligtvis bevakat mejlboxen, men bara i några få fall har mejlärendena varit så trängande och brådskande att jag behövt svara under semestern.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
För ett par veckor sedan kom det till exempel ett mejl där ärenderaden inleddes med “Behöver svar:”, följt av vad mejlet handlade om. Jag läste mejlet direkt och formulerade ett svar en stund senare. Naturligtvis. För, ärenderaden stack ut från mängden. Dels blev jag nyfiken på vad det var för brådskande fråga, dels befarade jag att det hade uppstått någon kris som måste lösas direkt.
Vissa mejl är viktigare än andra
Ibland drar vi iväg ett mejl på en höft och förväntar oss nästan inte ett svar. Andra tillfällen mejlar vi för att uppmärksamma mottagaren på något eller få ett brådskande besked tillbaka. Då är det av avgörande betydelse att den vi skickar till ser mejlet, läser det och agerar.
Ärenderaden är det verktyg vi har till förfogande för att få just vårt mejl att sticka ut i mottagarens inkommande mejlström.
Lättast först
I mejlfloden de flesta av oss möter om dagarna är det lätt att vi först hugger tag i de mejl som vi kan hantera snabbt. Det kan vara skräp eller uppenbart korta ärenden. Ett mejl går fortare att hantera om vi redan innan vi läst det har en uppfattning om vad vi ska göra med mejlet.
En tydligt formulerad ärenderad får där ”in oss på rätt spår”. Ett mejl tar däremot längre tid att hantera och har en högre tröskel om ärenderaden är luddig eller rent av gammal (från en tidigare konversation) och oväsentlig. Vi tänker då “puh!”, pustar och går sedan vidare till nästa.
Det avklarade skänker lättnad
En orsak till att vi väljer de ”snabba” mejlen först kan vara att den lättande känsla vi får när vi ”bockar av” ett mejl är en slags belöning för ansträngningen att läsa och agera. I artikeln ”Pre-Crastination: Hastening Subgoal Completion at the Expense of Extra Physical Effort” (Psychological Science 2014, Vol. 25(7) 1487 – 1496) påvisar forskarna Rosenbaum, Gong och Potts hur stark vår drift att först välja det som ger snabb belöning är — också då detta val innebär en större ansträngning för hela arbetsinsatsen. Det är för övrigt en intressant artikel om en lite lustig studie.
Så, när det är viktigt för dig att mottagaren läser mejlet du skickat och agerar på det sätt som du önskar, formulera ärenderaden tydligt.
Gör så här
Här är tre exempel på hur du kan göra ärenderaden tydlig.
- Låt ärenderaden vara som en rubrik för en tidningsartikel. Liksom tidningens rubriker ska locka läsaren att läsa artiklarna — formulera dina ärenderader så intresseväckande att mottagarens nyfikenhet väcks och den inte kan låta bli att läsa mejlet.
- Lägg in ett riktande prefix före själva ärenderaden, till exempel som i mejlet jag fick “Behöver få svar: ….” eller de klassiska “FYI” (for your information) och ”FYA” (for your action).
- Om och när du mejlar någon på nytt genom att leta upp ett gammalt mejl du fått från denne och svara på det, ändra ärenderaden från det mejlkonversationen handlade om då till vad som skulle beskriva konkret ditt ämne nu. Behåller du den tre månader gamla ärenderaden (med ett extra ”Re:” framför), kan mottagaren helt missuppfatta ditt ärende (som av ärenderaden felaktigt tycks vara det vi redan pratat klart om för tre månader sedan) och kanske läser mailet långt senare än den annars skulle gjort.
Snabbare läst oftare
Formulerar du ärenderaden konkret och tydligt har ditt mejl större chans att bli läst — tidigt. Du får det svar du behöver snabbare, eftersom det blir tydligare för mottagaren vad han eller hon ska göra. Mejlet blir lättare att hantera för mottagaren och er distanskonversation flyter smidigare.
Hur gör du?
Vad har du för gott exempel på en föredömligt konkret formulerad ärenderad? Skriv till mig och berätta.
(Det är inte bara användbart att ärenderaderna är tydliga. Du prioriterar också lättare om du gjort tydligt vad som är viktigt.)
Vill du ha fler tips från mig om struktur på jobbet? Det kan du få - genom mina poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.