Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

05 dec.

Sluta upp med att göra något förlegat


Datum: 2024-12-05 15:31
En skål fylld med färgglada gem omges av silvergem som ligger utspridda på en rosa bakgrund.

Då och då i ditt arbete får du nya arbet­suppgifter. Det kan vara stort som smått. Du blir tillde­lad ett nytt helt ans­var­som­råde eller du blir ombedd att i fort­sät­tnin­gen rap­portera några särskil­da siffror med regel­bun­den­het. Någon annan ger dig i uppgift att göra något nytt eller du kom­mer själv på något som på ett rik­tigt smart sätt lös­er ett aktuellt behov och du bestäm­mer dig för att fort­sät­ta göra det där.


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Fler och fler tyn­ger mer och mer

All­tefter­som åren går blir uppgifter­na fler och fler, för om du är som de fles­ta jag möter bör­jar du göra fler sak­er än du slu­tar med. Efter ett tag kan det hän­da att du på ett väldigt påtagligt sätt har för myck­et att göra. Tiden räck­er inte för dina vik­ti­gaste uppgifter och till­varon prä­glas mer av stress än skön struktur.

Lägg av! (…dig något)

Rannsakar du då dig själv och vad du läg­ger tid på om dagar­na, är chansen stor att du finner något som alltid” har var­it vik­tigt, men som nu inte län­gre är det. Fyller det inte län­gre den funk­tion eller ger det värde det gett tidi­gare, slu­ta upp med att göra det.

Gör så här

Har du för myck­et att göra nu och du mis­stänker att du har några vat­ten­tram­par-uppgifter” som tar tid och ork, men egentli­gen inte tar dig någon­stans, gör så här:

  1. Tit­ta igenom de återkom­mande uppgifter som lig­ger i din att göra-lista. Är där någon du skulle kun­na slu­ta att göra?
  2. Tänk efter här och nu om du spon­tant kom­mer på något du brukar göra som var­je gång känns smått meningslöst.
  3. Under veck­an, iak­t­ta vad du läg­ger tid på och leta efter uppgifter som:
    • var­it vik­ti­ga förut, när du ans­va­rade för ett visst mål, men som egentli­gen inte är det längre
    • myn­nar ut i ett mate­r­i­al ingen har efter­frå­gat på väldigt länge
    • du helt skulle kun­na slip­pa göra om du bytte till ett mod­ernare verktyg/​en ny app/​ett upp­dat­er­at arbetsredskap
    • du gör av gam­mal vana men som inte län­gre ger något (kanske är det ett återkom­mande möte ni brukar ha, men som spelat ut sin roll) 
  4. Har du själv befo­gen­het att beslu­ta om att inte län­gre göra uppgiften ifrå­ga, bestäm dig för att för­ra gån­gen du gjorde det var sista gången.
  5. Om du inte själv kan bestäm­ma att du ska slu­ta upp med uppgiften, ta reda på vad som skulle bli kon­sekvensen av om du slu­tade och stäm av med den som bestäm­mer att du får lov att släp­pa det här ansvaret.

Mer tid till det verk­ligt viktiga

Om du då och då, till exem­pel nu, vaskar bort arbet­suppgifter som inte län­gre tillför värde, kom­mer du att få en rim­li­gare arbets­be­last­ning. Du kom­mer att mer än tidi­gare få den tid du behöver till de uppgifter som idag är de verk­ligt vik­ti­ga. Du åstad­kom­mer då lättare det du vill — med min­dre ansträngn­ing än annars.

Hur gör du?

Hur ser du till att det du gör är det rät­ta att läg­ga tid på? Har du en tum­regel att föl­ja? Dela med dig i ett mejl till mig!

(Har du ock­så fun­der­at på att slu­ta con­text-switcha?)


Vill du ha mer tips?

En kvinna med glasögon och hörlurar, klädd i en scarf och kavaj, sitter i en avslappnad miljö med växter i bakgrunden.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!