Tre effektivitetstips från köket
Datum: 2023-10-12 21:00
Jag hörde ett intressant program från NPR, USAs public service-radio, om effektivitet i restaurangkök.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
I ett kort reportage delade en handfull erfarna kockar med sig av tre principer de ser som centrala i att vara effektiv under matlagning:
- Ställ fram det du behöver innan du börjar: I branschen kallas det ”mis en place” och idén är att om vi i förväg placerar det i behöver när vi utför en uppgift bokstavligen eller bildligen på armlängds avstånd, arbetar vi smidigare och kvickare när vi genomför uppgiften. Då, i stundens hetta, behöver vi vara snabba i vändningarna och ska vi då leta efter det vi söker, tappar vi tempo.
- Städa (diska) under arbetet, inte bara efter.: Istället för att ha all disk och all undanplockning kvar att göra när du är klar med uppgiften, plocka undan (och diska) under det att du löser uppgiften i sig. Du håller arbetsytan (fysisk såväl som digital) fri från oväsentligheter som ligger i vägen och riskerar distrahera dig och när uppgiften är klar, går du snabbt vidare på nästa — utan att behöva ta hand om ett berg av disk först. Att på detta sätt dela upp en stor uppgift (städa undan) i mindre steg är för övrigt en av de vanligaste och mest verkningsfulla strategierna för att få gjort en uppgift vi tenderar skjuta upp.
- Sänk hastigheten så du arbetar snabbare. Bill Telepan, ägare av New York-restaurangen som bar hans efternamn (men som nu stängt, dessvärre), lägger till att den som arbetar något långsammare och mer noggrant slipper lägga tid på att rätta till och göra om. Det kan till synes vara effektivitetssänkande i stunden, men betalar sig så påtagligt i det långa loppet såväl som i det tämligen korta.
Vad rör det oss?
Visst skymtar vi där en skatt av åratals yrkeserfarenheter i tre korta punkter? Och, nog tycks de vara värda att ta intryck av?
När jag efter att ha tillämpat principerna när jag själv lagar mat har märkt vilken oerhörd skillnad i såväl känsla som smidighet detta gjort för mig, har jag allt mer reflekterat över på vilket sätt de tre principerna är överförbara till annat arbete — vad vi än arbetar med.
Tre slags diskande
För egen del följer jag principen om att diska under arbetet genom att mer än tidigare ställa eller lägga tillbaka det jag précis använt men inte kommer att använda den närmaste stunden på dess rätta plats istället för någonstans i närheten ”så länge”. Det kan vara något så enkelt som tejprullen. Ställer vi tillbaka den på dess rätta plats direkt, har vi inte kvar att plocka undan den efter att vi är klara med uppgiften och inget hellre vill än gå vidare på nästa uppgift.
Är det något åtminstone jag tycker är tråkigt så är det att städa upp efter mig själv. Det vi inte använder nu ligger inte heller i vägen för det andra vi behöver för ögonblicket. Vi behöver inte flytta undan och göra plats, för utrymmet finns redan.
Är det en packe papper det handlar om, riskerar vi inte heller råka se något för stunden oväsentligt och bli distraherad av det om det är tillbakalagt på dess rätta plats.
När det gäller digitala dokument är en parallell att inte spara något på datorskrivbordet annat än det vi arbetar med just nu (förutom en och annan genväg, möjligen). Jag har sett många datorskrivbord som har massvis av filer och dokument i olika versioner som sparades där “så länge” för rätt så länge sedan. När vi inte riktigt är säker på antingen vart de ska, vad som ska göras med dem eller vilken version som är den senaste, tänker vi att vi tar tag i det där “sedan”, för nu har vi annat att göra. Och, där ligger det, och distraherar oss, oroar oss och stressar oss.
Permanent på plats
När jag hörde om “mis en place”-principen, kom jag att tänka på något så enkelt som en pennburk — en självklar plats för de pennor vi vill använda i vardagen. En kund till mig beskrev att han tidigare fick leta efter rätt penna bland allt på skrivbordet hela tiden, men nu vet han direkt var han har dem — alltid i burken på armlängds avstånd. Han uppskattade att han med detta sluppit lägga ett par timmar per vecka på att leta, som förr.
Jag tyckte först att det lät som väl mycket tid, men egentligen är den faktiska tidsbesparingen tämligen oväsentlig. Känns det som två extra timmar varje vecka, är det ett stort värde i sig. Appar i all ära, men visst är det underbart när det till synes banalt enkla hjälper oss så mycket.
Ett annat sätt att tillämpa “mis en place” är att i noteringsfältet i de återkommande att göra-uppgifter du har i ditt digitala att göra-listverktyg lägga länken till den sida eller det dokument du behöver när du ska göra uppgiften. Det du behöver ligger på ett klicks avstånd.
Eller, skaffa påsar, fodral eller smärre necessärer till din väska, i vilka du lägger de saker du behöver i olika situationer. När du är i situationen tar du fram det kit:et istället för att rota fram alla grejer du behöver var och en för sig.
Jag måste hejda mig
När det gäller principen om att skynda långsamt, är detta ett område jag själv behöver öva på. De strukturfallgropar jag då och då trots detta idoga strukturförfinande ändå ramlar i, kommer sig ofta av att jag avverkat något (ett mail, till exempel) så fort att jag missat något moment och vips är jag på botten av ett slukhål.
Gör så här
Om du vill, fundera en minut eller två på hur du skulle kunna tillämpa någon eller alla av de tre restaurangköksprinciperna.
- Vad kan du ställa fram innan du börjar med en viss uppgift?
- Vad stuvar du bäst undan så fort du använt det? Är det något som alltför ofta ligger framme och dräller?
- I vilka situationer har du arbetat så snabbt att resultatet blivit hafsigt och du har fått gå tillbaka och göra om? Kan du i den aktuella att göra-uppgiften för nästa gång du ska göra det skriva något som påminner dig att skynda långsamt?
Andras struktur kan bli vår
Om vi lär oss av andra, till exempel av andra som vi inte trodde att vi hade något gemensamt med, får vi en mycket smidigare arbetsvardag än om all förfining sprang ur bara våra egna idéer. På ett högre plan arbetar de flesta av oss med väldigt lika saker och eftersom vi då behöver liknande struktur, finns det en skatt av knep och verktyg att utvinna ur andras erfarenheter. Frågar vi andra hur de gör och reflekterar vi sedan över vad detta skulle kunna översättas till i vår vardag, finner vi strukturlösningar vi annars helt skulle gå miste om.
Hur gör du?
Har du tagit intryck av en helt annan bransch eller yrkesgrupp när du format din struktur i arbetsvardagen? Berätta för mig!
(På tal om användbara principer från andra branscher än vår egen, har du hört om den här från museivärlden?)
Det finns mer där detta kommer ifrån
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.