Tre knep för att komma i tid
Datum: 2023-10-19 13:00
I var mans hand finns idag en telefon och ur mången mans mun yttras ofta orden “Lite sen. Är där om 5. Sorry.”. Förr, när vi inte lika enkelt kunde meddela oss till vem som helst var som helst, fick det till synes större konsekvenser att vi kom sent, för den vi skulle träffa kunde bli stående väntande i ovisshet och duggregn.
Idag är det lättare att tänka att det inte är så noga att vi kommer précis på slaget, för vi kan ju alltid lämna besked om “ETA” (vilket alltså står för “Estimated Time of Arrival”) när det börjar bli dags.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Det oförutsedda vi kunde gissa oss till
Men, den som ofta har förhållningssättet att “det ordnar sig” har märkt att vägen till mötet inte alltid blir som man tänkt sig, utan det dyker upp saker som sätter käppar i hjulet för vår framfart. Vi kommer på en sak som vi måste fixa först, nu! Någon stoppar oss i korridoren och “ska bara ta en sak när du ändå är här”.
Helt plötsligt blir det trafik när många andra ska åt précis samma håll som du! Vi blir försenade, det blir stressigt, vi kommer sent fram, vi får kliva in mitt i mötet, vi ber om ursäkt, vi missade början, vi ställer en fråga som besvarades innan vi kom, vi får en blick som är allt annat än varm.
Tänk efter i god tid före
Visst är det väl ändå skönare att vara i tid än för sen? Så, vad kan vi göra när det så ofta dyker upp oförutsedda saker som ställer till det? Vill vi undvika att dessa små tuvor stjälper de stora lass vi kan välja att betrakta oss som, gör vi bäst i att öka vår framförhållning. När vi väl är sena är det inte mycket annat vi kan göra än att springa, men tar vi för vana att göra någon eller ett par saker som ökar vår framförhållning regelbundet, kommer dessa ofrivilliga språngmarscher bli mycket färre.
Gör så här
Här är tre vanor vi kan anamma för att lättare komma i tid.
- Titta på morgondagens schema kvällen innan. Börjar dagen den vanliga tiden eller har du ett extraordinärt morgonmöte som bokades in för flera veckor sedan och som du i det närmaste glömt? Kommer det att vara kort om tid mellan två möten och behöver du därför då vara extra uppmärksam på att du inte stannar till och småpratar med din käraste kollega när ni lämnar det första mötet? Men, hur ska du komma ihåg att titta på morgondagens schema varje kväll? Om du vill, etablerar du din vana genom att belöna dig slumpmässigt på ett sätt jag skrivit om tidigare.
- När du bokar in dina möten, boka också in restiden. I en del digitala kalendrar kan du numera ställa in restiden i själva bokningen, varpå också den ritas in i kalendern. Alternativt lägger du en helt vanlig bokning manuellt och låter den representera restiden. Hur lång restiden är kollar du lämpligen upp i en av alla karttjänster istället för att gissa (åtminstone om du vet med dig att du lätt gissat fel tidigare). Själv använder jag just nu mest vägbeskrivningsfunktionen i Google Maps. Och, lägg på en stunds marginal dessutom, så är du på den säkrare sidan.
- Ställ in att du vill ha en påminnelse inför mötet, men stäng av att påminnelsen sätts automatiskt på alla kalenderbokningar. Ju oftare du använder påminnelsefunktionen, desto mindre kommer den att göra nytta för dig. Om det slentrianmässigt plingar och poppar upp mötespåminnelser inför allt du bokat in i kalendern, kommer du till slut av gammal vana antingen ignorera signalen eller snabbt klicka “snooze” (eller motsvarande) och fortsätta med det du höll på med. Och bli sen. Använd därför påminnelsefunktionen sparsamt, så kommer den att bli din räddare i nöden.
En vunnen minut nu, en ytterligare sedan
Anammar du någon av dessa tre vanor (eller alla) ökar du chansen att du kommer i tid ett snäpp. Lägger du till ytterligare något knep du själv kommer på efter ett tag, som att vanemässigt dubbla uppskattad förflyttningstid om du betraktar dig som tidsoptimist, kommer du än mer sällan att behöva springa sista biten fram till mötet. Struktur i arbetsvardagen förbättras som bekant i små steg ofta och så också när det gäller att komma i tid.
Hur gör du då?
Vad är ditt bästa trick för att alltid vara i god tid till dina möten? Berätta för mig!
(Har du förresten sett det här tipset för då du inte hinner det du tänkt dig?)
Det finns mer sånt här
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.