Vad du riskerar när du har checklistor i att göra-uppgifter
Datum: 2024-03-13 07:05
Microsoft To-Do har det. Trello har det. Things har det och Todoist likaså. Ja, funktionen för att dela upp en att göra-uppgift i ”deluppgifter” eller en checklista inne i uppgiften finns i de allra flesta digitala listverktyg.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
En soppa att se upp för
Det är bra, men att döma av vad jag ser en del av mina klienter råka ut för, är det lätt hänt att den används på ett sätt som krånglar till det. Efter att ha arbetat med en enda, fullständig att göra-lista ett tag, märker de att de har skrivit en del uppgifter så stora att de är alltför lätta att skjuta upp. De hittar checklistefunktionen och delar helt sonika upp den för stora uppgiften i deluppgifter som de skriver som en checklista i uppgiften eller som deluppgifter ”under” uppgiften. Det ser nämligen lite olika ut i olika verktyg.
Det här kan bli succé eller soppa.
Med etikett är rätt
En förutsättning för att kunna ha alla att göra-uppgifter på ett enda ställe utan att det blir rörigt är att vi med hjälp av kategorier, taggar eller etiketter kan välja att se just den delmängd vi är intresserade av i varje stund. Sällan tittar vi på hela listan på en gång. Det är här det soppar till sig om kategori, tagg eller etikett bara kan sättas på själva ursprungsuppgiften (den för stora) i det listverktyg vi använder. Då kommer vi ändå inte att snabbt kunna se en enstaka deluppgift i en vy över till exempel alla telefonsamtal som bör ringas idag, utan bara den för stora uppgiften (i bästa fall).
Å andra sidan blir det succé om deluppgiften också kan få kategori, tagg eller etikett, som i Todoist. Då är deluppgifterna att likställa med vanliga uppgifter — bara mer lagom stora.
Som en liten lathund
Såklart har checklistefunktionen sitt värde även utan möjlighet att sätta kategori, tagg eller etikett. Den är till exempel utmärkt för att lista varje moment som behövs för att göra en uppgift under förutsättning att vi slutför alla moment ”i en sittning”, utan att avbryta arbetet för att sedan återuppta det flera timmar eller dagar senare. Då är det inte så nödvändigt med en kraftfull kategorisering- och filtering-funktion.
Gör så här
Vill du undvika att ramla ner i den här fallgropen, gör så här:
- Titta igenom din att göra-lista och se om där finns uppgifter som är så stora att du bör dela upp dem i mindre uppgifter.
- Undersök om du har en checklist-funktion eller deluppgift-funktion i ditt digitala listverktyg och om den tillåter kategorisering av checklistepunkterna.
- Om den finns och den gör det, skapa deluppgifter genom att dela upp den för stora uppgiften i mindre uppgifter som var och en tar kortare tid än en arbetsdag och sätt önskade kategorier — précis som för en vanlig uppgift.
- Om den inte tillåter kategorisering av checklistepunkterna, skapa nya, parallella, mindre uppgifter på samma hierarkiska nivå som den uppgift du delar upp. Och, sätt de etiketter du behöver för att lätt finna vad du söker.
Slipp röran
Om du använder checklistefunktionen i ditt att göra-listverktyg till det den klarar och är bäst på, får du en att göra-lista som är lätt att arbeta med och som ger dig en god överblick över allt du ännu inte gjort.
Du slipper en rörig lista med lika stora uppgifter huller om buller i flera olika nivåer och du behöver lägga mindre tid på att bläddra i strukturen. Du får mer tid till att faktiskt få sakerna gjorda.
Hur gör du?
Hur arbetar du med checklistefunktionen i ditt att göra-listverktyg till? Kanske har du ett användningsområde som jag inte alls tänkt på och då blir jag glad om du tipsar mig. Skicka ett mejl, vetja!
(Checklistor som sådana är ett utmärkt sätt att göra trösklarna låga till att få saker gjort.)
Du får fler tips!
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.