Vänta, vänta, vänta - spring!
Datum: 2015-12-08 13:26
Det talas om impulskontroll, det vill säga förmågan att vara kvar i något även då vi får en impuls om något annat. Min gode föreläsarbekant Jens Hector på Ignicon berättade häromdagen att de undersökt egenskapen i en studie och funnit ett samband mellan hög impulskontroll och måluppfyllelse.
Personerna som hade lätt att hålla fast vid vad de hade bestämt trots nya impulser nådde i större utsträckning sina mål. De som å andra sidan hade lätt att direkt agera på nya impulser bytte aktivitet och riktning ofta och nådde inte lika långt fram.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Nu direkt, hela tiden?
Hur är det för dig? När du sitter med en uppgift och kommer på att du ska kolla upp något som inte har med uppgiften att göra, gör du det nu direkt eller först efter att den högst prioriterade uppgiften är klar? När du bestämt dig vad du ska satsa på det närmaste halvåret och du springer på någon på ett mingel och ni har så trevligt och samtalet mynnar ut i tankar om vad ni borde göra någon gång, skjuter du dina planer åt sidan och hoppar på detta nya projekt eller håller du fast vid vad du bestämt dig för tidigare?
Träna bort multitasking
Kanske delar du mitt synsätt att det är värdefullt att hålla fokus på en uppgift under längre tid istället för att multitaska? Du kan faktiskt öva på det. Jens berättade att hans adepter tränar på att höja sin impulskontroll genom att ge sig själva en begränsning som innebär att de “måste” vänta 20 minuter innan de agerar på en impuls.
Det kan du och jag också göra.
Då hinner vi få lite distans till den fantastiska idén vi kom på. Vi ser den i ett annat ljus än den spontana förtjusningens berusande sken. Vi kan bestämma oss mer medvetet om vi vill agera på impulsen eller inte. Vi rycks inte med mot vårt långsiktiga jags vilja.
Gör så här
- Ta reda på hur du lätt kan sätta en 20-minuterstimer när du får en impuls om något. Använd förslagsvis timer-funktionen på din telefon.
- Testa under den närmaste veckan att fördröja agerandet på impulser du får med 20 minuter. När du får en idé om något att googla, om någon att ringa (fast du sitter och arbetar med något annat), om något att utveckla, om något nytt projekt att sätta igång, sätt klockan på 20 minuter och tillåt dig att ta första steget på det nya först när klockan ringer.
- Redan nu, boka in ett fem-minuters möte med dig själv om en vecka, under vilket du tittar tillbaka på veckan och funderar på hur övandet gått. Vill du fortsätta öva? Var det ingen skillnad? Blev du mest frustrerad utan att njuta av det fokus du vann? Känner du större tillfredsställelse med vad du fått gjort under veckan?
- Gav det mersmak, öva en vecka till. Lägg då in ett reflektionsmöte till med dig själv om en vecka.
Restriktion som på sikt ger mer frihet
Om du hittills upplevt ditt jobb och din tillvaro som spretande åt för många olika håll, är denna enkla restriktion ett sätt att fokusera mera. Du hinner under de 20 minuterna påminna dig om vilken väg du tidigare bestämt dig för och därmed håller du dig lättare till den. Sannolikheten ökar att du når till målet tidigare, eftersom du slutför fler av de uppgifter som bidrar mest till vägen i just den riktningen.
Under de 20 minuterna fram till att du tillåter dig själv agera på impulsen får du mycket gjort. Den uppgift du var nära att lämna halvfärdig blir mer klar och kanske kan du rent av bocka av den helt innan respittiden är slut. Istället för att bli splittrad och hatta än hit, än dit, arbetar du idogt och medvetet framåt ditåt du vill.
Nej, du sätter inte på skygglappar och du riskerar inte att dumsträngt gå miste om nya möjligheter för att du inte är flexibel nog. Det är ändå bara 20 minuter vi talar om.
Hur gör du?
Hur gör du för att fokusera länge på din viktigaste uppgift? Berätta för mig!
(Det är lätt att förledas att tro att god struktur kommer av att man är sträng och principfast mot sig själv. Så är det inte. Bygg en struktur som är lätt att följa utan att du behöver ta till hård disciplin. )
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.