Ytterligare fem smarta mindmaps som gör dig effektivare
Datum: 2010-12-08 09:37
Detta inlägg är en fortsättning på ett tidigare, som du hittar här.
I det, liksom i detta, talar jag mig varm för strukturverktyget ”mindmap” och särskilt digitala sådana, d v s gjorda i någon av de mindmapping-mjukvaror som finns att köpa eller att ladda hem (s k ”open source”-programvara).
En mindmap är i synnerhet praktisk när du vill samla en stor mängd information så att du har lätt att hitta vad du söker.
Fem till
I det förra inlägget presenterade jag fem av tio användningsområden för en mindmap. Här kommer de resterande fem:
- Din personliga instrumentpanel — Précis som piloten i cockpit har en mängd instrument för att kontrollera att han håller rätt höjd, rätt hastighet och att planet anländer tryggt vid den tänkta destinationen, kan du ha en egen, personlig instrumentpanel i mindmap-form.??Skapa en mindmap med följande grenar:
- Vision — dit du vill på lång sikt, med din verksamhet eller ditt liv
- Mål — de mål, milstolpar och nyckeltal som du gissar att du behöver uppnå på kort sikt för att på lång sikt nå visionen
- Att-göra-uppgifter — Helt enkelt allt du har att göra, grupperat efter kontext, d v s det sammanhang du behöver vara i eller de verktyg du behöver för att kunna göra uppgiften
- Väntar på — allt det material eller de besked du väntar på från andra
- Projekt — dina projekt, handlingsplaner eller större initiativ du har i luften för tillfället
- Någon gång, kanske — din bank av geniala idéer som behöver ligga till sig till exakt rätt tillfälle infinner sig
- Dina prospects, pågående säljprocesser och dina kunder — Om du inte har ett s k CRM-system, kan en mindmap göra jobbet. I en mindmap, lägg upp grenar som motsvarar de olika faserna i din säljprocess. Som undergrenar, skriv dina drömkunder, prospects och befintliga kunder vid den gren som representerar den fas i processen du befinner dig i i bearbetningen av var och en. Allt eftersom ditt säljarbete fortlöper, flytta de potentiella kunderna från gren till gren till dess att de landar på grenen “Affär!”
- Kunskapsbank — Skapa en faktabank med all kunskap du har om ett visst område. Du kan länka till böcker, programvaror, tjänster och andra dokument. När du får en fråga från en kund, kan du snabbt leverera ett svar eller en länk så kunden raskt kommer vidare. ??Till exempel har jag en enda mindmap över alla fysiska och digitala strukturstärkande verktyg jag känner till, som en kunskapsbank för mig själv som struktör. (Nej, jag kan inte maila över den, utan du får en munsbit varje måndag kl 8:45.)
- Alla idéer du kommer på när du tagit dig för att lösa ett visst problem — Ett vanligt användningsområde för mindmap:ar är vid brain storming, idékläckning och problemlösning. Har du ett visst problem, fyll en mindmap med alla de möjliga lösningar och idéer du kommer på, utan att värdera vad som är en bra idé och vad som är en dålig. Först när du är “tömd” på idéer, vaska fram den/de du vill gå vidare med och skrid till verket!
- Länkar “ner” på disken, till ditt bra-att-ha-material — Förmodligen har du din hårddisk fylld med dokument och filer som kan vara bra att ha någon gång. Kanske har du dessutom ännu mer material på en gemensam server i din organisation. Vissa filer använder du mer ofta än andra och då är det frestande att lägga en genväg på datorskrivbordet till dessa.??Men, rätt som det är, är datorskrivbordet fullt och det är svårt att hitta rätt där också. Lägg upp en digital mindmap där du samlar länkar till alla de dokument du behöver ofta, men grupperade på ett strukturerat sätt. Låt grenarna, till vilka du kopplar länkarna, representera t ex olika funktioner i din verksamhet; marknad, ekonomi, leverantörer et c.
Mindre, snabbare, överskådligare
Anammar du mindmap:en som ett vardagsverktyg, kommer du behöva hålla ännu mindre i huvudet, du hittar rätt dokument snabbare och du kommer att på ett överskådligt sätt kunna se vart du strävar, hur långt du kommit och var du står idag.
Hur gör du?
Till vad använder du mindmap-tekniken?
Välkommen att kommentera nedan!