Valla in din vardag
Datum: 2024-10-15 09:17
I dessa dagar gör den digitala tekniska utvecklingen att många av oss kan jobba var som helst och när som helst. Jag blev i veckan tillfrågad vad jag tycker om detta faktum och frihetsvurmande som jag är, tycker jag att det är toppen.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
I mångt och mycket upp till var och en
Med denna frihet följer också att var och en av oss alltmer själva behöver göra nödvändiga avgränsningar. Visst förekommer det att gränser sätts från centralt håll, som Volkswagens epoststopp utanför arbetstid för några år sedan, men vad jag ser är att ansvaret tämligen ofta faller på dig själv som enskild medarbetare.
Fiender och flodvågor
Jag vill likna dessa avgränsningar vid vallar man bygger för att förhindra att något som lätt breder ut sig och tar överhanden inkräktar på ett område man vill skydda. Kring vikingabyar som Birka fanns en stadsvall som skyddade mot invasion av fiender. Nederländerna har sedan urminnes tider behövt bygga vallar för skydd mot översvämningar från havet. För många är jobbet det som har en tendens att flyta ut och ta över också tid och rum de hade velat vika till annat — om de inte själva sätter stopp.
Bygg därför några vallar så att du har kontroll över vad du gör var och när.
Vilka? Jo,
Gör så här
Bestäm dig för:
- när du jobbar och inte — När börjar och slutar du jobba (även om du har oreglerad arbetstid)? I vilken mån ska du arbeta på kvällen hemma? Alltid? Aldrig? Ibland? I så fall hur ofta och i vilka situationer? Ska du passa på att beta av några mail under pendlingen (något som brittiska forskare nyligen föreslagit borde inräknas i arbetstiden)? När du jobbar hemma, gör du det då var som helst i hemmet eller på ett särskilt ställe för att ändå avgränsa jobbet från det privata?
- när du vrider på kranarna och inte — Det strömmar mail, meddelanden och andra notiser i alltfler kanaler till oss om dagarna. När och hur ofta vittjar du dina olika inflöden? Hur ofta är upp till dig, men vad forskare från MIT, UC Irvine och Microsoft erfar är att den som vittjar på eget initiativ upplever att den får mer gjort om dagarna än den som vittjar så fort det kommer något nytt.
- hur mycket möten du har — Möten fyller lätt kalendern. Bygg en vall för vad som är rimligt och vad som passar dig. Ska du ha ett maxantal per dag, varefter du blockar resterande tid så att inget nytt dimper in? Ska du ha en helt mötesfri dag? Kan du komma överens om något underlättande med dina kollegor, som ni alla kan hålla er till?
Undrar du hur jag gör, kan jag kort berätta att jag arbetar intensivt och långt in på kvällen de dagar jag reser, så att jag kan vara ledig om fredagarna. Jag vittjar mail och andra flöden bara när jag själv bestämmer mig för det och jag har max två fysiska möten eller max tre kortare telefonmöten per dag.
Som du vill ha det
Om du bygger vallar för din vardag kommer den att bli mindre ”bara som den blir” och mer som du själv vill — såväl på jobbet som i det privata. Du får mer kontroll över din arbetssituation, vilket i en studie för ett par år sedan har visat sig kunna vara rent av livsavgörande.
Hur gör du?
Har du byggt några andra vallar för din vardag, som jag inte nämnt här? Dela gärna med dig av tankar och tips i ett mejl till mig.
(En annan vall att sätta är den mellan mejl och chatt. Här är fyra sätt att hålla isär mejlen och chatten.)
Du kan få mer
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.