Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

03 okt.

Sov dig effektivare


Datum: 2024-10-03 08:00
En kvinna sitter vid sitt skrivbord och gäspar med handen på huvudet, medan en man arbetar vid ett annat skrivbord i bakgrunden.

Amerikan­s­ka Nation­al Sleep Foun­da­tion pub­licer­ade nyli­gen sin årli­ga rap­port över USA-med­bor­gar­nas sov­vanor — bland annat i rela­tion till den per­son­li­ga effektiviteten.

I under­söknin­gen fann de att 89% av de respon­den­ter som får den sömn de behöver upplever sig vara väldigt effek­ti­va eller mer (i for­muläret högst effek­tiv” respek­tive extremt effek­tiv”) när det gäller att få sak­er gjort om dagar­na.

Bland de svaran­den som inte får den sömn de behöver var däre­mot motsvarande siffra så låg som 46%. Rap­port­för­fat­tar­na tolkar det­ta som att den som sover gott kän­ner sig mer effek­tiv än den som sover sämre.


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Kort, allde­les för kort

Något ned­slående är att sam­ma insti­tut i en par­al­lell rap­port kon­stat­er­ar att bara 27% av amerikan­er­na sover de 7 – 9 tim­mar per natt som är den rek­om­mender­ade mäng­den sömn för per­son­er mel­lan 25 och 65 år.

Under­söknin­gen hand­lar såk­lart om amerikan­s­ka förhål­lan­den, men om du kän­ner igen dig i att du regel­bun­det sover kortare än 7 – 9 tim­mar om nät­ter­na, tycks det vara en god idé att göra något konkret för att få mer sömn framöver än vad du hit­tills brukat.

Gör så här

Orsak­er­na till att man sover dåligt kan förstås vara otal­i­ga, men för en del av oss är det helt enkelt så att vi rätt och slätt går och läg­ger oss för sent.

Om så, bestäm dig för att gå och läg­ga dig tidi­gare i höst.

Räk­na 7 – 9 tim­mar bakåt från när du brukar gå upp och sätt en påmin­nelse på din tele­fon som upp­ma­nar dig att kry­pa till kojs. Lägg på en halv­timme eller lik­nande om du behöver ställtid för att bara göra en sak till” innan du går och läg­ger dig.

Har du en iPhone blir du hjälpt både i att räk­na bakåt och bli påmind genom den i mitt tycke trevli­ga Läggdags”-funktionen, där du ställer in hur mån­ga tim­mars sömn du vill ha.

I näs­ta ver­sion av Android-oper­a­tivsys­temet, kallad Pie, finns en ny Wind Down”-funktion som skif­tar tele­fo­nens skärm från färgglad till gråskaletrist vid den tid du själv bestämt, som en sig­nal om att nu är det roli­ga med dagen slut och det är lika bra att sova”.

Pigg och effektiv

Om näm­n­da rap­ports slut­satser håller, kom­mer du att uppl­e­va att du är mer effek­tiv om dagar­na när du sovit de tim­mar du behöver — utöver alla andra förtjän­ster som ock­så kom­mer av en god natts sömn. Nog är väl det värt besväret, alltid.

Hur gör du?

Vad gör du för att få den sömn du behöver för att må bra och fungera väl om dagar­na? Det är mån­ga som käm­par med söm­nen. Ditt tips kan verk­li­gen hjäl­pa någon — dela gär­na med dig i ett mejl till mig.

(Vet du för­resten om att din att göra-lista kan vara ett rik­tigt söm­n­piller?)


Du kan få mer!

En skäggig man med hörlurar tittar uppåt medan han står i en stadsmiljö med höga byggnader i bakgrunden.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!