Tidsvinst i all ära, men ...
Datum: 2015-05-20 15:12
När jag träffar beslutsfattare som jag hoppas ska bli mina kunder är det nära till hands att tala i effektivitetstermer. Jag beskriver hur ett strukturerat arbetssätt får oss att hinna mer och ger oss mer tid över till det som är viktigt.
Jag berättar hur många timmar i veckan i snitt mina kunder säger att de sparat efter att ha tillämpat mina strukturtips. Vi extrapolerar och översätter tidsvinsten till vad det skulle innebära för verksamheten som helhet.
… oftast är andra effekter mer kännbara
Allt det där är bra och rätt. Men, när jag får mail från mina läsare eller kursdeltagare är det sällan tidsvinster de berättar om. Istället beskriver de hur det nu, med bättre struktur, känns lättare att gå hem vid arbetsdagens slut, även om allt på listan inte är avbockat.
De säger att de nu kan njuta av att vara ledig med gott samvete. De talar om den sköna känslan att få stryka saker från att göra-listan, att de går genom arbetsdagen med “lättare ryggsäck” och att de upplever att strukturen hjälpt dem att rensa, både fysiskt och mentalt.
Välmående ger mervärde
Det känner jag igen, hos mig själv. Så, alltmer upplever jag att strukturens mest påtagliga nytta är att vi känner oss tryggare, att vardagen på jobbet blir skönare, att vi avlastas och blir friare att fokusera på det vi helst vill.
Troligen gör det att vi presterar bättre och på ett behagligare sätt, vilket naturligtvis gynnar både verksamheten och oss själva.
Istället för att tänka till på hur vi kan vinna mer tid, låt oss idag skapa struktur så det blir skönare.
Gör så här
- Tänk efter, vad har du för orosmoment i din vardag på jobbet? Vad skulle det vara så skönt att slippa bekymra dig för? Vad skulle du vilja slippa gå och tänka på? Vad känner du mest dåligt samvete för? Vad tynger dig?
- Hitta på något konkret du kan göra åt saken så att vardagen blir lättare, skönare och tryggare. Använd dig till exempel av något strukturknep, såsom:
- Få ihop på färre platser
- Ta ett riktigt litet steg
- Gör en mall
- Skapa en checklista
- Gör en överenskommelse med dina kollegor
- Rita upp processen
- Hitta grundproblemet genom att fråga “varför?” fem gånger
- Boka in en återkommande tid
- Sätt ett alarm
- Kategorisera så det sticker ut ur mängden
- Gör något fysiskt av det som är digitalt
- Digitalisera det fysiska
- Gör en plan
- Bestäm dig för att göra något varje vecka eller något helt annat
- Såvida du inte gör förändringen nu direkt, lägg till på din att göra-lista det första steget du behöver ta för att komma igång med det nya.
Lägg över bördan på strukturen
Få saker är så befriande som att plötsligt slippa bekymra sig för något vi gått och tänkt på om och om igen. Låter vi strukturen ta över ansvaret, får vi mer utrymme att ägna oss åt våra hjärte-uppgifter, det vill säga det vi har att göra som är anledningen till att vi valt det här arbetet och till att vi trivs så bra med det.
Hur gjorde du?
Om du vill, maila mig och berätta vad du bestämde dig för att göra nyss. Berätta gärna. Du är varmt välkommen att skriva en kommentar.