Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

24 sep.

Två positiva effekter av att jobba hemma (och en negativ)


Datum: 2024-09-24 09:55
En minimalistisk arbetsyta med en laptop och en surfplatta på ett vitt skrivbord, bredvid en grön växt, med en cykel i bakgrunden.

Att job­ba hemifrån, är det effek­tivt? Stan­ford-forskaren Nicholas Bloom och kol­le­gor genom­förde i bör­jan av 2011 vad som beskrivs som den förs­ta ran­domis­er­ade stu­di­en av effek­ter­na av att arbe­ta hemifrån istäl­let för på kontoret.


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Under ett nio månad­er långt exper­i­ment lät de hälften av 252 friv­il­li­ga rese­bokare vid Kinas störs­ta rese­byrå CTrip arbe­ta kvar på kon­toret och hälften arbe­ta hem­ma (fyra av fem dagar i veck­an), under förut­sät­tning att de hade snabb inter­ne­tanslut­ning och ett särskilt rum avsett att vara hemmakontor.

Mer fokus, mer gjort, men min­dre karriärklättring

Tre av resul­tat­en var särskilt intressanta:

  1. De som job­bade hemifrån fick 13% mer jobb gjort, dels beroende på att de tog kortare pauser och var sjuk­från­varande min­dre, dels på att arbetsmiljön var tystare och de kunde fokusera lättare.
  2. Antalet anställ­da som sade upp sig gick ned med 50% bland dem som job­bade hem­ma jäm­fört med dem som job­bade på kontoret.
  3. Men, de som job­bade hem­ma för­förde­lades kar­riär­mäs­sigt. Befor­dringar­na bland dem gick ner med 50%, jäm­fört med om de hade stan­nat kvar på kontoret. 

Pas­sar det, så pas­sar det rejält

Fascinerande är ock­så att notera att efter exper­i­mentet valde hälften av hem­ma­job­bar­na att gå till­ba­ka till att bara job­ba på kon­toret. Det var den hälft som inte lyck­ades så bra, vilket gjorde att pro­duk­tiviteten hos dem som var kvar gick upp till 22% högre som grupp betrak­tat än hos kon­tor­sar­be­tar­na, jäm­fört med 13% tidigare.

Gör så här

Det är såk­lart svårt att ärligt dra generel­la slut­satser av näm­n­da studie, för den är genom­förd på en grupp test­per­son­er med ett yrke som har väldigt speci­fi­ka egen­skaper, vilket ock­så forskar­na påpekar. Det kräver till exem­pel inte samar­bete med andra och inte fysisk närhet till dem man gör sak­er för, efter­som kon­tak­ten med resekun­der­na sker via tele­fon och bokningssystem.

Men, har du arbet­suppgifter som du kan göra i avskild­het och som gyn­nas av att du kan fokusera under lång tid, tycks det som att det skulle vara lämpligt att utföra dem i hem­makon­tor (beroende på hur du lugnt du har det hem­ma, såklart).

I så fall, tes­ta att göra det. Eller, om du inte rår över det själv, be om att få göra det.
Kanske är du en av dem som skulle trivas så bra med det att du ökar din effek­tivitet drama­tiskt — lik­som ditt välmående.

Men, nota bene: att döma av stu­di­en tycks det inte vara att rek­om­mendera att job­ba hem­ma var­je dag, om du vill bli befor­drad då och då. Det är värt att tas i beaktande.

Hur gör du?

Arbe­tar du hem­ma då och då? Om så, vad gör det för skill­nad för dig? Dela gär­na med dig av plus och minus i ett mejl till mig.

(För­resten, kän­ner du till att du kan job­ba hemifrån för myck­et?)


Du kan få mer av den här varan

En kvinna i en beige kappa och halsduk står på gatan och tittar på sin telefon, med en vit lyxbil parkerad bakom henne.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!