Sortering - och se’n då?
Datum: 2022-05-09 11:00
Vi hade samlats till uppföljning efter en strukturkurs häromveckan och précis när vi hade satt oss, sade Daniel:
“Du, tänk dig att du står framför ett rullband och bakom dig har du fyra lådor i olika färger. På rullbandet kommer det papper huller om buller i de olika färgerna och vi har då att plocka pappren från bandet och lägga i rätt låda. Då har vi ju skapat en struktur. Men, om inflödet ökar och går fortare, då kvittar det väl att vi har en struktur? Då blir det väl ändå för mycket och vi klarar inte att göra jobbet?”
En intressant metafor. Om jag förstod Daniel rätt var hans farhåga att god struktur bara hjälper oss i begränsad omfattning att underlätta vår vardag och när det väl kommer till kritan är vi hänvisade till att bara bita ihop och öka ansträngningen.
Är struktur mer än att sortera?
Frågan är alltså, kan strukturen hjälpa oss med annat än att sortera i mappar och skapa ordning?
Svaret, åtminstone mitt, lyder: “Javisst.”
För, visst finns det mycket vi kan förfina strukturellt för att tackla ett ökat inflöde, även om sorteringskategorierna för länge sedan är satta. Låt oss låna Daniels metafor ett slag. Här är några idéer på vad vi kan göra.
- Vi kan minska inflödet genom att styra över de blå pappren till grannens rullband (t ex delegera ansvaret för en viss sorts mail).
- Vi kan slå ihop de fyra lådorna till en och koppla på en sökmotor som letar efter ett unikt ord för var och en av de fyra kategorierna (till exempel inte dela upp dokumenten i många mappar, utan lägga allt i färre mappar (eller en enda) och söka fram det vi behöver). Då slipper vi lägga tid på att sortera.
- Vi kan ge de fyra lådorna en bättre fysisk placering så själva momentet att “ta ett papper och lägga det i rätt låda” går ett uns snabbare (till exempel lägga lättåtkomliga genvägar till den plats där du vill spara en viss sorts dokument).
- Vi kan låta rullbandet gå hela vägen fram till de fyra lådorna och låta en sensor avgöra vilken färg respektive papper har och sedan skicka det till rätt låda (vilket förslagsvis motsvaras av en automatisering där det lilla hjälpredaprogrammet Hazel (OS X) tittar på vad för slags dokument det rör sig om och sedan skickar det automatiskt dit vi vill att det ska hamna).
- Vi kan bestämma oss för obrutna, intensiva arbetspass då vi gör oss otillgängliga för våra kollegor och bara flyttar pappren till de fyra lådorna, istället för att bli avbrutna för frågor och samtal ideligen och riskera skapa stockning i processen. Mellan passen är vi helt tillgängliga och låter pappren buffras upp för en stund.
- och säkert många saker till.
Struktur handlar nämligen inte bara om att hitta rätt kategorier att sortera i, utan om hur vi genom att organisera, fokusera och automatisera kan förenkla görandet av det vi vill få gjort om dagarna på jobbet.
Gör så här
- Ta en minut eller en halv och fundera på om du har något område i ditt arbete där det är mer intensivt, stressigt, krångligt eller kaotiskt än vad du skulle önska.
- Kommer du på något, fråga dig hur du skulle kunna underlätta detta, om än lite:
- Kan du flytta på något?
- Hitta en bättre plats för något?
- Få hjälp av någon med något?
- Slå ihop flera till en?
- Dela upp få i många?
- Markera något tydligare?
- Göra mindre av något — eller mer?
- Skapa en mall för något?
- Få något att gå automatiskt med ett makro, ett script, ett snabbsteg, ett program, en webtjänst, en regel i ditt mailprogram?
- Göra något större, så mer får plats och du slipper rensa så ofta?
- Ta ner något som sitter uppe, så du inte blir så distraherad?
- Sätt upp något som du ofta plockar fram, så du istället snabbt kan snegla på det?
- Om du kan genomföra den förbättring du kom på direkt, gör det nu.
- Är det något du bara kan göra senare, formulera det första steget som en att göra-uppgift och lägg till den på din att göra-lista, så det hela inte rinner ut i sanden.
Struktur är en helhet
Om du använder god struktur till mer än att hjälpa dig sortera, kommer du finna flera sätt att underlätta din vardag på jobbet. Det du har att göra går fortare och smidigare, eftersom du effektiviserar de “mikroprocesser” som är alla de små moment vi gör hela tiden på dagarna och som hopslagna i mängd och tid kort sagt blir vårt yrke. Genom att fokusera minskar du distraktioner, avbrott och spilltid. Om du automatiserar får du mer gjort med mindre ansträngning och får mer tid över till det som verkligen är viktigt. Vill du ha idéer på vad du kan göra, finner du det i strukturboken eller fullkomligt gratis i de olika kanaler jag delar med mig av strukturtips helt fritt och ymnigt.
Vad kan vi mer göra?
Kommer du på något mer vi kan förbättra när det gäller rullbandet och de fyra lådorna i metaforen? Berätta för mig.
Du kan också få gå kurs
Vill du gå en sådan strukturkurs som Daniel gick? Du kan antingen gå en öppen strukturkurs eller jag kan komma till ditt jobb och hålla en kurs för dig och dina kollegor.