Slutar vi tänka när vi automatiserat?
Datum: 2018-03-01 13:37
Att strukturera vårt arbete inbegriper till en del standardisering, det vill säga att vi inte skapar nytt av allt hela tiden, utan att vi bygger vidare på eller använder igen sådant vi skapat förut.
Vi bestämmer oss för en ordning och så håller vi oss till den, istället för att ändra ordning varje gång vi ska spara något där. Har vi skrivit ett svar på en fråga vi fått, kan vi använda samma skrivna svar när vi får samma fråga igen. Utarbetar vi ett sätt att göra något vi gör ofta, gör vi på det sättet också nästa gång istället för att ändra hur vi gör så fort vi ska göra det.
Detta standardiserande medför ett visst mått av automatisering.
Ett tanklöst förfinande?
Av en föreläsningsdeltagare fick jag häromdagen en fråga som jag inte fått tidigare: “Slutar vi tänka när vi har automatiserat uppgifter? Ligger det inte en risk för det i detta?”. Han hade själv mött invändningen från andra han talat om automatiseringens förtjänster med.
För mig är svaret “ja” och “nej”.
Ja, vi tänker inte lika mycket som tidigare på hur vi ska formulera sådant vi skrivit förut (för vi slipper det).
Nej, vi “slutar” inte tänka (eller vara kreativa, om det är det vi egentligen lägger i begreppet) i stort, för istället får vi mer ro över att tänka på och kreera sådant vi inte har utvecklat förut.
Räds därför icke arbetsvardagsautomatiseringen.
Gör så här
Idag, lägg märke till och leta efter saker du arbetar med som du kan återanvända mer än du gjort tidigare.
Spara dokument som mallar till nästa gång du ska göra något liknande, skapa ett nytt “snabbsteg” för en operation du utför ofta, lagra textsnuttar som är bra att ha i den “snabbdelar”-funktion du har i Outlook eller Word (om du använder dem) eller i det textexpansionsverktyg du föredrar (såsom TextExpander).
Fastare i formen
Om du standardiserar, återanvänder och automatiserar sådant du skapar och gör i ditt arbete, gjuter du ett allt stabilare fundament som du kan bygga vidare och högre på. Fler och fler delar av ditt arbete går lättare och rent av som med automatik, vilket gör att du mer och mer kan ägna dig åt det nya och spännande du mer fascineras av inom ditt område just nu. Istället för att tyngas av återkommande rutinuppgifter får du saker gjorda med mindre ansträngning.

Hur gör du?
Vad är det senaste som du har förenklat? Berätta! Skriv en kommentar nedan.